用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗幼稚園
樓主: Mickey10
go

玫瑰崗幼稚園 [複製鏈接]

回覆:melonfans 的帖子

我剛好有兩位同事有子女在這裡讀K2 and K3。她們都讚口不絕。班主任跟足幾年,好了解每個小朋友,師生及家長關係很close。課程是傳統與活動之間,很適合活躍的小朋友。小朋友很開心好喜歡上學,K3開始多功課,但能自己自動完成,回家只是check一下。中英數音樂美術都有系統的教材。
我睇有無愛心是好主觀的。如果家長不喜歡就不用去考罷了。每間學校也有長短處的,真要看小朋友及家長的取向。

回復 vinik 的帖子

如果你仔女面試撞正她, 你就唔會咁講架啦

我相信每個家長都會知道每間學校總會有惡及友善的老師,
但不應該用呢種態度對住家長及小朋友講野囉,
我們都會明白他們由早上830AM開始面試到4PM,
一定好累, 咁老師應該向學校反映下囉,
咁多人,咪分2,3日面試囉.
不應比面色小朋友或家長看,
就係有係呢D人, 直接影響學校的聲譽,

又或者你去買野, 你問售貨員有無你要的呎碼,
但售貨員對你說: 出面齊晒架啦, 剛才咪答左你囉, 你自己去睇啦!
我相信你都氣頂啦

只是你好彩沒有撞正她.

melonfans 發表於 12-11-30 13:08
Agreed!  玫記好多呢類老師!  最緊要小朋友叫佢行就行, 走就走, 吾好有任何問題, 你只係聽指令就得!

活躍 ...

我諗真係睇班主任,如小女的班主任亦有人對佢不滿,我初時亦以為小女會被忽略(小女係遲幾日先入學)。但後來發現佢哋喺有留意的(喺見家長時亦提及到一些問題),有一點我哋都覺得奇怪為何老師有咁既見解,我哋看見是沒問題的(可能有些家長會即時唔鍾意,覺得老師求其),但再談一會兒便知因由,班主任亦很好地教我哋點克服(可能有些家長亦覺得應該老師要幫助糾正,而不是叫家長做,但我相信是雙方面合作的)。小女係一個坐唔定(初時在早會排隊時會走去其他班揾朋友),上堂會突然發夢或突然好感觸會哭,又常常遺留毛巾喺不同地方的人,但老師們都唔會因為咁而惡佢。我知道有些jm會奇怪我點解咁肯定老師一定冇惡佢,因為小女係好鍾意返學(第一年佢唔喜歡講學內情況,但喜歡返學),今年度開始,佢會小段小段的話俾我知校內情況,佢從來都係話返學好開心(但我知佢仍然有雲遊的情況出現)。

回覆:玫瑰崗: 愛心「有限」

真係好似有好多專業"打手",我有朋友都係BK都幫人做打手,都好嘅,放番D位,可以比waiting 人上!

Jane1983  都有d同感!  發表於 12-11-30 16:01

回復 hayley_leung 的帖子

除咗學費,仲有雜費,仲要年年捐$,老師要你參加嘅活動費....

請問有何雜費? 捐什麼錢? 付錢的課外活動會強迫參加嗎?

回復 sallyksleung 的帖子

Agree

babyrex 發表於 12-11-30 15:46
回復 vinik 的帖子

如果你仔女面試撞正她, 你就唔會咁講架啦

我好明白你感受~ 因為我一年前都in過一間北角名校, 又係畀老師interview既態度令我地卻步。我又唔係特別想幫RHS講說話, 我個女讀緊PN(之前仲返埋佢地個playgroup), 所以都比較知道學校既老師係點, 有o的老師較嚴肅, 有o的又比較親切, 但佢地o係好肯同家長溝通既, 例如開學第一個月每個星期同家長講返小朋友o係學校既情況, 又會將自己既whatsapp俾家長, 家長有問題可以隨時whatsapp老師。我個女o係學校跌親, 又會即刻打電話俾我地。所以我覺得老師係好關心小朋友既~ 當然我識唔哂所有老師, 唔排除有o的係冇乜愛心既.

至於果o的捐款等等, 可能低班冇乜啦(高班就唔清楚), 剩係收過o的買獎劵既通告, 但我地都冇買喎~

原來咁多人有相同經驗
我上年報pn,都有dd唔愉快,具體就唔多講,總之今年考k1我無報到玫瑰崗。
只要學校有一個老師態度差,咁幾日面試個老師已經接待過百位考生,令到過百個家庭有不愉快經歷,咁有三五個上來講都唔出奇。
至於有人話打手,我諗就算有人放位,幾千個waiting都未必輪到自己仔女,無父母會比錢請打手掛?更何況kv,sc,pc等熱門學校都無。
一間學校好可以贊,有唔好的經驗都應該鼓勵大家講出來,咁先可以鞭策到學校更加注意自身的言行,以免影響口碑。

小海豚瞳瞳 發表於 12-11-30 15:55
回復 hayley_leung 的帖子

除咗學費,仲有雜費,仲要年年捐$,老師要你參加嘅活動費....

