用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 位於荃灣海賓花園的九龍宏爵國際學校如何? ...
go

位於荃灣海賓花園的九龍宏爵國際學校如何? [複製鏈接]

本人想安排小女在此校就讀,因為地點較近和比起一些國際學校的學費便宜,但很少聽到有關此校的評價,希望有家長可以幫到我啦!

凱倫
   0    0    0    0

凱倫:您好

荃灣海濱花園弘爵國際學校小學部搬了出九龍塘同方方英文小學結盟成為方方弘爵國際學校.現留在海濱那間應為弘爵國際學校中學部.

如妳想問小學野我就知少少.
如妳要問中學野就SORRY 了.

Hi fffffff,

我都想知關於小學嘅嘢,因為小女而家讀緊方方幼稚園,都有諗過俾佢讀弘爵小學,但唔係好清楚呢間國際小學係點嘅,想聽吓意見,唔該晒﹗

原文章由 ffffffff 於 08-2-11 23:30 發表

荃灣海濱花園弘爵國際學校小學部搬了出九龍塘同方方英文小學結盟成為方方弘爵國際學校.現留在海濱那間應為弘爵國際學校中學部.

如妳要問中學野就SORRY 了. ...

原文章由 ffffffff 於 08-2-11 23:30 發表

如妳要問中學野就SORRY 了. ...

ffffffff

我的確想知這間弘爵國學際學校的大概資料和外間對這校的評價,還有她們的直屬國際中學就是以上提及在海濱的弘爵國際學校嗎?

終於等到放假, 現在可以用多少少時間一次過回答几位媽咪的提問, 等妳地可以一次過作參考. 我所答的是根據我個仔入學前我問過先生, 或我個仔講番比我聽及我visit學校所見而組織個答案講番比妳地聽, 以作參考, 如真的對這間學校有興趣, 請再跟學校作實由老師解答妳們心中的疑問.希望可以帮到妳們.

sue : 校舍地址在九龍塘, 界限街和金巴倫道交街. shell油站旁. 學校只得兩三層高的墅式校舍. 妳可以search “sear rogers international school” 便找到方方弘爵國際學校 funful sear rogers international school” 資料, 但資料唔係咁update. 因上年先結盟. 網址唔係咁多野提到, 至於學費:我個仔讀year 1, 即一年級, $4800一個月, 雜費一般價錢, 一千几百毋須埋會, 間間學校都要比, 無其它費用付. 學校以英文授課, 中文課本用普通話授課.

凱倫: 敎學和學習理念, 我唔識答妳, 因我對呢樣野冇研究, 個網址內有校長訓話應由佢答到妳, 以我個仔果班計約有25, 學校老師, 我來來去去見到都好似得果十個八個, 有金頭髪, indian,菲律賓人,有華人, 以我個仔班主任來講, 佢係加拿大華人講英文的. 因每年級得一班, 所以老師唔會多, 學生亦都唔多,值頭係少班教學. 至於功課量, 如果我個仔好聽話咁坐低做功課, 可以話每日約不出半小時便可完成, 包妳話very good, 但我個仔邊有咁聽話. , 課外活動就唔多覺有, 我都見唔個仔帶d活動notice回來簽. 外間對她們的評價如何. 其實得好少人知道呢間學校存在, 同喺呢間學校讀書, 因佢學生唔多, 不論現在合併咗的方方弘爵國際學校”, 還是前身方方英文小學, 又或是弘爵國際學校小學部, 所以就算係我上年揀呢間學校時都無人比到意見我, 因為身邊都無人讀呢間學校, 只不過我揀佢是因為我個仔响方方幼稚園讀, 我覺得几好, 所以我深信方方英小學都唔差得去邊. 在我決定揀弘爵國際學校”, 還是方方英文小學時, 點知教職員話佢地兩間學校將會合併,正合晒我心意, 合併後有外藉老師及同學而又能享有本地小學中文課程深度學到中文及普通話, 這就是我所想及所要(唔會只懂英文而唔懂中文). 於是就報名. 直屬國際中學是海濱的弘爵國際學校, 但我上網search check 到佢在香港亦有間弘爵國際學校, 不過我就冇再蓄意去check那間香港校舍料資, 因中學都是几年後的事, 再者網上沒什麼那間校舍料資. 而原先方方英文小學升中是升去九龍塘d小學. 我相信到時升中會有兩個選擇, 一是讀國際學校, 二是升回本地學校. 二擇其一.

