用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: lingchai
go

Deleted   [複製鏈接]

引用:Quote:甘恩+發表於+14-11-4+16:22+識得有朋

AgapePa 發表於 14-11-4 17:04
但用人事關係入, 唔係話走就走, 點同富豪交待呀
Too complicated!
Any other hidden agenda your husband does not know?

引用:培正不是一條龍私小嗎?

原帖由 Uglyduckmama 於 14-11-04 發表
培正不是一條龍私小嗎?
中學只是直屬

回覆:little_yolky 的帖子

講得好

回覆:有人事入一間出名私小, 但....

我認識的幾間一線直、私小學,就算校董都未必有絕对話事杈,因為僧多粥少,個個校董隨手zip兩個入黎,点掂?雖未揭名,我估也不是最熱門的幾間。我唔信你講嗰間個個學生臥虎藏龍。名校亦非間間谷。除非你已認定你孩子能力有限,否則点解一定跟唔上?不過,君子有所為,有所不為,全靠人事一步到位,我自己就過唔到自己嗰関。

LL222 發表於 14-11-4 18:12
小女今年亦是小一,原本一心搬屋比佢抽小雲同小吉住嘅地方,故此在選擇幼稚園時都揀學術型的幼稚園。及後 ...
講得好亦十分欣賞你的一份決心讓女兒轉校,我暫時仍在觀望態度。因為其實除咗要用手寫字嗰部份,其他的不算差(至少我覺得11月細女的她表現唔錯),另外會考慮的是學校的風氣,希望佢能適應及改變,始終去到要轉校的話,對小孩的心理有一定影響。

yfchoy 發表於 14-11-5 10:56
講得好亦十分欣賞你的一份決心讓女兒轉校,我暫時仍在觀望態度。因為其實除咗要用手寫字嗰部份,其他的不算 ...

No, I didn't change her school.  I just changed my mind when she was K2 and gave up traditional school on primary one interview.

yfchoy  好好的決定!  發表於 14-11-5 12:29

IloveJJ 發表於 14-11-4 22:26
我自己體會係:津校程度始終無咁深。其實我都唔係谷那隻,但津校會有啲屋企無理既小朋友,難聽啲講:你肯擺心 ...
深深明白, 總之有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科埸...

LL222 發表於 14-11-4 21:02
其餘津小都係顛,差在大顛定小顛。我以前小一都係玩玩玩,邊有現在小一要開始補習咁crazy

...
因為小雲小吉居住地, 小一係買小二教科書。

我囡囡芭蕾舞同學仔搬咗去住, 真係小一開始要補習, 但見佢仲有精神, 無法啦, 升中可以去聖母馬利亞度, 的確吸引。

Cancel

cancel

引用:我知道係度講人事,+一定會有好多人認為唔公

原帖由 lingchai 於 14-11-05 發表
我知道係度講人事, 一定會有好多人認為唔公平. 老實講, 人事係任何時候都係咁重要, 尤其對做生意既人來說.  ...
支持

引用:Quote:原帖由+lingchai+於+14-11-05+發表我

原帖由 bigbigtummy 於 14-11-05 發表
支持
我第一份工都係朋友介紹,有乜問題?我讀MBA時,Guanxi係其中一科的重要題目。

上兩次用iPhone回覆咗兩次都唔見咗個回覆,救命!

回覆:LL222 的帖子

這個post有鬼呀, 我覆人同sissysze覆我D文唔見咗,但係又有提醒話sissysze回覆我,亦係最後回覆者,但click入去唔見咗D文

如果我都識人可以靠人事就好喇! 我唔理咩光唔光彩 / 係咪靠實力………….

識人靠人事對我黎講都係實力之一, 又唔係人人都可以靠人事! 大抽獎靠運氣仲衰過靠人事!

又未讀點知唔掂??!!! 唔通怕讀唔掂搵間差既學校? 試間好既,唔得轉間差D有幾難? 讀間差D但將來想轉好既就真係難!

做左咁多年人, 應該知道人際關係/網絡幾重要~~~ 有D人為入名校, 其中一個原因係物以類聚, 同個個D家境都唔差得去邊! 將來D同學可能係名醫/物物校長……….

決定左就唔好望番轉頭, 現在要好好計劃一下要如何幫個小朋友了, 同時要改變你唔想谷小朋友的想法~~~

我看這條 thread 通常會按"只看該作者", 因為實在太惹火了!!!!

lingchai 發表於 14-11-5 12:48
我知道係度講人事, 一定會有好多人認為唔公平. 老實講, 人事係任何時候都係咁重要, 尤其對做生意既人來說.  ...
既然決定好,就要為日後的事情作好好安排和準備。加油!

引用:回覆+奥脫福+的帖子 也不是用錢買回來,+只

原帖由 lingchai 於 14-11-03 發表
回覆 奥脫福 的帖子

也不是用錢買回來, 只用人事.
我朋友個女靠爺爺的人事入了co-ed, 呵呵呵, 真係墊底,只要你作為父母看得開便沒有問題,一定會升班的。今年,個妹想入也不收了,校長對爺爺說唔好意思,真係冇位! 個爺爺心裡明白,個校長心入面那句是"因為你大孫啲成績太差了! 又冇代表學校攞獎!".....

回覆:有人事入一間出名私小, 但....

呢個世界不嬲都係識人好過識字

引用:Quote:lingchai+發表於+14-11-3+16:54+回覆

原帖由 little_yolky 於 14-11-03 發表
唔需要透露太多, 反正你要諗既係:
1. 同間學校教學理念一唔一致。
2. 你自己谷唔谷得。千祈唔好「只」旨意 ...
講得好

‹ 上一主題|下一主題