用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人20分入到沙田第一城呂明才?
go

有無人20分入到沙田第一城呂明才? [複製鏈接]

如題

3    0    2    0

回覆:有無人20分入到沙田第一城呂明才?

有,我同事個小朋友入唔到。最慘係佢要1-1-1先可以接受叩門,渣15分的家長都唯有焗報。以今年六月為例,眼見渣1-1-1去叩門的都有200-300個學生,去爭幾個叩門位

dlee_ca  或已中第二第三志願。  發表於 12-11-28 11:49
dlee_ca  No need to worry, those 1-1-1 students, they all have Private school offers.  唔好以為佢地咁純情。  發表於 12-11-28 11:48

請問一呂同陳守仁, 邊間好呢? 如果有得choose......Thanks.

回覆:Babyarsene 的帖子

有,我外娚。

回覆:winnie@pooh 的帖子

回覆:lilytse1983 的帖子

回復 honey4u4m 的帖子

兩間學校好唔同。
一間係津,一間直資,家庭背景點都有d分別。
語言環境上,陳守仁應該好d,話晒英文強,不過其他科,一呂都教得好深下。
當然,一呂係津小,唔駛學費。
另外,沙田中學嘅校網都非常吸引,英中最多。
所以,你要先諗下自己想要d乜?

ps我仔係一呂學生,舊年20分入的

2個今年都超額....一呂超哂....

引用:想問如只有1、1可扣門嗎? +

原帖由 lilytse1983 於 12-11-28 發表
想問如只有1、1可扣門嗎?
以今年六月為例,去交叩門報名表時,如你係1-1-1,學校會立即安排面試時間俾你,如果唔係,就無機會了。

引用:請問一呂同陳守仁,+邊間好呢?+如果有得choo

原帖由 honey4u4m 於 12-11-28 發表
請問一呂同陳守仁, 邊間好呢? 如果有得choose......Thanks.
一呂係半條龍,頭30名學生可以直升上呂中。陳守仁則沒有直屬中學

好多謝你地的分析, very useful ah......:)

回覆:有無人20分入到沙田第一城呂明才?

今年多左咁多適齡小童,津校叩門肯定更加慘烈....

我小朋友20分失意於自行派位, 想問一下上年有去叩門的家長, 有什麼可以為小朋友準備?

因為我兩夫婦明白一呂是沙田龍頭學校, 已對6月的統一派位感到絕望, 但真是非常喜歡一呂, 而小朋友成績亦算好.

是否一呂特別心儀某幼稚園的學生? 1-1-1 去叩門機會大嗎?

咁"一呂"同"KTS", 邊間好呢? 你地又鍾意那一間呵......Thank you!

KTS 中學部比較一般. 我會選一呂.

amychan13,
Thanks so much! 一呂升中net好些, 唔知點解,我覺得一呂好像好細咁.  我這樣想是否不正確呢. 小朋友眼中是沒有大/小.??struggle.

引用:amychan13,Thanks+so+much!+一呂升中net好

原帖由 honey4u4m 於 12-11-29 發表
amychan13,
Thanks so much! 一呂升中net好些, 唔知點解,我覺得一呂好像好細咁.  我這樣想是否不正確呢. 小 ...
校舍其實在沙田區小學來說算ok的,佔地有3770,一胡得2318

一呂係80年代校舍,確係細的。
我自己就覺得學校嘅理念、往績、師資等軟件最重要,校舍、學校設備呢d硬件屬次要。所以細咪細,小朋友最緊要學到嘢,讀得開心。

當然,好多揀得直資、私校的,校舍確係一個吸引因素,不過如果從學術出發,一呂確係有保證的。而且津校,慳回嘅學費可以俾小朋友做其他嘢,真係幾好!

回復 amychan13 的帖子

你不如試下去小學一覽嘅一呂專區問下。

回復 fionacat 的帖子

Thanks for your suggestion!
我其實有諗過 培基, 沙呂 (一胡唔諗了, 因為校舍的確太細),
但細心想, 與其都係抽獎, 不如抽間最好既.

放朱小/梁小呢類二線, 就算抽中左, 自己又唔甘心.
‹ 上一主題|下一主題