家晞媽咪: 我個仔讀完方方k3先轉過去讀year 1, 如果妳諗住用國際學校模式轉過去讀, 其實讀完k2都可以轉過嚟讀year 1. 不過我當時諗住比個仔讀多一年中文先考慮只否轉過去讀, 所以讀埋k3. 否則k3那年已比佢轉咗去弘爵國際學校讀year.

我個人意見: 如果妳本身唔係話有咁多錢, 但又想比仔女讀國際學校, 咁妳可以參考吓呢間學校, 但如果妳有好多錢, 一萬几千出得起, 就可以揀多几間, 又如果妳希望仔女讀間學校設施多, 夠大, 要有游泳池, 運動場, 大禮堂, 課室多, 課外活動多, 佢就滿足唔到妳, 而我因為金錢有限, 又想個仔响佢好懶的情況下都可以在校園內迫到佢講到英文及普通話(因我中英文都不好, 根本我本身都冇資格去教個仔) 所以呢間學校到我,

原文章由 ffffffff 於 08-2-15 08:05 發表
凱倫: 敎學和學習理念, 我唔識答妳, 因我對呢樣野冇研究, 個網址內有校長訓話應由佢答到妳, 以我個仔果班計約有25人, 學校老師, 我來來去去見到都好似得果十個八個, 有金頭髪, 有indian,菲律賓人,有華人, 以我個仔班 ...

ffffffff:

好多謝你的詳盡回覆!本人是住葵涌的,若然小女能順利入讀就必然要乘坐媬姆車,請問知否費用是否昂貴呢?

凱倫: I live in Tsuen Wan and the school bus fee is $800 and the lunch fee is about $400.

原文章由 ffffffff 於 08-2-15 23:29 發表
凱倫: I live in Tsuen Wan and the school bus fee is $800 and the lunch fee is about $400.

ffffffff

謝謝你的回覆!價錢合理。

Hi ffffffff,

多謝妳嘅分享,其實我暫時都未揸定主意,都要睇吓我囡囡嘅學習進度,佢宜家只係讀緊 nursery,第一次評估報告都未出,不過,如果弘爵英文同普通話都著重嘅話都幾好,因為我都唔想囡囡剩係學好英文。  

我仲想知弘爵嘅學生係咪主要都係香港人呀  我想知啲學生喺學校上堂之外係唔係都會用英文溝通,始於學語言最重要有充足同良好嘅語言環境俾佢哋學習同練習,喺香港,小朋友喺屋企多數都係接觸廣東話,喺學校係惟一可以迫到佢哋用外語嘅地方。

原文章由 ffffffff 於 08-2-15 08:06 發表
家晞媽咪: 我個仔讀完方方k3先轉過去讀year 1, 如果妳諗住用國際學校模式轉過去讀, 其實讀完k2都可以轉過嚟讀year 1. 不過我當時諗住比個仔讀多一年中文先考慮只否轉過去讀, 所以讀埋k3先. 否則k3那年已比佢轉咗去弘 ...

