用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 超急!港大同學會vs真道
go

超急!港大同學會vs真道 [複製鏈接]

今日港大同學會call offer 小女07/08 小一學位,之前真道、St Clare又收咗。本來諗住叠埋心水入真道,現在不知好唔好應承港大同學會。

小女專注力比較差,人慢熱、情緒又有時稍差和固執,雖然學術上能力不弱 (如能集中),但主要希望學校能多些包容關愛。

唔知有沒人可比D意見?實在好迷惘!?
   0    0    0    0

St  Clare.

St. Clare > 港大同學會 > 真道

原文章由 Char 於 07-7-19 11:49 發表
今日港大同學會call offer 小女07/08 小一學位,之前真道、St Clare又收咗。本來諗住叠埋心水入真道,現在不知好唔好應承港大同學會。

小女專注力比較差,人慢熱、情緒又有時稍差和固執,雖然學 ...

Hi Char,

I got the same situation with you.  HKUGA call me today to give an offer to my son.  But my son already got a sit in St. Joseph (Wan Chai).  We are still thinking now whether to change to HKUGA because after we have attended the St. Joseph introduction section, we found that they are really too demanding.  But we also worry about the HKUGA if it is really good for my son, when I saw those rumors for HKUGA here.

As my kindergarten teacher tell us before, our son should be able to study in both traditional school or new school.  That's why we thought it is not a problem for our son to enter St. Joseph dispite that we heard a lot about St. Joseph is quite demanding.  But seeing is believing, we are now quite worry whether our son will be happy to join the school.

Anyone can give me a suggestion as well?

In addition to finance issue, I believe the school mission of HKUGA is really good to the child, so far I haven't heard any adverse feeling from their existing student.  

My son is also admit into HKUGA in the coming year.  In my case, he learns thing fast and independent.  However, he is impatient and bad temper.  So, when I choose the primary school, the first thing is not demanding and has room for him to explore and develop, esp. his personality.  If u are the same case, I think HKUGA is suit to yr son.

你住邊區? 真道同港大都好好,但如果住九龍,當然是?真道較為合適.  至於St. Clare是津校, 教學模式跟港大和真道都唔同,如不是財政問題,我覺得直資學校到小朋友來說比較好.

原文章由 Char 於 07-7-19 11:49 發表

小女專注力比較差,人慢熱、情緒又有時稍差和固執,雖然學 ...

醒目開學勳章 王國長老

St Clare's 唔係津校, 佢好在係全英文, 我女女舊年都差d入左架喇! 學費約$2600??
sc比較傳統d, 無可否認test & exams壓力一定有, 如果女女適合傳統教學, 係唔錯既選擇 (我見d女仔都幾乖)
我對真道真係認識唔多, 唔識comment! 我只識hkuga, 唔好怪我說話一面倒就得喇
如果想仔女有happy school life, 想老師與學生之間關係融洽, hkuga絕對係心水選擇, 佢既教學方式同傳統學校唔係好同, 譬如話, 英文唔著重gramma, 俾好多空間學生去發揮, 寧願佢地養成習慣敢去作, 我見d學生, 一年班雖然gramma未夠好, 不過唔怕錯, 洋洋灑灑隨時寫一大篇出黎, 呢d唔係傳統教育可以offer既野
hkuga小學好著重普通話, 一年班一開學已經全部用普通話教中文, 一年時間學晒所有拼音, 我夠膽話, 教得比好多名校都要深
不過hkuga無咩考試, 功課壓力..........當然我唔係話家長可以闊佬懶理, 不過肯定家長唔係晚晚做功課做到喊, 星期六日又要留o係屋企溫習果d, 你怕學唔到野? 又唔係wor! 我今日去行書展, 睇左d暑期作業(學校基本上都無咩點俾功課, 我都唔想佢放完假咩都唔記得架!), 我見個女小一學既野, 同學林數, 學林中文cover既差唔多
hkuga係一間好自由既學校, 用positive reinforcement去教化學生, 唔會有狗血淋頭既情況, 有時去左操場上堂, 坐地下圍圈聽故仔等等, 係家常便飯, 而年中好多自由發揮既活動, 例如午間音樂會, 故事演講, 約校長食lunch, 堂中既drama表演, 賣水果日等等, 真係多到講都講唔晒! 總之小朋友會好enjoy返學啦
留意返, hkuga中學已宣佈唔行ib, 決定用返本地課程, 可能因為呢個原因, 有家長會為學生放棄hkuga, 如果家長覺得真係好想讀ib, 就要認真想想喇
有咩問題, 歡迎隨時pm我, 我知既會盡量答你

There are lots of discussions on
the turnover rate of the teachers
at HKUGA a few days ago.

