用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望面試
樓主: Cheesepop
go

德望面試 [複製鏈接]

回覆:kbi 的帖子

400-600都唔小~~

引用:400-600都唔小~~ +

原帖由 Abigailbaby 於 14-12-01 發表
400-600都唔小~~
今年大約2千幾人申請,我朋友最後一日收表最後時段交,大約號碼去到2千幾,如果4-600人2nd in,即係大約一組有一個入2nd in。我組全部小朋友都叻叻呀,全部做到老師指令。

唉, 我個10月b尋日in, 前所未有地不合作, 全程擰歪面唔睬老師, 我仲要保持笑容又要填問卷, 真係..... 完全冇機

回覆 bibi0531 的帖子

安排非常好,好快就in完,校舍好靚,阿女入到就好喇(幻想)! x 2

睇返上年d post, 有d 家長話佢個女答晒, 舉晒手,全部做齊,佢話係全組表現最好,最後無2nd in
所以呢d 野,無了估到的,仲有成個月先有信
大家唔好擔心了

回覆 mimi613 的帖子

撞正阿女午睡時間, 佢有答老師, 但好呆下.....我無乜期望.............

回覆:ilovewife 的帖子

其實first in好簡單,我in嗰組好多表現很好(係我個衰女玩性格),或者做到之餘仲要加笑容甜美父母背景先有2nd in

回覆 whitepurin 的帖子

我女之前去三間都有笑, 好SWEET....唉...見德望反而好呆....認命

ozoz 發表於 14-12-1 00:26
今年大約2千幾人申請,我朋友最後一日收表最後時段交,大約號碼去到2千幾,如果4-600人2nd in,即係大約一組 ...
我個組有成8個, 又係個個都做到, 唔知點選

whitepurin 發表於 14-12-1 11:30
其實first in好簡單,我in嗰組好多表現很好(係我個衰女玩性格),或者做到之餘仲要加笑容甜美父母 ...
請問父母要有咩背景?

回覆 ilovewife 的帖子

I don't really think Good Hope only accepts kids from very well-off families. Of course, these families may have advantages over other as they may have more resources to train up the kids, and kids might be more presentable e.t.c. Yet, according to past experience, those girls who got an offer came from diverse background. So, don't be too worry~~ Let's keep our fingers-crossed!

回覆 Abigailbaby 的帖子

thx for the info! Really appreciate it.

回覆:ozoz 的帖子

是否全部都係大b?
我個組好多都唔夠主動

回覆:德望面試

我之前睇過德望唔係想要主動果d,佢可能係想要你識答但唔係爭住答果種。又或者咁短時間睇下父母有幾大能力manage自己的小朋友。

回覆:ilovewife 的帖子

其實我都係估下啫,我不是說有特定背景才收,我之前識人很well off, 女兒是大b肯回答最後都沒offer(有否2nd in不知道),或者佢地有留意一d好細微的地方我地唔知。

對我來說就沒分別,反正我女表現就是差, 哈!

Cajes 發表於 14-12-1 13:24
我之前睇過德望唔係想要主動果d,佢可能係想要你識答但唔係爭住答果種。又或者咁短時間睇下父母有幾大能力ma ...
我agreed德望唔係想要主動果d,佢可能係想要你識答但唔係爭住答果種。因為見有個唔熟嘅朋友,佢3個囡都係讀德望,都係較為文靜同斯文。

引用:Quote:Cajes+發表於+14-12-1+13:24+我之前

原帖由 yankazama 於 14-12-01 發表
我agreed德望唔係想要主動果d,佢可能係想要你識答但唔係爭住答果種。因為見有個唔熟嘅朋友,佢3個囡都係讀 ...
咁我女應該冇行,因為佢係主動型,老師問左兩個問題,佢都係第一個舉手答。其實我都好喜歡間學校,不過都覺得個style 唔太啱我女,反而啱我呢D斯文乖巧型

引用:Quote:原帖由+yankazama+於+14-12-01+發表

原帖由 Gooblovebb 於 14-12-01 發表
咁我女應該冇行,因為佢係主動型,老師問左兩個問題,佢都係第一個舉手答。其實我都好喜歡間學校,不過都覺 ...
我囡係慢熱怕羞型。果日老師叫佢。佢先肯答。其他同學都有主動舉手答。咁唔通我囡反而有機?(妄想型。hehe)
Btw。真係幾like呢間學校

fathaha 發表於 14-12-1 13:54
我囡係慢熱怕羞型。果日老師叫佢。佢先肯答。其他同學都有主動舉手答。咁唔通我囡反而有機?(妄想型。hehe ...
妄想型 hahahah, me too 啦, 日日發夢邊間邊間學校會收我個囡就好了, 妄想型 x 2 :p

有搶答要舉手答問題嗎?我以為只是續個問問題...我當時掛住填問卷,偷看了幾眼,只聽到啊女好細聲同好被動答問題,一額汗...最後問卷又填唔晒,又唔知老師問乜...原來表現得最差係媽媽~
‹ 上一主題|下一主題