用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁? ...
樓主: hkpapa852
go

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

感謝
my blog: 薯淘同雞

hkpapa852 發表於 14-11-27 11:37
但係, 隨著教育局2014年公佈既一條龍微調方案中對直屬/聯繫學位既影響, 以及各區小學生人數上升, 日後升中 ...
Thx!睇完你5年後個個表,驚驚

非常詳盡有用之内容
謝謝樓主

如果為入B1女校,深水埗好似比九龍城好?我有冇講錯呢?

請問如果小一派咗葵盛信義,本身住荃灣,升中可派葵青區?

謝謝

supar08 發表於 17-2-5 12:54

謝謝
升中派位默認係跟小學所屬既中學網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

supar08 發表於 17-2-5 12:54

謝謝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-5 15:59

咁其實都未必差。

回覆:邊個小學網/中學網好

Hi hkpapa, 想請教如果家住深水埗區,小女有九龍城區培道小學及深水埗德雅offer, 本來想選德雅放培小,但見報導深水埗學額不夠派要把小學每班增至33人,咁6年後深水埗區升中競爭應很激烈,請問小女是否選九龍城網培道較好?

Chling2010 發表於 17-2-9 15:01
Hi hkpapa, 想請教如果家住深水埗區,小女有九龍城區培道小學及深水埗德雅offer, 本來想選德雅放培小,但見 ...
深水埗要加派, 但九龍城35網都要加派..... 當然深水埗整體小一學額會加多D.

坦白講, 培道既B1比例不高, 唔值得為佢放棄德雅

回覆:邊個小學網/中學網好

Hi hkpapa, 多謝提點。但德雅今年開始脱龍,如果到時小女成績達不到B1, 德雅中學是否會收B2學生?

hkpapa852, 你好!想麻煩你給點建議,方便回覆pm嗎?謝謝!

感謝樓主及其他資料提供者的努力!!
我爬完晒9大版仍然有些迷惘(自認好怕睇數據)
想請敎吓樓主/過來人,阿仔在東區讀小六,成績算邊緣人,自行胆粗粗報筲官及聖馬可,也in了中華基金亦剛有offer了。但中基要三天回覆及交留位費,我哋還未自行階段面試便要放棄阿仔有D唔甘心,而且呈三還未考。現正苦惱中。想請問吓東區B1位是否也幾足夠呢?應如何是好呢?先謝謝!!!

rita1208 發表於 17-3-1 02:29
感謝樓主及其他資料提供者的努力!!
我爬完晒9大版仍然有些迷惘(自認好怕睇數據)
想請敎吓樓主/過來人,阿 ...
其實如果係東區B1/B2邊緣人, 中基係一個唔錯既選擇.

當然明白做父母都希望可搏高一級, 但始終要考慮一點, 搏到更高一級既學校, 對小朋友又是否一件好事呢?

東區男仔既B1位, 今年估計仍然足夠

hkpapa852 發表於 17-3-1 08:58

當然明白做父母都希望可搏高一級, 但始終要考慮一點,  ...
謝謝樓主的回覆!🙏🙏🙏

hkpapa852 發表於 17-3-1 08:58

當然明白做父母都希望可搏高一級, 但始終要考慮一點,  ...

中基是否b1中學?

hkpapa852  算係B1尾直資中學  發表於 17-3-1 09:13

吾好意思想問男仔,九龍城定葵青區較好?謝

hkpapa852  中學網一定係九龍城, 小學網大家都係天地網  發表於 17-3-8 13:27

謝謝樓主

女女讀緊九龍塘聖家, 成績中上, 由於有聯繫中學, 到五六年級, 為防叻個批報其他仲勁的中學, 要保持自己B1 地位, 佢地唔會有排名, 但會講你約在什麼程度, 如想以家中地址報沙田網, 搏得過嗎?

hkpapa852  無需要轉去沙田  發表於 17-3-9 11:12

回覆 johnwooo 的帖子

deleted

樓主, 你意思係聖家書院不會比沙田band 1差?
‹ 上一主題|下一主題