每間學校都各有優點,唯一要考慮的是將來升中問題。

唔好意思, 我唔係有心唱反調, 不過我都想講講對hkgua同真道(真道是我朋友個仔讀過, 佢自己曾經教過o既學校). 我都想強調一點, 任何學校都有捧場客, 亦有人唔鍾意, 加上每個家長要求同小朋友性格都唔同, 唔可以一概而論.....
我個小朋友曾經讀hkuga, 係第一批收o既學生, 唔係第一屆, 佢當時俾我o既感覺係好亂, 不過小朋友讀得好開心, 唔似傳統學校咁多抄寫背誦, 所以都由佢喇.
一年後開始越來越多問題....., 學生成績開始見跌, 唔係一部份, 係整體都差過初初入黎時, 老師成日轉(因為直資學校老師同學校之間簽contract, 好似d office咁, 一個月通之就可以走)所以可以未完成整個學期就唔同左人, 我個小朋友試個人年轉左三個班主任, 我覺得成日轉老師對個小朋友唔係咁好.
加上校長當初答允我地d承諾都兌現唔到, 又話一條龍中學, 點知後尾又要set條款, 一條龍唔係100%收番哂架咩, 點解要篩人呀?我仲聽到佢地話中學果邊嫌小學英文程度低, 所以唔係好鍾意收.
新學校好多時都要好幾年時間摸摸下, 佢地頭幾年年年都轉書, 都未摸到個方向...
最諷刺就係好多學生都出去補英文, 因為學校教得唔多, 但係就測驗好深, d功課都好深, 成日都要查字典做功課. d補習費同學費差唔多, 不如讀一間唔駛交學費, 攞d錢去補習仲好, 又或者係屋企自己教都得, 唔駛返學. 其實我個人認為我地唔同外國人, 母語係英文, 由細到大唔覺唔覺已經學左grammar, 所以學校淨係睇書就ok, 仲有學校都要教佢地方法點樣由睇英文書加強英文, 唔係pat出黎叫佢地自己攪掂....
其實最要命就係我個小朋友仲越黎越曳, 仲越黎越無自信心 我都見到一d乖o既入左黎耐左都變得好無禮貌, 呢d係佢地d學生o既特色, 唔信可以係佢地學校門口睇下.
不過, 慶幸我小朋友終於轉左校, 係短短兩年幾時間內脫胎換骨, 有番自信, 打番好個小學底子, 成績進步左好多, 好乖, 好有禮貌....以前, 係hkuga想做個好學兄/姊(風紀), 學校都成蘿理由話唔加人(唔係因為成績/操行), 咪又俾一d佢地球負責老師)鍾意o既學生. 我個小朋友後來轉間學校就唔同, 俾好多機會佢地去嘗試同幫佢地, 唔會放棄任何一個學生, 唔似某某學校咁.
對唔住, 以上係我o既個人經歷, 不代表一切, 一樣有好多人鍾意佢o既.
遲d再分享埋真道, 請原諒我的長氣

原文章由 sue2moumou 於 07-7-19 18:52 發表
唔好意思, 我唔係有心唱反調, 不過我都想講講對hkgua同真道(真道是我朋友個仔讀過, 佢自己曾經教過o既學校). 我都想強調一點, 任何學校都有捧場客, 亦有人唔鍾意, 加上每個家長要求同小朋友性格都唔同, 唔可以一 ...

我同事個女小一至小三係響沙田某傳統學校讀書,之前果3年佢個女完全無主見,我同事話乜佢就做乜。

升上小四後我同事幫佢個女轉左去港同,我同事話佢個女自從轉左校後,個人多左野講,對每件事亦有自己既睇法,亦喜歡話晒事。

以上轉變,係好定唔好?相信見仁見智,但我卻認為係好事。

醒目開學勳章 王國長老

其實hkuga只有一年升左中, 如果我無攪錯, 由於英文程度問題, 有十幾個升唔到
點解由於呢個原因, 不停被challenge話唔乎合一條龍原則? 直資一條龍, 不嬲都唔代表收晒, 係emb俾個名"一條龍"誤導左家長姐, 你問下邊間直資一條龍中學, 係無條件100%全部直升?
原文章由 sue2moumou 於 07-7-19 18:52 發表
唔好意思, 我唔係有心唱反調, 不過我都想講講對hkgua同真道(真道是我朋友個仔讀過, 佢自己曾經教過o既學校). 我都想強調一點, 任何學校都有捧場客, 亦有人唔鍾意, 加上每個家長要求同小朋友性格都唔同, 唔可以一 ...

