用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個收入負擔到直資私校嗎?
樓主: CherryCake
go

呢個收入負擔到直資私校嗎?   [複製鏈接]

alanyue 發表於 16-11-30 19:22
與其咁緊張,不如將12年學費儲起佢,再做啲投資,在DSE考得不是太好,都有錢送他去外國升學 ...

唔好以為12年好多錢,算一年四萬,十二年都係48萬,出國一年都未必夠。

學費(每年調整數百元)/飯錢/車費/雜費其實大約預到

課外活動/補習, 就要睇家長要求, 條數可以係學費幾倍.

我覺得中/小學俾學費, 如果可以打好個底, 係香港讀到"三大",等個人大個啲先出去深造(我主觀希望睇多佢幾年, 無咁易學壞), 唔使因為成績唔好而要放洋就抵返哂.

CherryCake 發表於 16-11-28 11:36
大既係SEN,讀既都係多SEN津校,好包容,很好。

細既同大既完全不同,無選擇既話,跟哥哥一間都未嘗不可。 ...

我係同路人,完全理解你。我大仔都係SEN(算輕微),在主流地區二線讀書,好包容。阿妹能力好,可以嘅當然想入一間更合適的學校。但我想法跟你不同,我係想搏多次大抽獎,所以我只考私校做backup,唔考直資(除了TSL)

至於負擔問題,每個家庭都不同,睇你寫嘅野我估你兩夫婦都係公務員,所以唔擔心失業丶保險丶醫療問題,退休亦有長俸,但我諗你要考慮下退休後的住居打算,現在需唔需要儲備一下或未來會否置業,呢樣對家庭支出影響好大

AnnieSammy 發表於 16-11-27 18:06
係兩個揾60k 嘅,危,一個玩完,另一癫左
一個搵嘅,直ok 私……超危,最好係公務員
...
你 個concept 錯錯地,2 個人返工,平均而言安全過1個人返工

hppa    發表於 16-12-1 12:21

dereklg 發表於 16-12-1 12:08
你 個concept 錯錯地,2 個人返工,平均而言安全過1個人返工

台兄. 佢個角度唔係咁.

一般情況, 你岩!

佢意思係, 已經兩個人搵錢, 仲係唔多夠, 即無剩餘生產力再增加收入...

所以真係人人諗野唔同!

dereklg  明白了,謝謝  發表於 16-12-1 17:02

回覆:呢個收入負擔到直資私校嗎?

我覺得好多讀緊直私的家庭都無呢個收入,或者相約。我家庭收入比樓主多DD,大女每月ECA都要5-7K,車費1.4K加學券幼稚園(出年私校學費约4千),所以我地花在大女身上教育的費用都要10K。家庭開支又大,儲蓄相對少,什至無乜,細佬出世又要請鐘點,可幸層樓就嚟供完,希望到時鬆動D。但其實將來退休,小朋友們升學等,基本沒有太多準備,有時都驚驚地。

popochiny 發表於 16-12-1 10:08

我係同路人,完全理解你。我大仔都係SEN(算輕微),在主流 ...

你個家庭小朋友有點像我;真心請教你大仔讀津校?定直私?我個仔有點專注力不足;算係Sen 嗎?我focus 搵直私;但不是神校;我諗比較合適我個仔嗎?謝謝

最愛爸媽 發表於 16-12-1 18:37
你個家庭小朋友有點像我;真心請教你大仔讀津校?定直私?我個仔有點專注力不足;算係Sen 嗎?我focus 搵 ...

你有懷疑定確診?男仔5歲好多都未坐得定,唔好自己嚇自己

我仔情況有點複雜,佢係自閉症傾向+ADHD+掹車邊資優,佢學業上完全冇問題,但升小一呢個遊戲是以interview 為主,以佢情況無論直私和叩門當然全軍覆沒,大抽獎就派了一間地區二線學校。其實學校都唔算有好多支援,但勝在包容,已經好好了。

SEN同資優因性格問題,考直/私未必受學校歡迎。

好奇一問、若改為呢個家庭收入是否養得起車,唔知會點?

引用:好奇一問、若改為呢個家庭收入是否養得起車

原帖由 caramelpudding 於 16-12-01 發表

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+17:40+

原帖由 AgapePa 於 16-11-27 發表
個位EK 紅人要去扎鉄和做多份兼職
真係辛苦晒

popochiny 發表於 16-12-1 20:01
你有懷疑定確診?男仔5歲好多都未坐得定,唔好自己嚇自己

我仔情況有點複雜,佢係自閉症傾向+ADH ...

我已經係衛生署評估左;唔知會唔會因年齡增長以改變;我都希望;但現在上堂成日俾老師投訴;我其實想讀直資但考唔到希望到年尾有好消息⋯⋯唔知直資會唔好啲呢

最愛爸媽 發表於 16-12-1 21:29
我已經係衛生署評估左;唔知會唔會因年齡增長以改變;我都希望;但現在上堂成日俾老師投訴;我其實想讀直 ...

如果淨係專注力不足食藥係可以判若兩人,睇下你想唔想,有d人係好介意嘅

樓主唔好意思,好似distract 得太遠

caramelpudding 發表於 16-12-1 20:46

唔可以比較,養車如果手緊隨時可以cut,教育完全兩回事。

引用:Quote:最愛爸媽+發表於+16-12-1+21:29+ 我

原帖由 popochiny 於 16-12-01 發表
如果淨係專注力不足食藥係可以判若兩人,睇下你想唔想,有d人係好介意嘅

樓主唔好意思,好似distr ...
沒關係

本來講緊比小朋友讀直私,都有唔少意見,要諗埋保險、住屋&退休,真係多謝哂大家既意見。

計掂數,會考直資,私校負擔的確重就唔諗了。

GreenMaDad 發表於 16-11-30 19:10
我小朋友讀私校, 每月基本學費+車費+興趣班大約$13,000 , 我自己認為月入$60,000 太"mun".    其實津校也 ...

介意breakdown 13000係點嗎?ECA係要同時學幾多樣先需要咁多錢?

alanyue 發表於 16-11-30 19:22
與其咁緊張,不如將12年學費儲起佢,再做啲投資,在DSE考得不是太好,都有錢送他去外國升學 ...

反過來講, 教育支出相對高, 眼見細路唔努力, 個心都會把幾火!!!

fixedstar99 發表於 16-12-2 07:56
介意breakdown 13000係點嗎?ECA係要同時學幾多樣先需要咁多錢?

其實唔難估:

學費: 5K
一體加一藝: 5K
車費+飯錢: 3K

以上多除少補...

CherryCake 發表於 16-11-27 19:40
因為大既資質與直私絕緣,細既咪想試下考直資。

就係唔知自己一家收入能唔能夠負擔,想聽多d過來人或讀緊 ...

我家庭收入算ok,而我細囡資質不錯,但我從來冇諗私校、直資,只諗點樣在地區名校考好d, 插班入唔洗$的名小,再入名中。

直資和私校唔係間間有質素,不是入左就一定有好的發展,一線的只有少數。

我唔會比$讀2、3缐直資、私校,大把官津唔洗$又好過佢。如果你覺得自己小朋友有潛質,試下自己叩門or插班入名小,有實力的話,一定會成功,祝如願!
‹ 上一主題|下一主題