用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 秘密收入
樓主: 慢咪咪
go

秘密收入 [複製鏈接]

回覆 慢咪咪 的帖子

其實現在的小朋友你估都估吾到,當中有人寄賣在她店內, 星卡各有喜好,你寄賣,我取之,我寄賣,你取之,交易完成仲有佣金給寄賣者.   平時是一個淩亂東西四處放的人, 她應很看重這個生意計劃, 錢其實是其次,只是1,2元一張卡的交易, 想她是享受做老闆的過程吧.   

回覆 慢咪咪 的帖子

慢慢傾,好好引導,這樣的過程如果你引導得好,佢真係可以學好多野 。

Jane1983 發表於 16-3-7 20:06
回覆 慢咪咪 的帖子

慢慢傾,好好引導,這樣的過程如果你引導得好,佢真係可以學好多野 。 ...
希望啦!  但小朋友呢個時期成日變, 真糸要好小心同佢打好關糸

回覆 慢咪咪 的帖子

小朋友總有d野要父母擔心的,吾係呢樣就果樣。可以適時發現,同佢傾吓講吓,借d位教到佢人生道理,親子關係會更穩固。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

學同之間一買一賣都是情願,公平交易,怎可以說是呃! 每樣東西在每個人的心目中的價值都是不同的。
古怪的是有些家長,為何要介入,看成呃,去告人,這種思維像紅衛兵。己所不欲,勿施於人。
如果認為孩子買了不值的東西,家長應從中教導孩子思考購買物品價值,是否需要等,而不是去針對別人。金錢上吃虧只是少事。如此緊張金錢,怕吃虧,又何必给這麼錢孩子手。
同學之間要信任,和睦,校園生活才會愉快。
家長勿给大人的心計猜忌给小孩。

其實我反而有懷疑怎可以賣下文具, 名星咭都有幾千蚊, 佢自己都要成本啦, 比我會直接問佢為什麼有咁多錢, 我總是覺得幾千蚊既來源唔係咁簡單, 要盡快攪清楚和認真地再一次穩固小朋友的價值觀.  

其實樓主的小朋友又不是做錯事,反而我覺得她很有創業智慧。
不如幫她好好發展,幫她擴展未來的人生觀。

我覺得在今次事件已不在於買賣, 錢從何來了, 最重要是我們知道孩子佢有這一個想法并希望實行,我們做父母的就是要在當中調較上正軌, 生意可以試做, 但要做得光明, 怎樣令佢在有興趣的方面好好學習, 在道德, 待人接物和生意上做一個平衡, 亦要關顧一些弱勢社群. 除了物質,心靈上亦都要富足才有意義及有持續的動力.

回覆:慢咪咪 的帖子

見你大團圓結局,我又講多少少!

我阿仔當年都有買文具給同學,不單純為$,只是有品質好及便宜東西買給同學,他知道校規,所以在校外交收。後來我們知道了,跟他慢慢傾完,他主動停了!

到中學會 trade 電腦 mother board,他是小朋友,不在地鉄交收,怕會被人走數,他會用黃金的交易中心。

在網上 trade 網上遊戲咭,到他 trade 到海外,他要我們幫手開 PayPal account 收$,我們好緊張要開家庭會議,CEO唔想,我中立,最後我們看到,我們不幫他,他亦會搵外人幫手,最後,我替他開了,做了一年就停止了!過程中,他看到香港的討論區有人壟斷,他走去外國網站及討論區,生意更好做!

回頭望,溝通及期望很重要,他們做一段時間就會停,因為這些生意仔,好難持續,而且困身,不會長遠。

但他們學識找到機會,市場空間,訂貨,定價,推廣,收$,下綫都不簡單,比那些中、大學生擺年宵不相伯仲!

不用事事反對,互相溝通,及讓他們明白我們的期望。

利申:我多年前在日誌已經分享過,不是抽水!

Jane1983  謝謝分享  發表於 16-3-11 10:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

是中、大學生才對!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

一個系列-另類親子方程式,共有4篇,其中一篇,click 入去,會看到其他3篇!

另類親子方程式

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=627

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=629

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=633

我自己first degree 是学商,但我覺得我不合從商,讀商基本上為易找工,反而哩些小朋友天生喜歡做生意,真要留心栽培

回覆:秘密收入

我小朋友都係我直接同佢講,係學校的角度,大人的角度係唔接受,學校係學習的地方,我地要係適當時候做適當嘅野,佢地只想經歷呢個過程,我建議唔好收錢,用零食代替,同埋要低調,終於有啲老師家長比較敏感,同埋小朋友可以玩一個學期或者一年就唔玩,可能無人幫襯呢,慢慢傾,得閒又灌輸下正確的做生意手法(因實會有同學走數),觀察住,講個後果比佢知等佢驚下,不過其jm講得岩,試下用其他方法代替學校賣野,都幾好

‹ 上一主題|下一主題