用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中真如洪虎猛獸?
樓主: jesswu
go

普教中真如洪虎猛獸?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+serinac+於+16-05-31+發表很

原帖由 skmibb 於 16-05-31 發表
而家講緊係香港,香港母語就是粵語廣東話(廣州話)
粵語、客家話、潮州話、上海話、(敏)南話⋯⋯對當地人嚟講係母語,係國家層面嚟講係方言。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表作為

原帖由 serinac 於 16-05-31 發表
更正:我所指的「教育模式」在這裡是教學語言。

一間學校是否合適自己的小朋友,相信每個家長的要求和則重 ...
對!所以我已為小朋友跳船。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表作為

更正:我所指的「教育模式」在這裡是教學語言。

一間學校是否合適自己的小朋友,相信每個家長的要求和則重 ...
中文教學語言對我來說是重點,所以大家的觀點角度都不相同,亦不必非黑即白。

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表而家

粵語、客家話、潮州話、上海話、(敏)南話⋯⋯對當地人嚟講係母語,係國家層面嚟講係方言。

...
我已說,粵語是正统語言,已有千年歷史。為何我國偉大詩人李白,白居易不用用客家,閩南話去寫詩?

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+16-05-31+發表而家

...
語言同語文是兩回事。學普通話沒問題,但用粵語學中文更貼近生活,學起來天得心應手,更能理解古文化的精髓。

重申,粵語有9聲,普通話只得4聲,能學習的文字,吸引文化養分,粵語必定較優勝。我以前有位中學老師教中文,佢由台灣而來。佢都話要學粵語,所以佢上堂時都係用粵語因好嘅粵語文字精闢準確,言簡意賅。所以佢堅持用粵語上堂,當然發音就唔太準啦!

https://www.facebook.com/icablenews/videos/515684785290261/

諗吓外國人點解要學英文同點解要學普通話既原因, 就知道有咩分別了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+https://www.facebook.com/icablenews/vid

原帖由 MrBeast 於 16-06-01 發表
https://www.facebook.com/icablenews/videos/515684785290261/
對!

引用:諗吓外國人點解要學英文同點解要學普通話既

原帖由 hkpapa852 於 16-06-01 發表
諗吓外國人點解要學英文同點解要學普通話既原因, 就知道有咩分別了!
唔明。可否再解釋一下呢?

skmibb 發表於 16-6-1 11:09
唔明。可否再解釋一下呢?
外國人(德國, 法國, 日本)學英文, 為了: 開拓視野, 與世界接軌, 進入國際市場
外國人(德國, 法國, 日本)學普通話, 為了: 趁大陸人有錢無地方使, 賺得幾多得幾多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:普教中真如洪虎猛獸?

多謝咁多位家長的寶貴意見!
集思廣益令我了解多左……
在我而言,理想化是粵教中再加專學普通話的課堂,但如今既然揀得普教中的學校,確是衡量過學校其他方面的質素和合適性,足夠忽略普教中可能帶來的負面影響。而且我亦相信,同樣採用普教中,不同程度和形式的教學方式、師資、支援等對教學成效可造成很不一樣的結果……正如有家長提出,老師自己都勉強水準,確有點誤人子弟……而我對學校是有信心的……

嚟緊應該要加埋阿拉伯語先夠競爭力啊!

引用:Quote:skmibb+發表於+16-6-1+11:09+唔明。

外國人(德國, 法國, 日本)學英文, 為了: 開拓視野, 與世界接軌, 進入國際市場
外國人(德國, 法國, 日本)學 ...

引用:Quote:skmibb+發表於+16-6-1+11:09+唔明。

外國人(德國, 法國, 日本)學 ...
明晒!
所以學外語(語言)跟學語文(文化根基)是不同的啊!

回覆:jesswu 的帖子

其實普教中很浪費時間,我兒就告訴我老師會用很多時間去矯正同學發音,又要朗讀,所以一定要買點讀筆幫忙纠正發音。普通話課其實都會去學普通話,反而這樣學中文對學習興趣就會大減了! 粤教中我是很支持的,小學階段普教中還可以,上到中學我就一定不支持了!

回覆 skmibb 的帖子

同意 阿仔細個成日youtube偷睇國語版多啦A夢 老師問 你係咪係中國大陸讀過書架

引用:回覆+skmibb+的帖子 同意+阿仔細個成日you

原帖由 @[email protected] 於 16-06-08 發表
回覆 skmibb 的帖子

同意 阿仔細個成日youtube偷睇國語版多啦A夢 老師問 你係咪係中國大陸讀過書架 ...

自己平時聽得多就得啦!即好似以前啲人,聽得多歐西民歌,啲英文都好啲。

唔店

回覆:普教中真如洪虎猛獸?

普教中... 唔係個個得. 好睇小朋友能力和家庭語境. 我個仔唔得, 小二轉返粤教中. 希望可以令他對中文的興趣和能力提升返. .

其實家庭成員識不識國語也是一個難題。
因為我和太太也不識講國語,同埋不知小學會是不是普教中,所以K2開始已報讀興趣班。至入讀P1,一開學同佢講,國語唔會有人教你,要自己留心上堂,現在已不用我粗心,自動自覺温習及考試。以及興趣班也取消了。

Yanamami  我地屋企都無人講~  發表於 16-6-9 12:59
‹ 上一主題|下一主題