小心....., hkuga 校政好似出現混亂, 校長&很多老師離職, IB課程泡湯..... 所以好多人走頭唔讀, 先有咁多位TUN 番出黎, 唔係話間學唔好, 但如要入讀請先問清楚(尤其是有關IB 課程的安排) , 以免跟期望不同。

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-19 21:50 發表
其實hkuga只有一年升左中, 如果我無攪錯, 由於英文程度問題, 有十幾個升唔到
點解由於呢個原因, 不停被challenge話唔乎合一條龍原則? 直資一條龍, 不嬲都唔代表收晒, 係emb俾個名"一條龍"誤導左家長姐, 你問下 ...

我相信你都好清楚佢地個portfolio格式, 係英文度分開幾個item, 我個小朋友係兩三年前, 讀緊小四時, 英文grammar係needs improvement, 我問個班主任(當年佢係新人,只任教了半個學期, 佢好好人, 不過對學校政策唔係只懂說"是", 但後來都走了)我問他是否很多同學英文grammar都取得needs improvement成績, 他說是, 我再問學校是否應該教grammar呢, 他也認同. 其實我只想強調一點學生英文成績差學校也要負責任, 沒理由在這邊廂交學費, 那邊廂又上高昂的英文補習班. 可能有些學校文化是此, 但我相信把孩子放進直資學校讀書的家長是不認同傳統香港教育制度, 而想另找出路... 而我的經歷是:可惜卻未能如當初理念所述, 教人失望.... 唯有向現實低頭....但我現在感到值得

sorry, 我想補充多句, 我指值得是轉校, 我的孩子兩年多開始重生, 由一個只懂駁咀, 沒有內容, 自己的主見就是跟你對抗, 時常欠交功課又說謊, 老師只是認同而沒方法處理的叫人頭痛的孩子, 而變成一個有目標, 受老師同學愛戴, 發奮努力向上的好學生.....等.

無可否認, 他當年在hkuga的日子他覺得很高興,(雖然他現在不認同), 因為沒有壓力, 說實話他是沒有目標和方向. 其實一個小孩子除非很成熟, 否則大部份的吸收都是來自學校和家庭. 甚至很多學生覺得老師的話比父母來得重要, 所以一間學校的選擇非常重要.

這是我的個人經驗, 無意對任何人存有任何扁意

Dear sue2moumou,

Thanks for sharing.  Looking forward to hearing your comment about Logos.

sue2moumou 講的都是實情,這幾年來我發現的問題越來越多,尤其是學生的操行問題,一直令部份家長不滿。其實每一班總有兩三個極度頑劣的學生,由於學校採取高度包容政策,老師一般不會大駡學生,學校亦不會趕他們出校,但是老師們多未受過特殊教育訓練,對於處理這些頑劣學生,都束手無策,亦曾經有老師被頑劣學生激到喊,之後第二年已經無做,去了其他津校。最敝就是其他同學見到這些頑劣學生這樣做可以挑戰倒老師,所以便有樣學樣,連一此乖的都變得無禮貌,駁咀駁舌,這是HKUGA學生的特徵。還有,由於老師每每要浪費三分一上堂時間去處理這些學生,令到教學質素下降,老師被影响了教學情緒,同學被影响了學習專注。當初我都非常欣償學校對學生的包容和老師們的愛心,尤其是對小一的家長來說,對小一生的適應很大幫助。再讀落去你就會發覺這樣返而害了其他學生,針無兩頭利!這些你們都很難在BK裏看見的意見,因為大部份家長都很低調,亦怕講得多對學校有負面影响,所以一般都只有在家長之間討論。

上述只是個人意見,學校亦有很多值得欣償的地方,亦有很好的辦學理念,如果唔係怎會這麼多人選HKUGA

[ 本文章最後由 angry_mom 於 07-7-20 10:09 編輯 ]

[quote]原文章由 angry_mom 於 07-7-20 10:08 發表
sue2moumou 講的都是實情,這幾年來我發現的問題越來越多,尤其是學生的操行問題,一直令部份家長不滿。其實每一班總有兩三個極度頑劣的學生,由於學校採取高度包容政策,老師一般不會大

E+好多新直資小學都走國際學校既模式, 朋友個女讀果間直資學校都係甘,做錯功課老師都唔改,好自由. 佢亞媽問學校, 老師話:小朋友肯做就已經很好! 甘就真係好國際學校既模式喎! 之不過真正國際出來學生, grammer點唔好, 都talk得下.
英文來講, 睇書好重要, 幫助理解能力, 但係grammer 都要操.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-20 11:47 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題