用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學生保險 - 英國
樓主: wloi
go

海外留學生保險 - 英國   [複製鏈接]

我去年九月買保誠,冇買outpatient個plan (因公司包子女及環球性保障),hkd1900

Prudential 既保費,有medical $60,000 的, Total 係$1900+$3000=$4900.佢比其他貴,係因為寫明 Repatriation to Hong Kong (unlimited cover) 及 Arrangement of medical equipment/medication, dispatch of physician. 其他的公司條款大多只寫醫療運送到有適合設備的醫院

其實要緊急運送,是親屬要求的,所以一般都一定是送返香港,冇理由送去其他國家ge.
Prudential 的各項保障額都少過其他公司。

呢個就係我到而家都拿不定主意買边間的原因。因為prudential比其他貴,但大吉利事有乜事外地要運送返香港一定包及安排快D,仲有人隨机。其他的保險公司我打电話去問,全部話睇當地医生情況。見之前泰國同台灣事件,有D傷者保險公司遲遲唔安排,有D怕。但prudential真係太貴,但QBE又寫得唔詳細。有冇家長可指教下?thx

引用:其實要緊急運送,是親屬要求的,所以一般都

原帖由 Kyan1827 於 16-08-14 發表
其實要緊急運送,是親屬要求的,所以一般都一定是送返香港,冇理由送去其他國家ge.
Prudential 的各項保障 ...
一定要看條款,唔一定包送返香港,有計劃只包送到最近的醫院,所以要問清楚

回覆 golulu2002 的帖子

你自己打怡和專線28642682 問下喇!自己問會明白多啲。我買之前問過, 鵬程萬里升學保是用IPA國際支援中心,同SOS服務範圍一樣據我知AXA都是用IPA的。

回覆 poonseelai 的帖子

多謝提点喔!😊我買之前已經問過了!)

回覆 golulu2002 的帖子

我check 過份保單和再打電話問過,是送返香港或原居地,全部費用包晒。QBE 同 Prudential 一樣都是用I.P A

引用:回覆+scso+的帖子 怡和有專線+28642682所

原帖由 Kyan1827 於 16-08-14 發表
回覆 scso 的帖子

怡和有專線 28642682所有咨詢,投保和售後服務都是怡和專人負責的。
請問除咗電話有冇網址? 想先上網睇下佢保嘅範圍,同埋如果要買係咪要經電話買? 謝謝

回覆 hjma 的帖子

http://qbe.com.hk/jlt-studentcare/

回覆 hjma 的帖子

我係入錢落怡和HSBC account然後連同入數纸和申請表格email俾怡和

回覆 Kyan1827 的帖子

我最後決定買QBE搭朋友thru broker買,原價$3550有15%off, 而且對過保障及赔償额比thru怡和買好D, 同樣是QBE跟唔同broker買保障及賠償额是不同的

回覆 scso 的帖子

你是否鵬程萬里學生保,這份保險其它broker賣吾到既!同一份保險,吾會有吾同賠償額。你check 清楚啲

你既價錢都吾同喇!你份保障額有幾多呀,医療高過$1,800,000.?

回覆:scso 的帖子

我最後買了Allied World

回覆 scso 的帖子

你嗰份價錢都吾同,應該吾係怡和個份。我之前問過QBE佢地話呢份鵬程萬里學生保,只有經怡和至買到的!

醒目開學勳章

引用:回覆+Kyan1827+的帖子 我最後決定買QBE搭

原帖由 scso 於 16-08-16 發表

我最後決定買QBE搭朋友thru broker買,原價$3550有15%off, 而且對過保障及赔償额比t ...
QBE跟另一間公司聯營的保險?

我對得清清楚楚,原因係QBE與唔同公司合作就會出唔同既plan, i.e同Manulife出的留學保險個名又唔同,但內容差不多只是保障额與保障內容有少少唔同,ACE也一樣去年我幫broker買平少少內容與ACE自己website內的保障與保额有少少唔同多咗保埋手提電腦,所以有時thru broker買jetso少少

我上面也講過唔係thru怡和買,保障额跟你的鹏程萬里一樣$1,800,000,鹏程保23项,而我果份保26項,仲包埋全球實習、兼職、全球觀光旅遊,外遊警示伸延保障紅色50%黑色100%,但內容細節及每項賠贘额都有少少唔一樣

醒目開學勳章

scso 發表於 16-8-16 22:52

我上面也講過唔係thru怡和買,保障额跟你的鹏程萬里一樣$1,800,000,鹏程保23项, ...

Pls check PM
‹ 上一主題|下一主題