用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮小面試會考咩既?
樓主: rainbowcov
go

禮小面試會考咩既? [複製鏈接]

joantsang 發表於 12-9-13 22:53
咁一班咪38-39人?好多喎!

走很多, 上到小二都有同學會走..

raylovefa 發表於 12-9-4 09:59
睇來好似容易和簡單!對比其他小學!但是否收好少學生?

收好多, 但走的都多..

我仔而家小四, 得30人一班..

回復 焯媽媽 的帖子

走很多?好少学校会走^很多^架喔,我知每间学校每年都会有人走,但好多就不寻常,请问你知原因吗?

doramami  可能因為1)學費(轉到津校便不用交學費), 2)之前 小一考不到心儀學校, 小二考到插班便走了. 3) 成績不好/個別原因  發表於 12-9-17 09:33

joantsang 發表於 12-9-16 23:23
回復 焯媽媽 的帖子

走很多?好少学校会走^很多^架喔,我知每间学校每年都会有人走,但好多就不寻常,请问 ...

小一時收很多學生, 約35個, 但我而家仔仔(小四)一班有30 人..

因為他們有更好的選擇, 例如, 津校, 所以走了..

焯媽媽, doramami, 唔該晒! 我諗每間學校都有人走! 可能讀落覺得唔係自己杯茶, 走都有道理o既!

好擔心!
請問面試係咪只考文, 唔考武? 因為阿囡想著裙, 如果要有體能活動, 就要改著衭了。
只考15分鐘, 真係講吓故仔就無咗, 都考唔到啲乜, 又唔收portfolio, 真係擔心。

回覆:little_yolky 的帖子

不用擔心,我仔面試成組人都只用了10分鐘, 入去無耐就出來, 一組約5人, 老師出四格漫畫, 讓小朋友說故事。根本無時間比你發揮。

回覆:little_yolky 的帖子

雖然唔收個人檔案, 但你有無好好把握填妥張入學申請表?

回覆:焯媽媽 的帖子

点叫做填妥张申请表?我都是实话实說!

回復 焯媽媽 的帖子

我搵咗全個office 0既人幫我諗, 寫又改, 用埋文言, 好精練了。但仍然好擔心。

一組10分鐘, 5個人, 仲要老師講吓嘢, 真係乜都考唔到, 一個人平均得分幾鐘。擔心死了。小朋友扮靚啲有無著數?

joantsang 發表於 12-9-22 00:27
点叫做填妥张申请表?我都是实话实說!

我無叫你講大話, 不過我填份申請表時, 我補充了很多資料,

我忘記了題目, 但我記得我寫了很多關於小學教育, 對學校的期望, 記錄了兒童的成長..

我係另紙補充的..

little_yolky 發表於 12-9-24 11:05
回復 焯媽媽 的帖子

1. 我搵咗全個office 0既人幫我諗, 寫又改, 用埋文言, 好精練了。但仍然好擔心。
2. 一組10分鐘, 5個人, 仲要老師講吓嘢, 真係乜都考唔到, 一個人平均得分幾鐘。
3. 擔心死了。
4. 小朋友扮靚啲有無著數?

1. 我填份入學申請表時, 我著重內容, (我中文很差的), 我寫下很多關於對小學教育的期望, 觀察, 及體會..

2. 我記得仔仔話有2個老師面試的, 一個問, 一個觀察, 禮賢係著重信心, 最重要表現出信心, 表達能力, 思考能力,

想表現出自信、 觀察力及思考能力, 真係可以一句起二句止的,

3. 真的不用擔心, 禮賢收很多小朋友, 亦有很多都選擇其他..

4. 最緊要可以表現出自然及自信..

希望可以幫到你..

回復 焯媽媽 的帖子

好重要, 多謝你。

張表格題題問題得一行多俾人回答, 真係好難寫。

現階段最緊要保持健康, 因為學校爆腸胃炎同流感。如果病咗就真係.......

回覆:焯媽媽 的帖子

吓? 原來可以加紙? 總之我都寫多啲啦!

咁咪即係申請表變左portfolio 囉?

I am the 2014/15 mammy; may i know when is the scheduled interview date this year?
i just want to mark to down for next year's ref.

many thanks

Interview date on 22/10/2012

回覆:MCLIAN 的帖子

收咗面試信啦?我未收到嘅?

MCLIAN  Not yet. The school said we would recieve it before 15 Oct.  發表於 12-10-5 13:58
little_yolky  唔係呀, 全世界都係22/10 in, 收信係收時間而已。唔好咁緊張啦, 搞到我都好鬼緊張。  發表於 12-10-5 11:22

回復 MCLIAN 的帖子

thank you so much

唔知有幾多人申請禮賢呢? 全部都係22/10 面試, 會唔會好急, 好亂? 整個interview要幾耐時間呢? 我當日下午還要去九龍塘小學面試. 撞正同時間, 有冇得改?
‹ 上一主題|下一主題