用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2013 DSE 學校成績 大家一起報料
樓主: abcd0001
go

2013 DSE 學校成績 大家一起報料   [複製鏈接]

Valtorta College(恩主教書院)
http://www.valtorta.edu.hk/home/details.php?pid=74
http://www.valtorta.edu.hk/home/details.php?pid=75

回覆:cckalex 的帖子

有冇人知嘉若撒聖心書院的成績?

知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

我都想知, 不過很多九龍城區 Band 1 學校很神秘, 冇咪點分佈、

http://www.tkogss.edu.hk/
將軍澳官立

過路一答:

其實知道人家考成點又怎樣,
倒不如將精神和心血放落自己子女身上,
Focus on your own child, 相信他們一定出人頭地,

教仔金句:
切勿和別人的孩子比較。

hhma  知己知彼,百戰百勝.  發表於 13-7-18 11:18
sukyyan    發表於 13-7-18 09:23

Singpiano 發表於 13-7-18 08:33
過路一答:

用來揀學校

引用:過路一答:其實知道人家考成點又怎樣,倒不如

原帖由 Singpiano 於 13-07-18 發表
過路一答:

升中揀學校用

tweetyho  有參考性, 但唔係百份百。各間學校年年都有上有落, 睇幾年先睇到個TREND  發表於 13-7-18 11:00

哦, 收到晒,
之不過, 上了高中, 真的要靠自己讀,

或補習和操卷,

學校不是幫很多的

回復 Singpiano 的帖子

也不一定, 我以前中學有個數學老師教得好好, 佢教果班會考24/40人攞A, 其他班唔夠十個。另外仲有係朋輩既影響係非常重要

引用:回復+Singpiano+的帖子 也不一定,+我以前

原帖由 NeoMom 於 13-07-18 發表
回復 Singpiano 的帖子

也不一定, 我以前中學有個數學老師教得好好, 佢教果班會考24/40人攞A, 其他班唔夠 ...
同意,學校風氣也重要,學校中一已灌輸高中及DSE 資料,入了一間唔關注自己畢業生成績及去向的中學會點?學校成績好都是因為有好老師好方法,打好根基,不可以只靠坊間的補習社用不太正當手法考公開試

NeoM-m 發表於 13-7-18 13:26
回争勺復 Singpiano 的帖子

也不一定, 我以前中學有個數學老師教得好好, 佢教果班會十24/40人攞A, 其他班唔夠 ...
同意。我女果班的數學老師教學認真又有方法,令到班裏中游的同學成績突飛猛進,再加上堂上學習風氣好,更加錦上添花,所以,我認為無論是小學或中學,如果遇到好老師,真是得益不淺。

大坑(香港真光中學)

http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

Pizza1234    發表於 13-7-20 10:43
lingli    發表於 13-7-18 14:53

根據學友社資料:﹣

去年考生奪44444已幾乎肯定可獲大學取錄,但列豪章估計,今年要考獲22分(相等於「55444」)或以上才能穩入大學,按考評局資料顯示,這樣的得分者有10,308人,佔應考最少5科考生14.2%;考獲20、21分(相等於「44444、54444」)則屬邊緣,建議這些考生選科時要採保守策略,必要時聯招首3志願要包括副學士;而獲自資課程取錄者,則應於本月19日前完成註冊。

香港大學教務長韋永庚表示,按成績估計,該校收生成績要求將較去年高,料5科4級、共20分已難入港大,但最終要視乎科目而定。不過,他指科目選擇多,有部分科目收生成績較低,建議考獲20分的考生仍可一試,參考該校網頁去年各科收生成績,「放入第一、二志願博吓」。

Singpiano    發表於 13-7-18 16:11

fion6406 發表於 13-7-18 10:35
升中揀學校用

同意升中揀學校時係有參考性, 但覺得成績並非主要考慮因素, 正如有家長講各間學校年年都有上有落, 花無百日紅, 無需太計較高/低幾個%. 如果間學校係自己心中既藍籌, 就要投下信心一票, 否則多人爭, 競爭大之下, 就比較難上車. 就好似有間傳統官校, 有一年會考成績強差人意, 被唔少家長離棄, 隨後幾年依舊咁好, 無上到車既...所以真係無需太過執著比較. 純粹個人意見, 不喜勿插, 手下留情

vincher  agree  發表於 13-7-20 00:36
Singpiano    發表於 13-7-18 16:11
Singpiano    發表於 13-7-18 16:10

Jackieson於 13-18 15:56
同意升中揀學校時係有參考性, 但覺得成績並非主要考慮因素, 正如有家長講各間學校年年都有上有落, 花無百 ...
不能同意更多!真的無需太過執著比較

St. Mary

http://www.smccpta.org/news.asp?lang=en&newsid=4365

有冇嘉諾撒聖家書院成績

有無高主教成績?

經過兩屆成績,睇黎入大學嘅指標要有五科4級,即港大嘅20分,係最低要求,所以學校應該公佈五科4級嘅百分率,而唔係33222無意思,根本係假像。

回復 9498mami 的帖子

就係要假象,好似好易入,焗你讀自資,唔係點做教育輸扭!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題