用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 有沒有人成功叩荃灣浸信會聯會小學?
go

有沒有人成功叩荃灣浸信會聯會小學? [複製鏈接]

有沒有人成功叩荃灣浸信會聯會小學?

Re: 有沒有人成功叩荃灣浸信會聯會小學?

我成功左啦!不過我不是住在那區,對此學校認識不太深入,有否家長可以提供多些意見?校風&質素如何?多謝晒!

大雄Ma      

大雄Ma ,

Can you share why you choose this school for your kid?
It's not easy to have an interview in this school.

Thanks.

mckong

Hi mckong,

My colleague told me that 浸聯 is the best one in Tsuen Wan, so i knocked their door,is it the best one in Tsuen Wan? Do you have children studying in the school?

大雄Ma

大雄Ma ,
My son will be in P.1 coming school year. I have been living in Tsuen Wan for just six months. In the past, I lived in Tsing Yi.
I think it's really a good school.

mckong :

大雄Ma ,

我想知你點叩門 ?我打電話問校務處,佢地話'收夠人啦, 無位啦,唔接受任何申請啦'

我又聽過有家長在放榜日將profile 放在後門一個好似垃圾箱既紙盒入面等運到 ! 實在好唔尊重人 !

SATU

i think.....
good faith 10%
brave  15%
ability 70%
lucky  5%

satu 寫道:
大雄Ma ,

我想知你點叩門 ?我打電話問校務處,佢地話'收夠人啦, 無位啦,唔接受任何申請啦'

我又聽過有家長在放榜日將profile 放在後門一個好似垃圾箱既紙盒入面等運到 ! 實在好唔尊重人 !

SATU

咁你有冇交profile去?,佢地都係話唔接受申請,但我有朋友叫我照交個profile去,我就照做,好好彩佢地都係收,有得交=有希望,唔交咩希望都冇,我都係諗住盡左自己力,始終都要講運氣

I'm was one of the mum who put the profile in 一個好似垃圾箱既紙盒入面. But I think a good profile is still important.

愷928媽咪 寫道:
[quote]
satu 寫道:
大雄Ma ,

SATU

咁你有冇交profile去?,佢地都係話唔接受申請,但我有朋友叫我照交個profile去,我就照做,好好彩佢地都係收,有得交=有希望,唔交咩希望都冇,我都係諗住盡左自己力,始終都要講運氣 [/quote]

我聽到校務處答得噤 "肯定",我咪好單純噤無去交profile囉,無諗過有誤導成份 ,講一套做一套, 我咪將希望轉去另一間心水小學叩門囉, 荃灣噤多好學校, 我又唔信入唔到xx會死 !   

satu

唔好慶啦,實有一間好學校收你小朋友,你check pm

我都有將profile放入類似垃圾箱既紙盒入面,但就收唔到電話,連校工都再三聲明無學位,不會有任何回覆,你鍾意就放低,但作為家長就點都要為小朋友盡力試一試,其實心情已經好差,還要接受這樣的對待,感覺全無希望,實太無情,與參觀開放日的態度是兩個樣,所以對學校的政策及處理手法都感到非常失望,都唔知學校是點樣選擇學生?

大雄ma,
首先恭喜你! 浸聯又話沒有位,點解你會成功?有人事?有宗教背景? 幼稚園表現超班?拿很多獎?用不用面試?只想請教一下!

無錯! 點解口口聲聲話 '無位啦,收夠學生啦', 但而家又有人可以後補既 ??? 即係未收夠啦 !

點解唔大大方方接受後補申請, 比個機會d學生, 又比個機會d無助既家長呢 ???公平公開嗎 ! 

”無學位,不會有任何回覆,你鍾意就放低” 簡直不知所謂 !何不支持環保, 叫家長直接放入環保箱呢 ?? 學生係人黎架, 唔係乞兒仔乞書讀呀!我d朋友話齋 ’算吧啦,呢間學校表裡不一,佢唔比機會d好學生係佢地既損失,收嘢d後門生,唔好恨呀!!!!’ 

BBLULU 寫道:
我都有將profile放入類似垃圾箱既紙盒入面,但就收唔到電話,連校工都再三聲明無學位,不會有任何回覆,你鍾意就放低,但作為家長就點都要為小朋友盡力試一試,其實心情已經好差,還要接受這樣的對待,感覺全無希望,實太無情,與參觀開放日的態度是兩個樣,所以對學校的政策及處理手法都感到非常失望,都唔知學校是點樣選擇學生?

家長們為找學校真像鍋上螞蟻,大雄媽咪又話唔係"住在那區",又不認識此學校(校風和質素),你們相信學校真的收了她    看看她是一個好新好新的會員.

泠靜一點罷
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

15分,

我唔明你想講咩噃 ?學校版無間道呀 ??

gorilla

各位家長,

我都係呢個校網家長之一, 但我從來無將佢填在頭幾位, 因為比我感覺好似好"巴閉"咁, 講一套做一套....唔讀佢荃灣仲有大把好學校.      

其實佢真係幾"巴閉",你唔放在頭幾位,但好多人都會放...起碼荃灣區的人.

巴唔巴閉,其實佢真係唔"巴閉",荃灣區外誰認識此校 Band 1...相比區外的...    
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

gorilla: 我好贊成你的說法.

gorilla: 我好贊成你的說法.
‹ 上一主題|下一主題