家晞媽咪

我記得以前未combine時我所見間學校唔係咁多香港人,我記得那時我帶個仔去報讀方方k3時,見到成班應該係year1,2的外國小朋友在上堂,我這時在想,如果我個仔係其中唯一一個香港人會几得意,同成班外國小朋友一齊上堂玩,跟住我問主任,有冇香港人讀,佢話呢,果個咪係香港人囉,我話得佢一個會唔會唔識講英文會好悶架,主任話,細露仔好快學識講架啦,這一分鈡,我真想立即比個仔報名一齊讀,但因我想比個仔讀多一年中文先,所以先決定報k3而唔係year1,現在combin咗,妳會見到多咗香港人在學校,但學校上堂之外係唔係都會用英文溝通就是乎妳個仔,我相信如果個仔d英文未係咁好時,佢一定係揾番香港人溝通玩多,自然講番中文,但以我覺得,上堂已經成日講英文應已足夠,唔須24小時不停講英文.班主任見我時話佢將一班分几group坐,其中我個仔果枱有四個人,其餘三個係外國同學,迫我呢個唔識講英文個仔講英文.讀咗几個月,効果唔錯,雖然英文唔係話好流利,但可以同我有少少溝通,我已覺得開始見効.我睇番自己,讀咗十几年中小學,畢業時只識講,how are you, my name is , i m 16 year old, so simply,各位媽咪係咪有我呢個一樣共嗚呢,我唔想個仔好似自己咁失敗.唯有從少開始.

我有個自私d的睇法,其實唔係有咁多人識或知呢間學校存在仲好,點解?因妳知道,佢又知道,佢又知道咪多咗好多本地人讀囉,個個都想間學校唔好咁多本地人讀而唔夠國際化,(好似妳亦提到是否很多香港人讀)而多人知亦令到時爭崩頭,到時好似我聽人地話(英基,耀中)要爭崩頭,几年前己經要報定名先.真的受不了.所以我希望以上几位媽咪知道就夠了,不要轉開去呀,哈哈.

hello

原文章由 ffffffff 於 08-2-15 23:29 發表

when is the school bus pick up time in tsuen wan?

karismum:您好
         上車地點為海濱或海灣花園, 時間約為07:10, 而開課時間為08:15. 放學上校車時間為15:00 及回到上車地點接放學時間約為15:25時.
          但如果妳在荃灣另一地點上車就請同校車叔叔作出要求. 希望帮到妳.

Lalasan:您好

對不起這麼,現在我先有足夠時間寫這遍文章回覆比妳,請妳收看妳的信箱,希望能夠同妳分亨及帮到妳.

Hi ffffffff,

多謝妳分享學校嘅情況,其實弘爵係唔係大多數家長想讀嘅 IS 都唔係咁重要,其實都係想小朋友喺學校有多啲機會學習同用外語,因為咁好嘅語言環境喺傳統小學一定唔會有,我揀得方方就梗係覺得佢哋學校嘅成績有番咁上下水平先讀啦,如果唔係佢又無學卷,貪佢貴咩﹗

遲啲如果有家長會我會直接問吓老師/主任先,係喇,唔知評估結果係派成績表定開家長會o架  成日湊放學時都唔記得問先生o忝﹗

原文章由 ffffffff 於 08-2-19 16:31 發表
家晞媽咪

我記得以前未combine時我所見間學校唔係咁多香港人,我記得那時我帶個仔去報讀方方k3時,見到成班應該係year1,2的外國小朋友在上堂,我這時在想, ...

家晞媽咪:
高興再同妳分享,請睇妳的通訊箱.再見.

Hi Marcus 爹啲,

Sorry, 你估得啱,我真係以為你係媽咪嚟o架,只因為喺呢度大部份都係媽咪做主筆,而且我發覺好多時爹啲通常都會喺個名到有啲  remarks,不過其實大家交流分享心得係不拘性別嘅,只係我嘅回應裡面用咗個 "她" 字先出賣咗我啫

聽見你講話你個囝囝發夢講英文真係好得意 ,咁真係聽得出佢平日喺學校都好多機會講英文,恭喜你呀﹗記得我以前做學生嗰時,老師都係話要用英文嚟思想先會學得好英文o架﹗

希望方方弘爵呢間小學一直保持到水準啦,始終我囡囡宜家至係 nursery,最快要到 2010 年先讀 year 1。

原文章由 ffffffff 於 08-2-23 08:37 發表
家晞媽咪:
高興再同妳分享,請睇妳的通訊箱.再見.
‹ 上一主題|下一主題