用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 月入多少才會讓孩子入讀IS呢?
樓主: jilin1960
go

月入多少才會讓孩子入讀IS呢?   [複製鏈接]

newdaddy 發表於 14-2-13 13:14
School fee and related fee of IS: around $10000 per month
School bus, other activies, interest class ...
HK education system offers a diversity of choices of schools for parents to select according to their preferences and financial situations, and this is much improved comparing with twenty years ago.

jilin1960 發表於 14-2-13 12:37
其實想知讀IS除了學費,仲有哪些支出?
豐儉由人。

School Bus Fee: $10000~15000 (annual)
Uniform: a few hundreds/set
Year 4-6 camp: $2000-5000
Stationary and Chinese Books: $1000

傳說中一些海外比賽trip,都是被挑選才能出席,而且在小學階段好少。有些同學加入泳隊會較常有出外集訓和比賽,深圳上海新加坡都有聽聞,一萬幾千少不了,但不是每個學生都有機會啊!

我仔只參加學校童軍,年費$800左右。

回覆 jilin1960 的帖子

如果係你之前問果間,就學費,capital levy,校服、書,校車一個學期按地區收費,都係2-3000一個月。高班可能有遊學或camp,都係有限錢。
朋友仔女讀Esf小學和RC,都無也太多雜費。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我有幾多錢都唔會俾小朋友讀IS
以前屋苑見過好多次有家長用廣東話同小朋友講嘢,小朋友用英文回應,我覺得好差,好唔想咁!
而且,我覺得中文難學,亦比英文重要,作為中國人,我唔想我嘅小朋友英文比中文好好多!(佢鍾意英文多過中文)

lauwingtai  一樣看法  發表於 14-2-14 09:35
EFJ3    發表於 14-2-14 09:33
恐龍家

Jane1983 發表於 14-2-12 10:52
我都識朋友吾鍾意IS,話吾想小朋友無晒中國人value,吾肯講中文,驚大咗會濫交、濫藥...

其實都睇父母點教 ...

我辦公室就有一個人版, 係老細個囡, 只不過係中六中七轉咗去讀IB的國際學校, 然後去美國讀長春藤留咗5年, 番香港度假時著衫一年少過一年。依家响辦公室夏天成日著吊帶迷你裙魚網絲袜, 好似响紅燈區返工咁, 仲一日唔著鞋通office走, 以為自己好叻讀IB就好有思想, 見到都想嘔。

shadeslayer  香港大就無呢種人?  發表於 14-2-15 12:41

小曳人 發表於 14-2-14 09:07
我有幾多錢都唔會俾小朋友讀IS
以前屋苑見過好多次有家長用廣東話同小朋友講嘢,小朋友用英文回應,我覺得 ...
我都覺得, 作為香港人, 我希望我D仔女, 係用"廣東話"同我講野, 要識"繁體字".

語文呢樣野, 其實如果平日冇應用, 好快會退步....... 好似出嚟工作, 日日都要對睇同講英文的話, 唔得都變得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想中途轉校是因孩子對數學科學等理科科目趣濃厚,而現在的學校不能滿足到他的求知欲,换句話説對小朋友講太過没有挑戰性,他上課有太多多餘的時間,要麽走神,要麽打擾别人,或出現一些其他行爲問題。現校老師雖然很包容,但并没有足够的引導及鼓勵,當然家長在家裏也己盡力去教導他。所我們想找一校風嚴謹,數及科較强的學校,國際學校的老師更擅於引導,會給小朋友更多的空問。傳統學校太注重抄寫,是不適兮孩子的性格的。不過我們想入的那間學校一位難求,還是考得上再説吧。

回覆 little_yolky 的帖子

甘大個轉過去,應該吾關事,可能天性如此。
至于着得少,無辦法,潮流如此。個個都好厲害,完全吾怕凍。

從前我也有誤解,以為讀 IS 的就會只說英文,不肯講廣東話。
後來發現,原來有不少家庭在 BB 小時,成家人都只在 BB 面前說英語(最典型的原因是“反正是 helper 照顧,講哂英文方便D”),結果 BB 真的只會說英語。有些孩子大了升本地學校,自然習得廣東話,有些入了 IS,始終就不大會說,大一點變成不肯說。

It is quite common that IS students need to go tuition today.

I know some go to Enopi learn Math.

I know some need to go English tuition centre. One is P3 in one of the Hong Kong IS schools and unfortunately need to learn back phonics becuase spelling and grammar is not good compared with other students in local school. Speaing English is OK.

