用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "可立小學"家長入來講吓:
go

"可立小學"家長入來講吓: [複製鏈接]

請問有無子女讀"可立小學"的國民,
如有請入來交流下.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你好, 仔仔在可立小學就讀 ,唔知仲有無其它家長呢?

原文章由 maggielou 於 07-10-16 17:03 硐表
你好, 仔仔在可立小學就讀 ,唔知仲有無其它家長呢?

知唔知今年P2 邊班係拔尖&精英?

真開心,終於有"可立小學"的國民回覆啦!
今年P.2A班係拔尖&.2D係精英.
maggielou你好,你仔仔讀邊班呀?
得閒入來交流下.

原文章由 808280 於 07-10-28 12:01 硐表
真開心,終於有"可立小學"的國民回覆啦!
今年P.2A班係拔尖&.2D係精英.
maggielou你好,你仔仔讀邊班呀?
得閒入來交流下.

Hi!

昨日女女放學,一看手冊,星期五就要中默(背
默課文,詞語+成語)加上星期四英默以及下
星期全科評估,真係溫到傻.
女女做功課又慢,真係吾夠時間溫.
都吾知間學校點安排時間,加上評估
範圍都未教完,未教都要溫定.

HI

大家好,我也有小朋友在可立上學,他們分別讀4年級和5年級,功課
一年比一年困難,現在他們也有在家中補習英文和國語.下星期評估
了,大家加油!

可立小學同可立中學有冇聯繫,可否直升。。。。

原文章由 judywan 於 07-10-30 20:07 硐表
可立小學同可立中學有冇聯繫,可否直升。。。。

Hi! yudywan

可立小學同可立中學有聯繫,可直升但要英文達標
(校長話),所以當初我才選這間學校.

原文章由 cliffalice 於 07-10-30 19:32 硐表
HI

大家好,我也有小朋友在可立上學,他們分別讀4年級和5年級,功課
一年比一年困難,現在他們也有在家中補習英文和國語.下星期評估
了,大家加油!

Hi ! cliffalice

我都覺得功課一年比一年多及困難,為有叫個女女勤力d,
但佢又無d鬥心,真激死 .

大家加油!

HI 808280

我的小朋友也要我推動才温習,他們在尖子班,
但我覺得是其他班的學生水準較低,所以他
們才可入到尖子班,因為別間學校的學生很勁
的.

最近我的大兒子還要參加很多校外比賽,令他
少了很多時間温習,真担心!我現在我沒有
工作,可爭取多些時間為他們温習.不過有時也
忍不住鬧他們,幸好他們也知我為他們好.

原文章由 cliffalice 於 07-10-31 16:44 硐表
HI 808280

我的小朋友也要我推動才温習,他們在尖子班,
但我覺得是其他班的學生水準較低,所以他
們才可入到尖子班,因為別間學校的學生很勁
的.

最近我的大兒子還要參加很多校外比賽,令他
少了很多時間温習,真担心! ...

Hi! cliffalice

你好,我都好同意你的說法,我女女都係尖子班,
間學校係三年班開始交多活動,我女女都有比賽
練習.
今日你小朋友有無扮鬼扮馬呀,我女女今日就扮
南瓜,都幾可愛.今日學校好有氣氛.

原文章由 808280 於 07-10-31 14:56 硐表

Hi! yudywan

可立小學同可立中學有聯繫,可直升但要英文達標
(校長話),所以當初我才選這間學校.

THANKS 808280

明白了,祝你小朋友能入讀心儀中學。。。

上星期六學校家長會,個班主任一d"hard"都無,
真担心囡囡會越來越懶散 .

what class?

HI 808280

不要担心,我個女每個學期開始也常常說不喜歡他
的班主任,但到升班後會說都是上年的好.

今個星期評估,你的女兒温習辛苦嗎?我會叫他們
做習作,和幫他們問書.我還會拿我個仔的舊試卷
給我個女做,都好有幫助的.

上個月我個女的班主任致電給每位家長,當作家訪,
和家長溝通.雖然她教了我的女兒一個月,但她真的
很了解我女兒.

原文章由 cliffalice 於 07-11-6 16:07 硐表
HI 808280

不要担心,我個女每個學期開始也常常說不喜歡他
的班主任,但到升班後會說都是上年的好.

今個星期評估,你的女兒温習辛苦嗎?我會叫他們
做習作,和幫他們問書.我還會拿我個仔的舊試卷
給我個女做,都好有幫助 ...

Hi cliffalice

我囡囡讀3c,個班主任新到的,囡囡沒有不喜歡她,
只是我們家長覺得上年班主任較"準"責.
我也是和你一樣幫她溫習.
你囡囡讀邊班?甘好有電話家訪.

昨日收到考試通告,12月6日開始考,一評估完要立即
溫書,要由頭溫到尾,默中文字及串英文生字,囡囡無記性,
同佢溫書好怒氣,會發火.
希望各位同學努力溫書,唔好令d亞媽甘怒氣.

HI 808280

你好,我昨天見到通告,也覺得那麽快到考試,
評估也未完結.上年好像沒有那麽緊密的.你
的女兒評估如何?明天我個仔評估英文真担
心,因為上次評估最差是英文.我已經立刻為
他找了一位補習英文老師.唉!

幫他們温習時,我也會勞氣的,也會鬧他們,
我對他們說鬧完就記得,媽媽為你們好的,
幸好他們也明白!

808280你一定要提醒你女兒,你鬧他也是
為他好的,以免傷感情.不用温習時你便和她
玩下.

Hi Cliffalice

昨晚我幫囡囡溫習英文,佢的學習態度很差,令我火氣上升,
要用滕條對付佢.
今朝送佢返學後,我搵了茹主任講了囡囡的問題,
希望學校方面可以同佢講下,改善下d學習態度.
因佢好聽老師話.

昨日囡囡派左d評估卷,英文比上次差少小,其餘差不多,
仲有幾星期就考試,要加緊同佢溫習.
佢昨日都有少小知衰,話會勤力喎!
‹ 上一主題|下一主題