用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 終於有學校收阿女啦!
樓主: angelwong173173
go

終於有學校收阿女啦!   [複製鏈接]

回復 ailimama 的帖子

讀聖母無玷聖心的, 但我個人意見(不喜勿插), 聖X已沒以前咁好, 無論老師校長, 學業都比以前差小小啦, 不過依然好多好多人讀.所以我自己要俾D野阿女的做, K3要開始背英文生字( 當然不是太深的啦, 不想嚇怕她), 現在要寫一些好簡單的句子, eg, I like eating pineapple.  There are five members in my home.

ang哂lwong173173 發表於 13-6-20 10:40
回想之前, IN 左8-9 間, 連好過我派那間學校小小的都去扣門, 但一間都沒有消息, 連後補都沒.我真是心灰意泠 ...
恭喜哂,大家努力!

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝咁多位的祝賀,+我真是要感恩.+多謝咁多

原帖由 angelwong173173 於 13-06-20 發表
多謝咁多位的祝賀, 我真是要感恩. 多謝咁多位的鼓勵. 扣門真是唔容易, 有人歡喜有人愁, 大家盡力就算啦. 如 ...
努力無白廢呀

angelwong173173 發表於 13-6-20 10:48
回復 meloeskie2 的帖子

沙田官立, 88網

沙官唔錯呀... 平靚正...

引用:回復+ailimama+的帖子 讀聖母無玷聖心的,+

原帖由 angelwong173173 於 13-06-20 發表

讀聖母無玷聖心的, 但我個人意見(不喜勿插), 聖X已沒以前咁好, 無論老師校長, 學業 ...
仲有好多聖母無玷聖心的同學乜都冇,開心但盡量可能不要太忘形。

恭喜!考入去比派入去更令人放心往後適應問題,學校已認可你小朋友的能力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回復+meloeskie2+的帖子 沙田官立,+88網

回復 meloeskie2 的帖子

沙田官立, 88網
恭喜你啊,我都系叩官小,但系第二轮落左選,勁傷心,我既3條1就甘冇左啦

回復 dlee_ca 的帖子

對不起, 可能我令你誤會了, 我不是太忘形, 也根本沒甚麼料子可以忘形, 我女見左8-9間, 都只得這個offer, 其他一點消息都沒.只是有家長問我讀甚麼幼稚園, 我多口說說我這一年對學校新人事新作風的感想喈, 真的別無其他意思, 令你有hard feeling, 真心說句對不起.

回復 芳芳思穎 的帖子

唉, 令其他人失望, 這些都不是我想見倒的, 我當然希望個個開開心心啦! 有其他OFFER 嗎, 你派道邊間?

回覆:sammilcm 的帖子

Congratulations

引用:回復+芳芳思穎+的帖子 唉,+令其他人失望,+

回復 芳芳思穎 的帖子

唉, 令其他人失望, 這些都不是我想見倒的, 我當然希望個個開開心心啦! 有其他OFFER  ...
我72網,樂善堂收左,就系有d遠又冇校車好蔭公

回復 芳芳思穎 的帖子

去扣沙田官立?

引用:回復+芳芳思穎+的帖子 去扣沙田官立?

回復 芳芳思穎 的帖子

去扣沙田官立?
唔系,天水圍官

引用:回復+ailimama+的帖子 讀聖母無玷聖心的,+

讀聖母無玷聖心的, 但我個人意見(不喜勿插), 聖X已沒以前咁好, 無論老師校長, 學業 ...
其實現在很多幼稚園的家長都會在課外加多些東西給小朋友學來傍身,even九龍塘出名的幼稚園。單靠幼稚園所教的家長一定覺不足,但讀聖心的小朋友,一般都是很乖,好多小學都喜歡收她們的學生。(純個人意見)

littleabbie  同意  發表於 13-6-20 15:23

回復 happyty 的帖子

是啊, 聖X的小朋友幾乖的.現在少左功課, 當然有家長喜歡, 我就不太喜歡啦, 去年K2仲多功課過今年K3, 會唔會適應唔倒P1啊?
我也不太喜歡老師的變動很快.

恭喜晒,可以過一個開心暑假了.

引用:回復+dlee_ca+的帖子 對不起,+可能我令你

回復 dlee_ca 的帖子

對不起, 可能我令你誤會了, 我不是太忘形, 也根本沒甚麼料子可以忘形, 我女見左8-9間 ...
樓主,你絕對冇忘形,只是感恩同鼓勵!
我曾經睇過一篇文章,你自己咩心態就會睇到d咩野

引用:回復+happyty+的帖子 是啊,+聖X的小朋友幾

是啊, 聖X的小朋友幾乖的.現在少左功課, 當然有家長喜歡, 我就不太喜歡啦, 去年K2仲 ...
我以為上年轉了新校長,朋友說連數學科都用英文教,仲以為會勁谷同加功課量添

恭喜哂,感恩感恩!

有兩本數學習作的, 一本英文, 一本中文, 間住間住用. 其實以前都是這樣的, 但以前功課量多D, 不會每天得2-3樣, 字都寫少左. 所以我自己要買D習作給小朋友做, 當然不是太多啦, 不想嚇怕她.
新校長新思維, 新作風, 我不能說對還是不對, 只是我覺得K3要多D野做, 為迎接P1作好準備.

‹ 上一主題|下一主題