用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會真的不可取嗎?
go

港大同學會真的不可取嗎? [複製鏈接]

猶記得早幾年前, 身邊友人均異口同声贊賞並渴慕兒女能入讀 (像今天的”播道”段的受歡迎).

至今年,小女正值選小一的一年, 多次見到該校負面不絕的資訊, 身邊好友亦齊声再三勸勉別再打它主意 (自知她們是真的為我好), 唯我還是有點兒死心不息.

我一直+分認同及欣賞該校的辦學理念. 在放棄選擇前, 我確真的很想知道它更闊更多的一面. 無論你覺得它是好與壞, 也懇請你與我分享, 可以嗎?

在此事先谢謝你, 因讀完以上寫的已可能花了你一些宝貴時間, 對要再花時間回應的更是感激不盡, 謝谢!
   0    0    0    0

你聽到乜野「負面不絕既資訊」?

milka,

我是港同小一家長, 我想問你的好友是否有小朋友讀緊港同, 佢講什麼負面新聞(是否舊年讀寫障礙小六學生升不到書院果單呀), 你又冇講清楚, 好難答你架喎。

我係用家, 我覺得好滿意仔仔在學校的學習情況, 我亦見絕大部份家長都會兩兄弟姊妹一起讀港同(若學校係唔好, 就唔會繼續比細佬妹入讀啦), 你可以自行上學校網址download全面評鑑報告來看的。

港同不是傳統學校, 不是每個家長都喜歡的。每間學校都有好有唔好,,不會是十全十美囉, 最緊要係適合小朋友及自己滿意。

你亦可係暑假時去參加學校的簡介會, 再自行考慮。

唉!我都想知d人以訛傳訛對學校講緊咩野。每年報考小一時都有港同唔好的topic出現, 我當年都有, 結果我仔仔入讀後係兩回事, 加上我好友的兩個女兒一直讀緊港同, 所以我冇被謠言動搖。

iwff

原帖由 milka 於 09-6-5 16:39 發表
猶記得早幾年前, 身邊友人均異口同声贊賞並渴慕兒女能入讀 (像今天的”播道”段的受歡迎).

至今年,小女正值選小一的一年, 多次見到該校負面不絕的資訊, 身邊好友亦齊声再三勸勉別再打它主意 (自知她們是真的為我 ...

醒目開學勳章 王國長老

負面不絕? 當然一間新校無可能人人讚好, 亦唔至於負面不絕掛........
如果講返一條龍果單野, 我都係果句, 香港有邊間學校真正無條件一條龍丫, 好多傳統學校, 讀唔上一早"勸"學生轉校啦, 仲俾佢留到小六咩! 講真, 學障+主科唔合格都無驚無險讀到畢業, 點解唔理解下學校都有包容呢
另外, 與其聽留言, 不如睇下政府視學官點講, 我地做家長講到天花龍鳳都無用, 總有d"知情人士"走出黎說三道四, 想理解學校係咪所謂活動實際傳統, 想知兩文三語教成點, 想知positive reinforcement係咪即係曳, 想知校長係咪領導無方, 唔好聽我講, 自己睇:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7318/hkuga_pri_sch.pdf

原帖由 milka 於 09-6-5 04:39 PM 發表
至今年,小女正值選小一的一年, 多次見到該校負面不絕的資訊, 身邊好友亦齊声再三勸勉別再打它主意 (自知她們是真的為我 ...

港大同學會無你講得咁差呀? 請問佢地有咩負面新聞?

請問教師流失嚴重嗎?

