用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將有更多學校轉直資
樓主: DaddyX
go

將有更多學校轉直資   [複製鏈接]

回復 Ngmingbb 的帖子

咁你就真喺要問問正苦對綜援人士咁手鬆啦. 尤其大6 落嚟糊口嗰班.
我只知3人家庭攞綜援金連雙糧每月平均2萬九千幾, 聽後我都心動想囉喎.  

醒目開學勳章 王國長老

引用:嘩,+又食又拎喎,200萬樓上工程又可索錢。

原帖由 pooh仔 於 13-08-05 發表
嘩, 又食又拎喎,200萬樓上工程又可索錢。咁好嘅,怪不得津校尤其名校有咁心動。

...
200萬以下自己負責,又叫好?咁津校全包又點計?

Ngmingbb 發表於 13-8-6 00:04
回復 pooh仔 的帖子

又食又拎,你指冇交稅又收政府錢的綜緩人士阿,那麼是否對納稅人不公平要取消? ...
所謂貴族學校行為向綜援人士看齊,又真是幾「貴族」喔。

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-08-05+發表嘩,

原帖由 Charlotte_mom 於 13-08-06 發表
200萬以下自己負責,又叫好?咁津校全包又點計?
嘩,你哋喺唔喺有啲本末倒置咗呢?

駛唔駛連所有開支由正苦包晒艇,享儘一切待遇,咁就誇喇喇。

同眼紅,耳聾,死腦筋的人討論研究一樣政策或制度是非常累的。不如專心敎育自己的小朋友罷了,起碼耐心解釋佢會明白理解。

mk3288  是啊,好多大法官眼紅你這個無名小卒。  發表於 13-8-6 18:46

醒目開學勳章 王國長老

我都放棄了, 話不投機半句多, 留啖氣暖肚, 各位繼續

這幾年的會考高考、乜考,都已經証明左直資並非最好成績。
津貼、官校都有狀元。
那又如何妨礙上流機會呢?

我想講教育又好、綜緩又好,制度一定有不足之處,但他的產生係有需要的,是與時並進的,這也是共產國家愈來愈少的原因。如果一定硬要將直資改成津校或私校,則變成非黑則白,冇咗灰色。現在直資大受歡迎,即使直資𨍭私校,相信亦大把人爭住讀,香港有錢人太多,可以自由選擇的學校太少,到時兩極化更嚴重。

rogerlam123 發表於 13-8-5 07:55
其實直資等於官津和私校的中間產物,唔係完全受控或失控,學校有資助但又唔係全額資助。學校基本上自主但非 ...

其實很多人反對的主要是名津“中學”轉直資,因現時的津中收生係相對公平,主要睇成績,就算地區既小學,成績優異的也可去名津。反對既主調係現時無論基層和有經濟能力既學生也好,都是憑自己能力排一條隊,政府現時全港拿政府資助既學生平均數係35%, 如没有無形之手操弄,單憑學業的話,這些名津收既基層學生比例more or less會接近這個自然數字吧,保守D,25-35%好吧!名津中一旦轉直資,政府叫佢地自己拿10%學费做助學金就可自由留生,D學校要自負盈虧,你估佢地會點諗?審計報告話佢地收基層學生而動用既使用率係單位数,SPCC係7%。粗略D咁講就係名津中轉直資把基層既入讀机會率由自然既35%,人為地控制在10%以下,造成收生不一定是貴族化,但肯定是傾向一邊階層,好像以前大家排一條隊,現在基層是排10%那條隊,有錢交學費就排90%那條隊。據我所知,只有DBS敢“公開”承諾申請入讀既學生不會因錢方面既原因被拒之門外,不設上限,這個是長達九個月轉直debate中,校董會和舊生既君子協定。

中產們不要以為名津轉了直資後你地會多咗機會,世襲生會少咗,冇政府既規管,你地你睇SPCC website,小一收生你地係排係冇關係人氏收生不少於30%那條隊!SPCC咪算老實,等你地唔好咁大期望,直资點收生,根本就唔駛同你地交待。你地都是三至五十歲人氏,難保不會生意失敗,裁员失業,津校才是你地子女既安全網。你地要反對既應該係這些名校堅持既小一分區和世襲制,而並不是俾佢地轉直資。新辦既對直资没多人會反對,因這才是真正俾多D選擇你們。

非名津轉直資就無問題啦。

大家都相信名牌效應,為什麼不叫男拔女拔多開一百幾十間分校呢?

