用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田培基直資中學
go

沙田培基直資中學 [複製鏈接]

請問可否提供這間學校的資料或意見呀 ? 如師資, 教學方式是怎樣的?? 因我個女考到這間學校但依加心大心細唔知好唔好, 如知道的請給我一些意見呀, 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

http://forum.edu-kingdom.com/yah ... 2&o=edu-kingdom.com

用版面頂嘅search engine打培基會搵到資料,
睇下資料,有無其他offer,
自己小朋友程度才可以決定是否合適.

oh, thank you so much ar!!!

原帖由 chh0416 於 10-3-20 13:54 發表
請問可否提供這間學校的資料或意見呀 ? 如師資, 教學方式是怎樣的?? 因我個女考到這間學校但依加心大心細唔知好唔好, 如知道的請給我一些意見呀, 謝謝! ...

培基只有一個字 - 好!
係沙田,直資最好就係厘間。
好多人想入都入唔到,但你就身在福中不知福,唉!
你驚咪7月再叩D官津 Band1 門囉。
如果你選擇放棄,我代表其它人多謝你。

原帖由 pineapple0983 於 10-3-23 11:05 發表

培基只有一個字 - 好!
係沙田,直資最好就係厘間。
好多人想入都入唔到,但你就身在福中不知福,唉!
你驚咪7月再叩D官津 Band1 門囉。
如果你選擇放棄,我代表其它人多謝你。 ...

我都註冊了,不想去大抽獎,呀仔有些同學仍然等第三輪,因為如果第二輪有人放棄,就會有第三輪。

如果今次程分試考得好,都會試吓叩官津門,不過如果無大進步,就唔會改變了。

原帖由 Ivy07 於 10-3-23 14:00 發表

我都註冊了,不想去大抽獎,呀仔有些同學仍然等第三輪,因為如果第二輪有人放棄,就會有第三輪。

如果今次程分試考得好,都會試吓叩官津門,不過如果無大進步,就唔會改變了。 ...

策略正確。
如果肯定係Band1就梗係等大抽獎喇,最怕D邊緣人隨時揀錯就恨錯難返。
係呢,你個仔讀邊間?

原帖由 pineapple0983 於 10-3-23 17:01 發表

策略正確。
如果肯定係Band1就梗係等大抽獎喇,最怕D邊緣人隨時揀錯就恨錯難返。
係呢,你個仔讀邊間?

梁鉅鏐小學

原帖由 Ivy07 於 10-3-24 13:31 發表

梁鉅鏐小學

LKK每年都有十幾個入到TST、LKM、LHK同SPKC,好似同胡上係姊妹學校黎,屬Band1小學。

原帖由 pineapple0983 於 10-3-24 15:37 發表

LKK每年都有十幾個入到TST、LKM、LHK同SPKC,好似同胡上係姊妹學校黎,屬Band1小學。

派位唔差架,上年全級大約126人,除左一些直資,因為有些直資係收Band 2 ~ Band 3,都有70幾人入到英中的,加左一些直資都有9拾幾人入英中,所以要扣除比較安全,我個仔排6+幾名,雖然都係Band 1,但就有D危險。

原帖由 Ivy07 於 10-3-24 17:44 發表

派位唔差架,上年全級大約126人,除左一些直資,因為有些直資係收Band 2 ~ Band 3,都有70幾人入到英中的,加左一些直資都有9拾幾人入英中,所以要扣除比較安全,我個仔排6+幾名,雖然都係Band 1,但就有D危險。 ...

係,LKK舊年升左呢,多左人入到EMI。

原帖由 pineapple0983 於 10-3-24 18:13 發表

係,LKK舊年升左呢,多左人入到EMI。

係呀, 但都要睇吓上年的學兄生唔生性,如果編班試同TSA考得唔好,都會有影響的。

原帖由 Ivy07 於 10-3-25 13:23 發表

係呀, 但都要睇吓上年的學兄生唔生性,如果編班試同TSA考得唔好,都會有影響的。

我睇番舊年個結果,入到EMI嘅有94人,其中沙田直資一共20個,即係70名以內都係Band1;你6X的確係有D踩界,晚吓手D師兄唔生性就會好危險。
7月到時再叩三幾間好D嗰嘅,真係唔得嘅咪就SPKC囉,一D都唔失禮。

原帖由 pineapple0983 於 10-3-25 18:20 發表

我睇番舊年個結果,入到EMI嘅有94人,其中沙田直資一共20個,即係70名以內都係Band1;你6X的確係有D踩界,晚吓手D師兄唔生性就會好危險。
7月到時再叩三幾間好D嗰嘅,真係唔得嘅咪就SPKC囉,一D都唔失禮。 ...

我都認為係咁,至少有個保險。

今日收到信了,31/3 前註冊。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kwokyk 於 10-3-26 17:35 發表

恭喜!
那你會否就讀or有其他offer?

暫未有其它offer, 所以會註冊。

原帖由 kwokyk 於 10-3-26 17:35 發表
我都係今日收到

原帖由 Ivy07 於 10-3-25 20:55 發表

我都認為係咁,至少有個保險。

你係咪沙田人?
7月放榜後建議可以試吓叩 LHK + PYC + IMHC
至於CWG 同 KTS 我覺得比唔上培基。
仲有幾間凈係掟低份嘢就走得。
唔得嘅咪比個細路將D筆試當練習囉,好過暑假凈係坐係屋企度等開學吖。

原帖由 pineapple0983 於 10-3-27 21:09 發表

你係咪沙田人?
7月放榜後建議可以試吓叩 LHK + PYC + IMHC
至於CWG 同 KTS 我覺得比唔上培基。
仲有幾間凈係掟低份嘢就走得。
唔得嘅咪比個細路將D筆試當練習囉,好過暑假凈係坐係屋企度等開學吖。 ...

都要睇吓今次考試成績,如果沒有太大進步,都唔會叩門,其實我都喜歡培基的,一直都係的的心水選擇,只不過要比學費。

原帖由 Ivy07 於 10-3-29 09:00 發表

都要睇吓今次考試成績,如果沒有太大進步,都唔會叩門,其實我都喜歡培基的,一直都係的的心水選擇,只不過要比學費。

唔算貴啦,得嗰千零蚊,黃錦輝好似要成5千幾呀。
‹ 上一主題|下一主題