捐贈比明愛機構, 大家都係天主教學校之一, 買獎券或捐錢, 唔一定要你捐的, 自願性質。
課外活動也是自願性質。

引用:真係好似有好多專業"打手",我有朋友都係B

原帖由 sasiuman 於 12-11-30 發表
真係好似有好多專業"打手",我有朋友都係BK都幫人做打手,都好嘅,放番D位,可以比waiting 人上!

...

咁又唔好咁講!相返舊年我仔仔報k1時,真係無乜人講呢間學校,而且亦有批評, 所以過眼煙無乜留意呢間學校, 唔知點解今年突然好跨張多人讚,有位愛心樓主係幼兒園見佢讚, 想睇吓呢間學校小學又見佢講係度野,最低死連中學嗰度都見佢寫野,不論時間, 你話幾忠心,黃校長一定比五個"like"佢, 呢D乜必收lor..

sweetcan 發表於 12-11-30 15:46
我剛好有兩位同事有子女在這裡讀K2 and K3。她們都讚口不絕。班主任跟足幾年,好了解每個小朋友,師生及家 ...

咁我又無幫我小朋友apply.  係到讀過先有咁嘅體會啫!  

yfchoy 發表於 12-11-30 15:50
我諗真係睇班主任,如小女的班主任亦有人對佢不滿,我初時亦以為小女會被忽略(小女係遲幾日先入學)。但後 ...

讀得好就得la!  相信間間學校都一定有好或吾好嘅老師, 好正常!  最緊要小朋友讀得開心, 學到知識就ok!  小朋友都要時間適應.

引用:Quote:原帖由+sasiuman+於+12-11-30+發表真

原帖由 GCG 於 12-11-30 發表
咁我都見有個媽咪係高記不停咁讚law, 幼稚園又見佢,小學又見佢,連華仁都唔及高記!
版主都叫家長少心呢D評論啦!影響D媽咪決定!

係咩? 我search 返 嗰版唔見有人話華仁唔及高記wor? 華仁絕對超強! 我都唔知點解個樓主開呢個topic  比較兩間學校
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2493659&extra=page%3D5&page=3
sasiuman 發表於 12-11-30 17:45
咁我都見有個媽咪係高記不停咁讚law, 幼稚園又見佢,小學又見佢,連華仁都唔及高記!
版主都叫家長少心呢D ...

回覆:玫瑰崗: 愛心「有限」

好感謝有咁多人回應,亦知道有D家長有相同遭遇,唔係得我一個係咁。有D家長對RHS評價好好,但同時對我的遭遇態度中立,相信你地一定能教出好孩子。事實上,撇除人為因素,呢間學校都有好既地方,我女鐘意佢偌大既校園,我就鐘意佢對語言既重視。對於我,西班牙文課程好啱我個女,因佢語言天份唔錯,而西班牙文亦係全世界最普及既語言,能夠咁細個就俾小朋友接觸,係好難得既機會。只係我覺得愛心對幼兒更重要,我諗遇著咁既職員老師確實係我唔好彩,因我落山坐我女側邊既鬼婆老師一路同我女玩。但我亦難保入學後會變好彩,避開D晦氣冇禮貌職員老師(我唔介意嚴厲,因好多時係需要咁令小朋友守規矩)。總之,揀學校,上網睇評語只能參考,最可靠係問番身邊朋友真實情況。至於所謂「打手」(其實我原先都唔識呢個term),實在陰謀論喇,我地利用呢個平台只係家長交流分享,最終目的係教好小朋友,令佢地成為有知識,更重要係有品格既人。出言不遜,態度偏激,實難立好榜樣,以身作則。共勉之!

回覆:yzxz 的帖子

回覆:Mickey10 的帖子

好多嘢真係自己經歷過才知真相。樓主要加油

Nevermind la, I also have bad exp in LL and Rc, anyway, hope u can get a good school fit ur kid

回覆:sasiuman 的帖子

打手?不知所謂!

回覆:sasiuman 的帖子

開初我為何選玫瑰崗?
因我有幾個朋友的仔女讀這校,
均讚不絕口,說一定要報這校。

於這亦看到有家長讚好及不好。

面試當天,除了那位惡老師,
報到叫名的老師,看守樓梯的嬸嬸,
各人均很好及有禮貌,
美中不足是〜遇著她,
她會使我對這校留有污點。

面試完後,我有告知朋友,
這老師得惡,說話沒禮物,
對小朋友無愛心,
朋友說可能她已得累,
才會這樣。
我只是對她一個人不滿,
其他均好好。

我們現在談及的,大多是指向她的態度,
並不存在你所謂的打手,
為何會有人那麼無聊在這裡做打手?
如有,真的很無謂及無聊。

‹ 上一主題|下一主題