好奇怪的一點是,現在傾向給錢買基礎教育的直資家長,對收費最貴的國際學校點看呢?向往?眼紅?自卑?羨慕?

引用:但直資是用緊納稅人錢資助每名學生,另一方

原帖由 evasoeeyy 於 13-08-02 發表
但直資是用緊納稅人錢資助每名學生,另一方面,直資學校又收取學生學費,我係納稅人,我們有權要求資源用得 ...
如果要公平,就應該取消有關父母兄弟姊妹畢業生,校董等的分數。也要取消分區域選校。有能力住九龍塘有更大機會讀九龍塘官津學校,又是什麽道理?

引用:Quote:原帖由+evasoeeyy+於+13-08-02+發表

原帖由 GenevieveTNL 於 13-08-06 發表
如果要公平,就應該取消有關父母兄弟姊妹畢業生,校董等的分數。也要取消分區域選校。有能力住九龍塘有更大 ...
連住果區,嚮果區讀書都叫唔公平,嘩嘩嘩,真係人都顛,我真係要投訴部lift

回復 boomGi 的帖子

[size=15.199999809265137px]向往?眼紅?自卑?羨慕?[size=15.199999809265137px]應該無拉,直資同國際學校兩樣東西,唔明點解對直資好像有仇一樣?其實家長自由選擇,有人選官立希望可以上官中,有人選一條龍可以直升中[size=15.199999809265137px]學,[size=15.199999809265137px]其實無咩所謂,名適其適,唔通話佢用政府資源去補貼讀官立小[size=15.199999809265137px]學[size=15.199999809265137px]咩,唔講[size=15.199999809265137px]官立[size=15.199999809265137px]講名津貼[size=15.199999809265137px]小[size=15.199999809265137px]學,[size=15.199999809265137px]華仁,LS,大量傳統女校都有7,8成直升中[size=15.199999809265137px]學,[size=15.199999809265137px]有D全部直升,都係政府[size=15.199999809265137px]津貼[size=15.199999809265137px]小[size=15.199999809265137px]學[size=15.199999809265137px]拉,其他屋村[size=15.199999809265137px]小[size=15.199999809265137px]學[size=15.199999809265137px]又講唔公平,點解我地[size=15.199999809265137px]津貼,LS[size=15.199999809265137px]都係[size=15.199999809265137px]津貼,[size=15.199999809265137px]大家都係用公家錢拉,點解升中D位唔一齊玩大抽獎,放開下拉,其實教育係要改變下,心態都要[size=15.199999809265137px]改變[size=15.199999809265137px]下!

mk3288  沒人對不知名的學校有興趣,我關注的只是名津轉直資,其它直資家長不用多心。  發表於 13-8-7 07:09

回覆:將有更多學校轉直資

不如嚟個超級大抽獎,無直資,無分區,無世襲,無interview,無老師校董兄弟姊妹宗教分,學校無banding,學生無banding,完全靠運氣,唔知大家高唔高興呢?估計.......

回復 lawsonmoon 的帖子

絶對贊成你的論點

引用:就好似有些政黨自己黨員無報自己私下擁有的

原帖由 ireneyklo 於 13-08-02 發表
就好似有些政黨自己黨員無報自己私下擁有的某些資料,就只會話他們太忙了`,而忘記。但其他人無報就是死刑 ...

免費基礎優質教育發展成付費教育,政府庫房好缺水咩?

請問今天已成為中產的你,小時候是否每年暑假都去外國遊學呢?

今天基層都話要去遊學,才可以向上流。這是真相嗎?

讀官津真的就不能向上流?

rogerlam123 發表於 13-8-6 23:17
不如嚟個超級大抽獎,無直資,無分區,無世襲,無interview,無老師校董兄弟姊妹宗教分,學校無banding,學 ...
甚至有人提議,連校長、老師都要經常rotate㖭,等間間學校都完完全全平等。
‹ 上一主題|下一主題