醒目開學勳章 王國長老

新思維直資學校, 老師工作繁忙, 係一個認定既事實
(校本課程=老師要編書; 創意功課=無絕對答案每一個字都要睇; positive reinforcement=要慢慢教化; 校風開放=非強勢統治學生, 每一個人意見都會被專重)
而且新學校唔似老牌學校咁, staff已經有一份可觀既p fund, 唔會亂郁
以上原因加埋, 老師會轉工亦好易理解, 留低既老師, 好多真係唔係份人工, 而係因為可以實踐到理想
前排學校既development forum, 校長公開左過去幾年staff turnover既%, 對上果年係around 10% (唔知有無記錯, 請其他家長糾正)
原帖由 primary2007 於 09-6-6 01:05 AM 發表
請問教師流失嚴重嗎?

我係今年即要上p1的家長,臨註冊前一星期,有同學家長話佢一個遠親(讀緊)話港同唔好,我問係邊度唔好?
佢話反正唔好就係唔好?我請佢問清楚再覆我,但至今仍未有任何消息。
昨天,有個家長又話港同係好好的一間學校,我問佢係點樣好?佢都話聽講好好。

我想認同學校的理念和成效再決定報考都不遲的,有問題問些用家可能會比較清楚些!

註冊個日,在說明會上,副校長話多謝1xx幾個新生家長支持; 回頭一看,幾乎座無虛席,我想放棄的人應該是不多的。

如我想的一樣,這世代還是有着很多好人呢~,  衷心謝謝每一位的回覆.

是的,聽到的就是你們提及的傳聞了....

其實,一些從朋友口中告知的傳聞是只有"headline"而 沒有完整的資料.  總括來說, 再追問下去所得到的就是 :"你信我,無點你,千冀唔好揀....", "唔好,好亂,換晒d人啦....", "分分鐘变臻美..", "我個fd個仔, 考到最終都無讀...", 等等....

這些傳聞, 除了一次是直接從一位讀至p3/p4女兒轉校的家長口中聽到以外, 其他的都是以訛傳訛.

說真的,我是100%相信朋友的提點是善意的(而他們的孩子亦巳上了小學), 只是....聽到的又怎可能是事實的"完整畫面"呢?

其實, 我早巳决意參加7月12号的簡介會, 深信即使我末夠智慧去判斷是與非(這于我來說太難. 立場和性格不同的人,所看得到的能截然不同), 但我還是會用我的眼晴去觀察;用我的心去全力感受.

你們所給的意見對我來說, 真的十分寶貴. Charlotte mom, 你 posted 的 pdf file 更令我一直在投"反對票"的丈夫改觀了. 而各BK mama 的回應亦教我和我丈夫感, 謝謝你們的分享!

倘若我還是想了解多一點, 還可以再幫幫忙嗎?

這其實是從自卑感引伸而來的一些疑問吧....
我和丈夫都是在英語能力上很"有限"的人, 自知現在的小孩子們無論在那一間學校上課, 家長們亦需耍相當程度的參于 (一齊讀), 這樣的話, 小囡可合適在HKUGA上學嗎 (如有幸)?

還有的是, 我們絕非中產人仕, 在校內會否"很另類"? 還是可以共融呢~?

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

誠意多謝你認真睇晒d post
正如之前所講, hkuga係新思維學校, 要家長決定將孩子既一生去"賭", 我絕對明白, 想當年, 我老公都係想將個女放入傳統女校, 因為人地d學生好乖, 係我一意孤行要放個女入hkuga, 而家事實証明我無揀錯, 同你一樣, 我仔k2, 快考小一了,  hkuga係不二之選 (當然為求安心我會考多幾間)
先答你既問題:
1. 學校除左英文科用英文教, 一般科目都係廣東話, 中文係普通話, 你唔需要太擔心, 所有通告都係中英對照的, 英文科要睇既野係幾多, 不過小朋友都適應到wor
2. 雖然大部分家長都係中產, 不過可能幫小朋友揀得呢d學校既, 都唔係好鐘意"爭名奪利"既家長, 家長之間唔會比較d咩, 小朋友之間亦唔會比較d咩, 一齊去郊野公園燒烤又有, 一齊去d咩會所又有, 相處得幾開心架! (比我有錢, 比我叻既家長大有人在, 我都好開心丫, 我唔會覺得自己無用wor )

