用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘啟思律倫街OR創價?
go

九龍塘啟思律倫街OR創價? [複製鏈接]

九龍塘啟思律倫街己收, 要比留位費.

請問九龍塘啟思律倫街OR創價較佳?
   0    0    0    0

一定係創價

點解創價好d想問?

好像大家都唔喜歡九龍塘啟思正校, 但似乎啟思同創價都是類似學校?
原帖由 拾仔 於 10-11-9 11:33 發表
點解創價好d想問?

啟思同埋創價2間都好好...但如果同時2間都收的話, 一定首選係創價...如果是我無論創價offer上午or下午, 我都一定會讀...相反..我個人是將啟思排在次選!

聽講創價派位好d

邊間好d我唔知, 不過九龍塘啟思其實好好, d老師好有愛心, 我大女之前同佢d同學仔都讀得開心, 但係課程係淺d, 所有啟思都係一樣, k2先寫字, 不過我一個做幼稚園視學官既親戚就認為佢係最符合幼兒能力&好有愛心既一間學校, 所以highly recommend 我地.  真係要視乎你想要d咩, 如果希望k3有p1程度, 呢間學校就絕對唔係您杯茶, 如果想佢地愉快學習,  就好fit, 我地見林曉峄兩個仔都o係度讀

我husband家姐個女係創價畢業, 父母係小學校長同教師, 本身係個超乖超定既細路女, 所以唔知係唔係真係因為間學校教得好, 不過好不幸佢統一派位唔好, 好彩爸爸係校長network好, 所以叩門入左名校

好開心聽到你的意見, 因為啟思收了阿女,但有啲人又話啟思唔好, 問有咩唔好有答唔出, 又話好易入, 我心諗你無考又知? 奇怪haha 真係好多謝你的意見!

原帖由 nataliepsc 於 10-11-9 13:28 發表
邊間好d我唔知, 不過九龍塘啟思其實好好, d老師好有愛心, 我大女之前同佢d同學仔都讀得開心, 但係課程係淺d, 所有啟思都係一樣, k2先寫字, 不過我一個做幼稚園視學官既親戚就認為佢係最符合幼兒能力&好有愛心既一間 ...

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-9 13:40 發表
好開心聽到你的意見, 因為啟思收了阿女,但有啲人又話啟思唔好, 問有咩唔好有答唔出, 又話好易入, 我心諗你無考又知? 奇怪haha 真係好多謝你的意見!

...

之前睇過d文章, 話過早學寫字係唔好0架, k2先學就好d啦

唔駛客氣靚媽媽店, 我估有好多人覺得啟思唔好係因為佢地唔谷d小朋友, 唔會狂操佢地d英文&普通話, k1-3呢3年又無考試, 又無測試又無默書, 覺得佢地未"盡情發揮"小朋友既內在潛能, 所以考直資小學既時候可能不如一d "十大名校幼稚園"既學生突出, 又怕上小一追唔上; 不過我姨娚都係10年前啟思畢業, 佢入傳統官小後成績都名列前茅, 所以都係睇個人啦

係呀, 其實太早寫字對小朋友肌肉發展唔好

至於語言方面, 啟思理念係主要做好母語教學, 輔以英文 (n1開始), 到k3才加入普通話, 以免部份小朋友有語言混亂情況; 我大女語言發展很早, 我知佢唔會有呢個問題; 九龍塘啟思亦有phonics 同english funland可上 (課外活動), phonics教得唔錯, 囡囡上堂好感興趣, 去年我地幫佢報左international school, 好意外竟然收左佢, 所以我又唔覺得啟思英文特別唔掂, 只要父母肯同佢地多d睇書, 一定ok

是呀, 好多謝你分享。正如靚媽媽店講, 問人好多都話啟思唔好, 又冇好多課外活動, 英文程度又唔得。係呢, 我考那天都是人山人海呢!

原帖由 nataliepsc 於 10-11-9 15:11 發表
唔駛客氣靚媽媽店, 我估有好多人覺得啟思唔好係因為佢地唔谷d小朋友, 唔會狂操佢地d英文&普通話, k1-3呢3年又無考試, 又無測試又無默書, 覺得佢地未"盡情發揮"小朋友既內在潛能, 所以考直資小學既時候可能不如一d " ...

咁藍田啟思係咪差dd?

真係唔知藍田啟思wor..., 不過所有啟思教法應該好consistent, 教材亦應該一樣, so far我除左聽過一間o係新界既好一般之外, 其他好似都差不多ok

課外活動有english funland, phonics, 同一d興趣小組 (不過真係唔多)但有d家長情願自己o係其他地方報游水呀, 音樂呀, 視乎定長同小朋友鍾意d點啦

至於係唔係好易考到, 最少九龍塘o個間今年一定唔係, 你睇下周圍都話收幾千份form, 當真係有1/3呢d心儀九龍塘區幼稚園既家長嫌啟思淺唔報, 有1/3只係為買保險而包括啟思在內咩都報, 剩番1/3真係有興趣讀, 都可能講緊2,000人考, 收4班120人, 當中可能有1/3有家姐阿哥o係到讀or畢業, 外收80人, 機會都係1/15 , 其他人下次再話收您個小朋友間啟思好易考je, 你叫佢自己計下條數!

所以各位家長, 今年競爭如此大而如果您d小朋友已o係1st round收左offer, 係因為你地個仔女叻, 唔係因為易考, you should be proud of them!

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-9 13:40 發表

...

真係好易入咩??K1 我吾知,但去年N1,見BK話勁多人考,吾易入架喎!!

原帖由 nataliepsc 於 10-11-9 13:28 發表
邊間好d我唔知, 不過九龍塘啟思其實好好, d老師好有愛心, 我大女之前同佢d同學仔都讀得開心, 但係課程係淺d, 所有啟思都係一樣, k2先寫字, 不過我一個做幼稚園視學官既親戚就認為佢係最符合幼兒能力&好有愛心既一間 ...

in果日我見Big Boys Club個阿Bob都帶個女去考!

同意,兩間都是好學校.

但我會揀
1)創價-校舍又大又乾淨.老師有愛心.
2)啓思

回覆 4# nataliepsc 的文章

聽完你講個心又舒服左d....因為正校唔收藍田收左諗緊讀唔讀留位$比左.....仲=考創價 不過創價都難入架啦?

咪係囉! 今年in啟思K1(律倫街)都見BK有部分唔入, 都唔係個個收啫!

原帖由 pingu_k 於 10-11-10 00:04 發表

真係好易入咩??K1 我吾知,但去年N1,見BK話勁多人考,吾易入架喎!!

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-10 12:13 發表
咪係囉! 今年in啟思K1(律倫街)都見BK有部分唔入, 都唔係個個收啫!

係咯, 我都reject 0左
‹ 上一主題|下一主題