用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
樓主: vincat
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

發財不一定要立品, 亦都冇人迫你要立品。相由心生, 日行一善, 幫到人咪幫囉。

善有善報....6年後大部份人仲要玩"另一個遊戲"呢

vincat  無錯~  發表於 12-12-12 09:34

有這種行為大概有兩個可能性1)父母非常不了解自己和孩子所以一直不能作決定2)自私

如果明知一定唔會讀,純粹為炫耀而留位,你可以話係自私。
但我相信大部分家長是唔知點揀。
選小學是重大考慮,需要時間佢諗清楚,包括觀察孩子的性格,了解清楚學校,同屋企人商量,甚至做出一些辭唔辭職,搬唔搬屋的決定,唔係短時間內可以做到。

回覆:oooasis 的帖子

對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但另一個角度又有冇同理心另一方既難處?你冇所以講得輕鬆,要你揀幾個放棄時嗰種忐忑的心情又真係唔容易處理。我地寫memo比嗰間一早已定左係水泡既學校,我喺投入郵箱嗰一刹那都掙扎左一陣。嗰堆問題湧返哂出來。個仔將來會唔會regret我呢?唔要一條龍而只要相連中學啱唔啱呢?甚至惗埋如果放棄左呢間而嗰間出左醜聞又如何是好呢都出埋。所有之前理性地定左既決定都比感性推返轉頭。我地一間都咁,你又有冇同理心其他面對相似而更大壓力既人呢。誠然,可能有一個半個人想show off.但你自己個小朋友咁醒我惗你都想多D人知。侮辱其他人既家長唔需要答我。今晚望住天花板時答真正既自己。真正既你真真正正會點做!

huba 發表於 12-12-11 11:40
樓主,可考慮通知版主關閉此帖子嗎? 這樣的討論已接近網上公審,是一種網上欺凌而且也做成分化。

其實大家 ...
其實網絡討論不用太認真,尼度講緊一個虛構既人物,虛構既行為,可能根本冇尼個人。連你同我的ID都是虛構,不用實名呢。又不是指名道姓,不用對號入座。大家表達自己既價值觀,你不用應同,但也不能阻止人表達。討論件事是與非是真的,人物是虛的。如有人指名道姓,版主自會做嘢啦。

引用:對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-11 發表
對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但另一個角度又有冇同理心另一方既難處?你冇所以講得輕鬆,要你揀 ...
無錯呀,感受係個人的,如果冇違規,唔應該將自己的意願強加他人身上。

引用:Quote:huba+發表於+12-12-11+11:40+樓主,

原帖由 lawsonmoon 於 12-12-11 發表
其實網絡討論不用太認真,尼度講緊一個虛構既人物,虛構既行為,可能根本冇尼個人。連你同我的ID都是虛構,不用 ...
我惗除左個名外我地討論緊D真嘢啩。要麼我在白噴口水?不過我都唔同意關左呢條水。

vincat  呢件事係真, 無必要作野  發表於 12-12-12 09:37

HelicopterDad 發表於 12-12-11 14:25
對!將心比己,某D人覺得人地冇同理心,但另一個角度又有冇同理心另一方既難處?你冇所以講得輕鬆,要你揀 ...

我理解嗰D做咗覺得唔好意思,唔想人知。最驚嗰D覺得冇問題,大大聲聲同人講。我諗到一個scenario,有個C9坐係地鐵,有個大肚婆企係面前,佢唔覺得唔好意思,隔離位有人起身下車,佢什一仲霸埋,的叫老公這邊有位呀,過尼坐丫;旁人超住佢,佢仲鬧人我有買飛架,尼個位係我地自己爭取番尼,有權坐架!李超人咁有錢,你唔叫佢揾車車個大肚婆!無言

Yanamami    發表於 12-12-11 16:13

回覆:eggmama 的帖子

啱呀!佢地好自私!我有些朋友還未有offer 搞到好愁,點解佢地仲咁自私!無恥!好心佢地當幫幫下人啦!好心有好報!

引用:Quote:原帖由+lawsonmoon+於+12-12-11+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-11 發表
我惗除左個名外我地討論緊D真嘢啩。要麼我在白噴口水?不過我都唔同意關左呢條水。

...
Missed呢d  嘢!不同人有不同意見,大家 討論討論。唔 喺好激咁,老實講我唔明點樣侮辱法(可能我又Missed咗d 嘢)
另外,冇必要關呢條水law!自由討論。
不過真要自重,尊重自己尊重別人,大家都明白身教重要啊!

silvia_ng 發表於 12-12-11 13:23
發財不一定要立品, 亦都冇人迫你要立品。相由心生, 日行一善, 幫到人咪幫囉。

善有善報....6年後大部份人 ...

唔需要講到幫人咁偉大了,我只想他們做了會覺得得羞愧,唔好意思周圍講,已經係不錯的公民了。舊年屋企接代了一位挪威留學生,同佢去超市買罐頭,佢係拿前排第一罐,再把後排移前。我自己係覺得羞愧而不會找籍口。

有校長同我講過,有家長係九月學校見見學生冇返學call佢才説唔讀,學校又要等書面通知才作實,好多時係唔再call waiting,浪費咗上學期既學額。

所以品德教育真係好重要, 人格, 禮貌, 風度, 真係缺一不可 !

引用:所以品德教育真係好重要,+人格,+禮貌,+風度

原帖由 kwansara 於 12-12-11 發表
所以品德教育真係好重要, 人格, 禮貌, 風度, 真係缺一不可 !
還有量度!我只希望多d 正能量同互相支持。
我們教仔除了教他與人分享,多關心別人。
同埋心好重要。

要明白自己的處境, 但又要站在別人的角度看事情,唔易㗎!
我只希望有幾個offer嘅人真不要同一時間hold 住。今年競爭激烈,我可見很多失望的人等待曙光!可憐下佢地夜夜失眠,說難聽說話也難免。
老實講,我好欣賞那些有multiple offer 小朋友的父母。他們有遠見、苦心經營,這結果是他們應得嘅。可見他們真的很愛孩子。
既然大家都很愛孩子的父母,大家要互相欣賞支持。

我在此分享叧一間直資的簡介會體驗。
教育孩子一個大道理,要用培養一個懂欣賞別人嘅心。我至此常常緊記,很大得著呢

HelicopterDad 發表於 12-12-11 14:25
我覺得係選擇將個問題拖延,你拖到明年九月都係做相同既動作。

回復 cowboy2007 的帖子

同意,  以此為鑒, 共勉之 !

價值觀小測試:
有D事唔知應否做,你就問自己做了之後可否如實告訴子女。以上虛構既人物,能否如實告訴其子女:阿仔,你好叻,考到5間,嗱,你只可讀一間,但係爸媽可以用小小錢幫你霸住5間先,到九月再諗,你話幾好!
如果佢覺得冇問題,咁恭喜佢嘞,佢個仔將來一定好有成就,特别適合從政添。

引用:價值觀小測試:有D事唔知應否做,你就問自己

原帖由 lawsonmoon 於 12-12-11 發表
價值觀小測試:
有D事唔知應否做,你就問自己做了之後可否如實告訴子女。以上虛構既人物,能否如實告訴其子女 ...
我估....佢地自我感覺良好,真係覚得冇問題,會理直氣壯咁教下一代架

‹ 上一主題|下一主題