用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網 馬鞍山 朋友, 可否比吓意見
go

89網 馬鞍山 朋友, 可否比吓意見 [複製鏈接]

我個囡囡派咗去雨川, 但係我真係唔係好清楚呢間學校好唔好, 老實講, 真係唔知讀唔讀好, 佢只得一間又唔係好好嘅私校做backup, 你哋可唔可以比吓意見呢?

同埋有冇人可以比吓資料有間雨川升中的結果同比率呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-8 23:09 發表
我個囡囡派咗去雨川, 但係我真係唔係好清楚呢間學校好唔好, 老實講, 真係唔知讀唔讀好, 佢只得一間又唔係好好嘅私校做backup, 你哋可唔可以比吓意見呢?

同埋有冇人可以比吓資料有間雨川升中的結果同比率呢? ...

At last year, many mami say that 叩門no need
interview 都收, and this school 不會公佈升中結果.
I think you can try to interview主風, if it is your 1st
choice.

係呀, 我在乙部第一志願係主風, 但係在甲部我只排了第三, 咁樣叩門機會會唔會比較細呢?

原文章由 mayleewong 於 08-6-9 00:47 發表

At last year, many mami say that 叩門no need
interview 都收, and this school 不會公佈升中結果.
I think you can try to interview主風, if it is your 1st
choice.

另外小女本身係讀聖母無玷聖心小學的, 但係從沒有選過佢嘅小學, 咁係咪再返聖心嘅機叩門嘅機會係等如零呢?

你本身雨川係第幾志願ar ?
你試下去多幾間小學叩門... 應該仲有機會ka

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-9 22:28 發表
另外小女本身係讀聖母無玷聖心小學的, 但係從沒有選過佢嘅小學, 咁係咪再返聖心嘅機叩門嘅機會係等如零呢?

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-8 23:09 發表

同埋有冇人可以比吓資料有間雨川升中的結果同比率呢? ...

其實雨川都算唔錯, 不過間學校會比較谷d學生, 如果你個小朋友既資質唔錯, 都有得發展所長. 佢個校舍又真係幾好, 有又泳池,個view 有正.

否則你可以試下主風,靈糧,禧年同馬鞍山循道衞理, 升中應該都比雨川好.

回覆 #5 qkhui 的文章

雨川係第三志願, 選第三, 係因為如果頭三志願都選d太好學校, 我怕第三都唔得, 所以先會選佢, 點知就真係咁唔好彩, 第一同第二都唔得, 唉............

老實講, 我今日去註冊的時候, 睇到佢校舍真係幾新, 都有見到有其他家長去申請後補, 但係始終都係想揾一間再好d的小學

其實有時都好矛盾, 都唔知如果選擇一間太好的, 會唔會個囡囡跟唔上, 成績太差, 反義會令到佢派的中學更加唔好

一來其實我真係唔係好知其實升中係點計法, 究竟係睇間小學係邊間, 定係係睇小朋友自己本身的成績去計

唔知有冇人可以話比我聽呢?

原文章由 km1357 於 08-6-10 11:46 發表

其實雨川都算唔錯, 不過間學校會比較谷d學生, 如果你個小朋友既資質唔錯, 都有得發展所長. 佢個校舍又真係幾好, 有又泳池,個view 有正.

否則你可以試下主風,靈糧,禧年同馬鞍山循道衞理, 升中應該都比雨川好. ...

雨川 is my 3rd choice. luckily we got a seat with our 1st choice Holy Spririt.

雨川 has a very nice campus and also an attactive swimming pool, but if you prefer a school with higher Ehlish secondary school enrollment rate, you can try Holy Spirit.

其實我身邊的朋友全部都同你一樣, 是幸運的一群, 只是我運氣不夠好, 所以派唔到第一志願, 不過我都會替你哋高興的, 亦多謝你的意見, thanks

原文章由 smallworld 於 08-6-10 14:02 發表
雨川 is my 3rd choice. luckily we got a seat with our 1st choice Holy Spririt.

雨川 has a very nice campus and also an attactive swimming pool, but if you prefer a school with higher Ehlish secondary ...

醒目開學勳章

原文章由 smallworld 於 08-6-10 14:02 發表

雨川 has a very nice campus and also an attactive swimming pool, but if you prefer a school with higher Ehlish secondary ...

主風都係我個第一志願, 不過家下派左第三志願- 禧年. 今日都去左註冊.

禧年應該係一間好好的學校, 我都有唸過去禧年叩門, 不過問題係, 我都冇選過佢, 機會應該唔大

原文章由 km1357 於 08-6-10 16:20 發表

主風都係我個第一志願, 不過家下派左第三志願- 禧年. 今日都去左註冊.

醒目開學勳章

我建議可以先到派位的學校註冊同去所喜歡的學校叩門。
其實試下叩門都無緊要,如果叩門成功就 ,如果唔得,就留在原本派位的學校,都ok。

禧年同雨川邊間好? 我住新港城, 返學雨川就好, 但驚我太谷學生

原來大家都係住新港城, 咁你派咗邊間呀?

原文章由 心心靚媽媽 於 08-6-10 20:02 發表
禧年同雨川邊間好? 我住新港城, 返學雨川就好, 但驚我太谷學生

我都係第一志願選主風, 也好幸運地抽到, 我自己第二志願是禧年, 第三是雨川, 因為我老公認識一位校長說過馬鞍山的小學, 她認為主風和禧年最好, 升英中%較高。

恭喜晒你呀, 我都唸住去主風到叩門, 不過我唸機會會比較細, 因為在甲部我只填第三志願, 佢都會覺得我誠意唔夠, 但我都會試試的!

唔知上年有冇人去主風叩門呢? 同埋佢如果真係interview係會考d咩呢?

原文章由 gracetyn 於 08-6-11 01:29 發表
我都係第一志願選主風, 也好幸運地抽到, 我自己第二志願是禧年, 第三是雨川, 因為我老公認識一位校長說過馬鞍山的小學, 她認為主風和禧年最好, 升英中%較高。 ...

醒目開學勳章

醒目開學勳章

原文章由 心心靚媽媽 於 08-6-10 20:02 發表

個人覺得禧年會好過雨川, 身邊好多人都讚禧年係間好好既學校, 昨天去註冊時校內d人好好.  
雨川其實都好, 不過就一定谷d學生.
我地都係住新港城, 呀仔可能有機會同你囡囡做同學.

醒目開學勳章

原文章由 ada_pmlo 於 08-6-10 17:58 發表
禧年應該係一間好好的學校, 我都有唸過去禧年叩門, 不過問題係, 我都冇選過佢, 機會應該唔大

不妨試下, 有機會我地d 仔女可以做同學.
去下面download張form.
http://www.haynien.edu.hk/applyHn.htm
‹ 上一主題|下一主題