Charlotte mom,
再次謝謝你的詳盡回覆!
上星期天我又被問到心儀那間學校, 我照直答了HKUGA, 只見該家長欲言又止(o了嘴), 但我沒有在談下去了. 因我還是立定心意去看一看 .

mika,

我支持你去聽左HKUGA的簡介會先, 未自己去了解清楚, 就唔應該死心, 小朋友係你自已的, 你最清楚他需要什麼的小學, 不是別人幫你決定的。

iwff

原帖由 milka 於 09-6-9 13:27 發表
Charlotte mom,
再次謝謝你的詳盡回覆!
上星期天我又被問到心儀那間學校, 我照直答了HKUGA, 只見該家長欲言又止(o了嘴), 但我沒有在談下去了. 但我還是立定心意去看一看 . ...

醒目開學勳章 王國長老

其實每一"款"學校都有捧場客, hkuga唔係一間谷既學校, 係話要比較鬥grammar高分, 鬥計數快至準, 呢d的確唔係我地學生強項...........但o係另一方面, 例如思考訓練, 語文表達, 敢試敢錯(<--呢樣絕對唔係靠天生, 係要訓練!!!), 我地學生又比傳統既強
聽多d睇多d再決定都唔遲丫

原帖由 iwff 於 09-6-9 01:32 PM 發表
mika,

我支持你去聽左HKUGA的簡介會先, 未自己去了解清楚, 就唔應該死心, 小朋友係你自已的, 你最清楚他需要什麼的小學, 不是別人幫你決定的。

iwff

...

考到先算啦~

妳揀它~
人地都一樣揀你

考到再考慮

Some points I got from the Review Report:

Students are cheerful, active, bright, and eager to learn. The majority of students are bilingual and are proficient in English and Putonhua.

補充一句, 唔谷唔等於課程淺. (這是很多人的誤解)

上到高年級, 大部份評估都不按課文出題, 需要有好的理解和分析能力才可拿取高分.

至於思考訓練,正如一位數學老師曽經說過, 我們的小朋友喜歡及享受解難式的, 而非純操練式的練習

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-9 14:34 發表
其實每一"款"學校都有捧場客, hkuga唔係一間谷既學校, 係話要比較鬥grammar高分, 鬥計數快至準, 呢d的確唔係我地學生強項...........但o係另一方面, 例如思考訓練, 語文表達, 敢試敢錯( ...
寵辱不驚、閑看庭前花開花落。去留無意、漫隨天外雲巻雲舒

^_^ 再次謝謝各位的鼓舞及意見,這讓我能更理解和更認同HKUGA.
l
in624 - 是的,我朋友也是這樣說! 哈哈!

講得真係好好.
係思維行先的世代, 點解重有人咁傳統.
好似d電影咁, 任你工夫多勁, 別人拿支槍你就無得郁.
你計數快至準, 我有計算機.
鬥grammar高分,都要有point至得.
我們要的不再是機器, 因為我的能力可以製造機器聽我指揮.

.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-9 14:34 發表
其實每一"款"學校都有捧場客, hkuga唔係一間谷既學校, 係話要比較鬥grammar高分, 鬥計數快至準, 呢d的確唔係我地學生強項...........但o係另一方面, 例如思考訓練, 語文表達, 敢試敢錯( ...

這就是點解大約p.4時(中學更明顯)學生的成績會大兜亂.因為高年班更重思考解題能力.

.

原帖由 sheenaho 於 09-6-9 19:59 發表
補充一句, 唔谷唔等於課程淺. (這是很多人的誤解)

上到高年級, 大部份評估都不按課文出題, 需要有好的理解和分析能力才可拿取高分.

至於思考訓練,正如一位數學老師曽經說過, 我們的小朋友喜歡及享受解難式的, 而非 ...
‹ 上一主題|下一主題