用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家請比啲意見, 你哋會點選擇?
go

大家請比啲意見, 你哋會點選擇? [複製鏈接]

我個囝今年升小六了, 開始煩惱升中問題, 其實囝囝間小學係有直升中學架, 而且囝囝一向成績都唔錯, 所以, 一定係可以上到中學, 但係中學係直資, 如果選擇咗間中學, 就要放棄大抽獎, 但係放棄咗之後, 萬一派得唔好就無得返轉頭, 中學講明唔收, 其實間中學都好好架啦, 係傳統男名校, 但係我心目中較為喜歡QC , 比你哋會點選擇?
   0    0    0    0

如果你囝囝成績同其他方面非常出色, 不防去QC試下, 就算真係唔得都重有其他好好既學校可以選擇, 不過大前題係要有翻咁上下成績.
原文章由 BestHKMother 於 08-7-31 13:35 發表
我個囝今年升小六了, 開始煩惱升中問題, 其實囝囝間小學係有直升中學架, 而且囝囝一向成績都唔錯, 所以, 一定係可以上到中學, 但係中學係直資, 如果選擇咗間中學, 就要放棄大抽獎, 但係放棄咗之後, 萬一派得唔好就無 ...

原文章由 BestHKMother 於 08-7-31 13:35 發表
我個囝今年升小六了, 開始煩惱升中問題, 其實囝囝間小學係有直升中學架, 而且囝囝一向成績都唔錯, 所以, 一定係可以上到中學, 但係中學係直資, 如果選擇咗間中學, 就要放棄大抽獎, 但係放棄咗之後, 萬一派得唔好就無 ...

BestHKMother,
你囝囝間小學係唔係英華?  如果係, 除了因為係直資所以要考慮, 仲有沒有其它原因?  因為我都想我個囝揀呢所中學.
pigfrog

你可以先選直屬中學放棄大抽獎,放榜後再叩QC門。

88muimui,
我想問下可唔可以咁做(假設小朋友係BAND ONE學生):

自行 => 第一排QC ,第二排自己中學

大抽奬 => 跟自行一樣咁排, 或將 第一及第二自願調轉

自己學校唔知家長放左第二位,如果小朋友成績好又俾

Qc選中,入到QC當然好, 入唔到, 小朋友都順序入到

自己中學喎(自己中學唔知家長放在第一位丫嘛)!!

請問我講做法可行嗎?還是都是先入直屬中學(起碼有BACKUP)

再用真功夫去扣門呢 ? 請指教

====================================

原文章由 88muimui 於 08-7-31 15:00 發表

你的方法唔可行 因為佢間係直資冇得比你大抽獎。 你的方法只適用於官津宜屬學校。

原文章由 LV77 於 08-7-31 15:30 發表
88muimui,我想問下可唔可以咁做(假設小朋友係BAND ONE學生):

自行 => 第一排QC ,第二排自己中學

大抽奬 => 跟自行一樣咁排, 或將 第一及第二自願調轉

自己學校唔知家長放左第二位,如果小朋友成績 ...

有d真資有參加大抽獎, 至少st paul's college (Boy)已經係
原文章由 88muimui 於 08-7-31 15:57 發表
你的方法唔可行 因為佢間係直資冇得比你大抽獎。 你的方法只適用於官津宜屬學校。

Hi 88muimui,

咁若放棄大抽獎,保留自行如前提議一排QC,
二排自己中學, 咁是否可行?
自行第一QC唔揀呢位小朋友的話,係唔係
順理成章呢位小朋友會入第二自選呢?
當然我指呢間直屬中學目標收返原校大部
份小部份為例o

================================
quote]原文章由 88muimui 於 08-7-31 15:57 發表

[/quote]

我都有咁諗過, 不過, 我諗QC 唔係咁易叩門, 因小兒學術上成績較優異, 但體育就無咁好!

原文章由 88muimui 於 08-7-31 15:00 發表

不是英華!

原文章由 pigfrog 於 08-7-31 14:45 發表

你囝囝間小學係唔係英華?  如果係, 除了因為係直資所以要考慮, 仲有沒有其它原因?  因為我都想我個囝揀呢所中學.
pigfrog

唔係間間得, BestHKMother 間唔得因 她說 ' 如果選擇咗間中學, 就要放棄大抽獎'

原文章由 LittleKidult 於 08-7-31 16:00 發表
有d真資有參加大抽獎, 至少st paul's college (Boy)已經係

選擇左佢間直資就自行同大抽獎都唔比你玩架啦!  好多直資都係咁,尤其是名牌直資。

原文章由 LV77 於 08-7-31 16:43 發表
Hi 88muimui,

咁若放棄大抽獎,保留自行如前提議一排QC,二排自己中學, 咁是否可行?自行第一QC唔揀呢位小朋友的話,係唔係順理成章呢位小朋友會入第二自選呢?當然我指呢間直屬中學目標收返原校大部份小部份為例o

=== ...

針冇兩頭利架啦! 最慘係自行時唔知有冇收你。 除左QC,重有冇另外心儀的?  如有而你兒又成績優異,是但中一間都開心我惗就博得過!

原文章由 BestHKMother 於 08-7-31 16:45 發表
我都有咁諗過, 不過, 我諗QC 唔係咁易叩門, 因小兒學術上成績較優異, 但體育就無咁好!

回覆 #1 BestHKMother 的文章

我覺得既然小朋友的成績優異, 有信心及把握選QC的話, 我會選擇參加政府派位, 放棄直升的直資中學, 另方面, 是因為個人因素, 我想節省未來六年的學費 (因為我們不是公務員,沒有政府的子女讀書資助).

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

始終係抽獎, 如果囝囝唔好彩, 咁咪好慘囉!

原文章由 88muimui 於 08-7-31 17:53 發表
針冇兩頭利架啦! 最慘係自行時唔知有冇收你。 除左QC,重有冇另外心儀的?  如有而你兒又成績優異,是但中一間都開心我惗就博得過!

原文章由 BestHKMother 於 08-7-31 18:25 發表
始終係抽獎, 如果囝囝唔好彩, 咁咪好慘囉!

而且要留意, QC 係咪同校網。如果唔係只靠first round - 自行,機會仲細。

學業成績好係報QC既min. 入場券,如果冇其他 (sport, music...........)特別出色成績,就比較難d.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

88muimui,

Thank you very much

原文章由 88muimui 於 08-7-31 17:47 發表
選擇左佢間直資就自行同大抽獎都唔比你玩架啦!  好多直資都係咁,尤其是名牌直資。

基於BestHKMother 只考慮QC和不是英華,我估計應該是DPS的學生。

在現行制度下,QC的風險很大。如果是成績好的,不妨考慮SPCC,都是直資。

原文章由 BestHKMother 於 08-7-31 16:49 發表
不是英華!

[ 本文章最後由 leschelems 於 08-7-31 21:11 編輯 ]

回覆 #9 BestHKMother 的文章

根據本人經驗, 想報考QC不只要成績top, 而且要有其他 activities 的優異表現, 特別是奧數
QC是非看重的.  小兒的去屆同學曾試過全級
or全班第一(但冇其他活動獎項)都冇得interview.  就算小兒今年有得interview但都因為冇奧數而失敗了.

如果樂器8級或以上,成績又好,機會是十分十分大。但不應在自選時博,在自選期間,寫封信比副校,先上自己中學,然後放榜後叩門啦。咁得是bonus,唔得無損失。
‹ 上一主題|下一主題