So my point is that other than school fee, you need to think other tution fee for Music, Chi/Math/Eng as well. If school fee is around HKD12,000 per month, I think it might round up as HKD20,000 (12000+8000) per month.

lui 發表於 14-2-13 14:08
Yes 去英國讀中學以現時紙水都要50萬一年(all in),普通中產不可能負擔

讀 IS 也可以在香港讀完中學才考慮到外國升學。去英國讀大學平過讀中學。
英基學校升大學的成績也不錯。

回覆 cowmoon 的帖子

始終系家庭點樣塑造一個人。
如果父母在家只講英文、敵視中國文化,經常有意無意貶低中文……個細路讀邊間,d中文都吾會好。

正如你教小朋友孝順,除左口講,你仲要做比她看,家裏有個氛圍,她從小看到聽到點樣做,先會心領神會。

It is undoubtedly true that IS roadmap is for upper middle class or rich people unless your children is outstanding and get sponsor or scholarship.

I know some parents to let their children go IS becuase originally they want them to learn happily and learn in a no pressure/ exam free enviornment. However, when their children go to P3, P4, they just found that they are lagging behind local school and then go tuition. At this moment, it creates learning pressure to their children that is contrary to their original thinking.

So, my point is that whenver you choose the IS roadmap, don't compare with local school curriculum or else it just makes conflict with your children. Stick to what you think originally will make life more easy.

校外的費用,因人而異。很多人說讀名校的一定好多補習,但我也識不少名校生差不多到考 DSE 才去補習天王操卷。
IS 其實差不多,有些朋友讓孩子去 Enopi 只是因為功課實在太少了,“放心唔落”。即便如此,上 Enopi 的學費也是頗皮毛的。
在 IS 學樂器的學生比率比本地學校的少得多。有些會投資很多錢請名師學課外活動,是因為家庭本來富裕,不是因為讀 IS。大部份 IS 和本地學校比較,重視體育多於音樂。

IS 和 本地學校,沒有那一類更好,只是哪一類比較適合自己的孩子。
我自己的想法是,Band 1 本地學校間間都好好,Band 2 和 Band 3 也不乏好學校。
但本地學校要入大學競爭非常激烈,即使是 Band 1 學生也不是人人考到本地大學。當然也可以去外國升學,始終選擇比較多。但如果不是英中學生,到外國升學,英文程度會是一個要解決的問題。
好自然地,讀本地學校的,都好希望孩子成為 Band 1 學生,咁唯有在小學時努力讀書考試。
我有一外藉朋友初到 Band 1 學校教書,問我為什麼這裡的學生和老師這麼重視平時的考試分數,又不是公開試。我說:這些孩子是習慣了,如不重視分數的,根本入不了這一間學校呢!

唔知點解, 我總覺得IS 係俾o的超有錢o既人讀。問得呢個問題, 即係錢係一個問題啦, 咁我唔會揀IS law。

Jane1983 發表於 14-2-14 10:33

甘大個轉過去,應該吾關事,可能天性如此。

佢轉過去之前讀地區名校, 都好純好斯文的, 點知.....真係無眼睇。有一次都幾凍, 佢著件吊帶, 一條超短裙, 一對大魚網袜, 然後外面著件中冷褸, 真係好似紅燈區啲小姐咁.....唉!响office好心就著正經啲啦。

要睇開d,雖然吾鍾意,都要接受。
以前舊公司annual dinner,個個後生女不分國藉種族都系低胸裝。個樣越普通,身裁越差,個V越低。呢d系她們的一代求偶之道。

我老細個女重激, 讀完IS, 一去美國讀大學就剃光頭, (以前長髪到腰), 數個紋身, 後來連舌環都有.

Jane1983 發表於 14-2-14 13:37

要睇開d,雖然吾鍾意,都要接受。
唔係掛, 讀咁多書都要咁?

仲有, 我唔太鐘意IS小朋友, 因為阿囡依家坐校車返學要夾另一IS學校的小朋友, 啲小朋友無禮貌到呢。
1. 我囡囡坐入面, 佢哋唔讓一讓, 照樣伸長對腳
2. 同我囡囡講:你要用英文同我講嘢(by English), 我囡囡又無骨氣喎, 日日同人哋講Hello, 俾我鬧到佢
3. 前兩日仲用樽仆我囡囡個頭, 話鐘意佢, 同佢玩至仆佢。我叫阿囡打番佢, 佢又話唔好, 叫爸爸同姨姨講, 點知C6叫阿囡自己講, 最後又不了了之。
‹ 上一主題|下一主題