用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm
樓主: 小時了了
go

升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

個亞媽好為個女,難得,但真係做錯晒 。小學範圍少,家長仲可以咁樣搞,上到中學、高中,吾通仲餵佢?
緊張小朋友學業好正常,但真係啟發佢、引領佢,令佢自己發奮、當係自己的責任去努力。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 個亞媽好為個女,難

原帖由 Jane1983 於 16-07-04 發表

個亞媽好為個女,難得,但真係做錯晒 。小學範圍少,家長仲可以咁樣搞,上 ...
極之同意!呢位媽咪絕對搞錯哂!

Jane1983    發表於 16-7-4 00:52

IloveJJ 發表於 16-7-3 23:49
咁呢樣野唔係睇大部分學生,應該睇返你女本身。其實可以推敲到既,因為數學係每年增加深度的,即是例如:每 ...
yes n no,有些會估到,不過大部份人有的問題,我小朋友通常都會有,若cursive 唔係上年有網友提到,我都唔知會係問題,咁一早開始每日寫dd,到到真要用時就好輕鬆,anyway,總好過身邊一些朋友全部預早一年教哂,返學只為考試。

Jane1983 發表於 16-7-4 00:25

個亞媽好為個女,難得,但真係做錯晒 。小學範圍少,家長仲可以咁樣搞,上 ...
呢個唔止係學業問題,小朋友自小缺乏解難經驗,大d一個唔好彩成績下滑,阿媽又唔諒解,隨時悲劇就是咁發生

Jane1983  係,唔睇好  發表於 16-7-4 10:33

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-3+23:49+咁呢樣

原帖由 MrBeast 於 16-07-04 發表
yes n no,有些會估到,不過大部份人有的問題,我小朋友通常都會有,若cursive 唔係上年有網友提到,我都唔 ...

cursive記得要跟學校指定式样,千祈唔好跟街外的,不同學校字样不同的

MrBeast  同意。有寫日記習慣,所以就用cursive寫便行  發表於 16-7-4 08:31

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 咁位阿媽都好辛苦!++

原帖由 scyauchris 於 16-07-03 發表

咁位阿媽都好辛苦!  不過位小朋友有阿媽幫手, 到底拿幾多分?  我都知有家長咁做, 不 ...
但小三開始中文有不供詞填充,真係要背晒啲詞語,好慘!

我也是讚成教, 其實可以針對弱項教, 長遠先幫到個小朋友。其實作句, 明白個詞語個詞語就懂得造句。我有時也不太明白, 有些老師叫小朋友背左去考試。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 16-7-4 07:29
但小三開始中文有不供詞填充,真係要背晒啲詞語,好慘!
我小朋友學校無話一定用課本的詞,合理就得,所以不用背。

IloveJJ 發表於 16-7-3 22:06
我有一個朋友,佢熟讀個女既學習資料,自製notes,在阿女考試期間,食早餐時會將啲筆記讀俾佢聽。作句會將 ...
不知你fd背後有冇什麼原因,但若未聽過,可邀請佢聽下盧幼慈(Norma Leben)的講座

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-07-03+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-07-03 發表
我有一個朋友,佢熟讀個女既學習資料,自製notes,在阿女考試期間,食早餐時會將啲筆記讀俾佢聽。作句會將 ...
其實長遠都不是辦法,大人小朋友都大壓力,我情願佢低分,都要慢慢教識佢,好過咁樣餵佢。

CALVEN 發表於 16-7-4 07:43
我小朋友學校無話一定用課本的詞,合理就得,所以不用背。
禁幾好~~我女学校都有呢个彈性,只要合理、通順,就可以用。(虽匀通常佢地都跟工作紙)

MrBeast 發表於 16-7-3 14:30
回覆 hippoo 的帖子
謝up,呢幾天假咁啱都開始諗下高小如果計畫。
順帶請教一下各網友小4學術上通常會遇到什麼問題?

正如有網友講, 間間學校唔同, 個個小朋友強弱項唔同.

純個人小女去年小五經驗:

中文: 小四: 課文不供詞填充, 唔一定係課文出現過嘅字, 只要通順便可. 小五: 一定要係課文出現過嘅字. 所以小五某部份我要阿女好熟好熟課文嘅字 --- 即係可以咁講係"背"課文

數學: 差不多 95% - 98% 係文字題題目. 阿女小五上學期其中一份卷唔合格 (D) 時我才驚醒考試題形嘅重大轉變, 幸好下學期呈一考試經地獄式操練+單對單上門補習終於收復失地去返 A.

記得小一尾時要寫cursive copy book, 小朋友成日都話唔想寫, 但知道開學後一定要寫, 暑假最後幾日又肯自己練下, 返學就ok(其實唔使咁急練定, 到要用時小朋友自然會知點做)

不供詞填充要考運用, 一定要用課文詞語才有分, 但咁多無人會背.
連默書也要不供詞填充, 所以好多同學都話深.

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-7-3+14:30+回覆+h

原帖由 小時了了 於 16-07-04 發表

其實中文填詞語部分係咪通常會填動詞、形容詞?  只係記熟呢2類詞語又得唔得呢?

MrBeast  試過但範圍太大,我個唔work  發表於 16-7-4 12:02

小時了了 發表於 16-7-4 09:45

謝分享。不供詞填充我試過不同方法,都仲未掌握到,最搞笑上學期溫少左反而啱多幾題,另外有一叻同學閱讀量比我個少,話覺得好易,諗落順其自然罷了。

S-Kwok 發表於 16-7-4 11:42
其實中文填詞語部分係咪通常會填動詞、形容詞?  只係記熟呢2類詞語又得唔得呢?  ...

阿女學校唔得啊!

我依稀記得小五上學期其中一條課文題目問係邊個地方舉行龍舟競渡?

另外, 份卷有10分係課文短答(大約5題題目), 呢部份又係要熟課文, 要答句字並且要中 keyword 先至會有分

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-07-03+發表

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-7-4+12:08+編

原帖由 小時了了 於 16-07-04 發表
有課文短答就真要熟讀課文才可。

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-07-04+發表本

回覆 S-Kwok 的帖子

背句字咁多, 詞語小三最多80幾個。
‹ 上一主題|下一主題