用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何睇小朋友受唔受谷?
樓主: daisylhn
go

如何睇小朋友受唔受谷? [複製鏈接]

回覆:longlokma 的帖子

可唔可以分開資質同態度來睇?

呢兩樣係唔同的條件,但互相影響又有好大的作用

superying 發表於 15-9-25 09:49
我覺得如果你唔出聲,佢放學自動自覺做功課,仲要快手,跟著自己練琴備課,自己睇時間差不多時間就刷牙睡覺 ...
"自動自覺" + "仲要快手" + "叫佢做嘢叫一次就聽", 淨係呢3樣嘢我敢講大部分成年人(包括我自己)都做唔到

引用:Quote:superying+發表於+15-9-25+09:49+我

原帖由 ok3 於 15-09-25 發表
"自動自覺" + "仲要快手" + "叫佢做嘢叫一次就聽", 淨係呢3樣嘢我敢講大部分成年人(包括我自己)都做唔到:wa ...
又客觀D睇,隨著年紀越大越做唔到,小朋友相對易DD

回覆:如何睇小朋友受唔受谷?

我都唔肯定我個K2囡係咪受谷,大部份時候放學都肯自動自覺做功課(當然未必寫得靚啦), 一氣呵成未做完唔行開,亦會自動練琴睇書, 要坐定都可以嘅但其餘時間跳嚟跳去同要求睇卡通片,我都大致上滿意佢暫時進度

longlokma 發表於 15-9-25 10:15
一年幾測幾考同谷唔谷冇乜关係,應該睇返學生日常workload,同埋學校对學生整體成績的紧張程度

...
而家好多家長对谷既定義好唔同~你話—年四測两考唔叫谷,但对有d家長係谷;有人覚得十样八样功課,多d黎密d手,唔算谷;有聰明仔女讀深一年,好容易,都唔算谷~所以问題係:家長要分清楚,对佢自己黎講,多測考係谷,重workload係谷,定教得深係谷先得~~只係问受唔受谷太籠統~

引用:人人話谷嘅學校,但某啲家長同小朋友都覺得

原帖由 oh_really 於 15-09-25 發表
人人話谷嘅學校,但某啲家長同小朋友都覺得冇乜嘢,甚至乎讀得輕鬆,即係谷咗都唔多覺,呢啲就真係谷得。

...
唔睇課外書或唔吸收課外知識係一個要立即正視的问題,否則即使小學成績好,升中之後便大件事了!

引用:Quote:longlokma+發表於+15-9-25+10:15+一

原帖由 Yanamami 於 15-09-25 發表
而家好多家長对谷既定義好唔同~你話—年四測两考唔叫谷,但对有d家長係谷;有人覚得十样八样功課,多d黎密d ...
你講得啱,谷唔谷真是个人感受多过係客觀因素

不如將学校分类,撇开国際学校:

1) 傳統津小:一般功課繁重、多抄寫(eg改正要全題重新抄过,等如再做—次、騰文全篇……)、較單向授課、多默書測考、範圍亦相當唔少野、狂操TSA……

2) 私小:教得深又快、少抄寫測考默、功課考試範圍合理、傾向傳統単向及活动教学模式、無乜理TSA……好似好理想,但要交学費+課外活动~有—定支出~

3) 新派直資/直資: 較活動教学、比較自由、較少功課(project based都唔少野㗎,幾大陣象下~)、学費相宜……

睇下边类接近自己理念好过问点知小朋友受唔受谷吖~就算受谷或好聰明,我有能力就唔想过d死做爛讀既日子。話分两头,如考唔到直私或經济上有压力,禁就算小朋友唔受谷,都無得揀?以上只係籠統分类,总有例外既,亦有家長話有d津校好舒服~

回覆 longlokma 的帖子

多謝提點。其實佢有睇課外書,中英文都睇,不過無一個習慣每日喺屋企睇啫,返學都有課外書閱讀時間嘅。

回覆 吉吉吉吉 的帖子

我獨女都係咁,平時自己係屋企好鐘意拎d 書黎睇!

同問

其實好同意樓上的家長講,「谷」呢個字係每個家長心目中係吾同的,而每個小朋友的資質和能力亦好吾同。好似一間坊間覺得「谷」的私校,在Ek吾少用家話吾谷,功課無乜抄寫,佢小朋友讀得輕鬆等等。但最近撞到個舊朋友,佢小朋友讀緊,話好多功課、好攞命,所以人地的ok和吾谷,吾等於係你的ok。

Jane1983 發表於 16-5-20 07:57
其實好同意樓上的家長講,「谷」呢個字係每個家長心目中係吾同的,而每個小朋友的資質和能力亦好吾同。好似 ...
同意,additionally, 父母心態和expectation on 分數名次亦影響很大。

阿女係好固執的人,依家讀K1覺得課堂紀律不太好,老師成日話會企起身或者上課遊魂。。。也不算喜歡讀書,只是有時會靜靜坐下睇一陣咁多,成日都覺得無心學習。。。唯一就係學野快同記性還算不錯。。。覺得有D灰好似唔太係讀書的料係咪應該就咁由她自由發展就算。。。

Yanamami  係咪專注力有问題?去check下……  發表於 16-5-20 11:34

Jane1983 發表於 16-5-20 07:57
其實好同意樓上的家長講,「谷」呢個字係每個家長心目中係吾同的,而每個小朋友的資質和能力亦好吾同。好似 ...

我諗諗下,其实“受唔受谷”真係好笼統~~
如果一个孩子有能力应付課程深或快,又或者功課測考係多d黎密d手既,禁佢係無被谷过,不知谷為何物,因对佢黎講,係piece of cake.

不过对能力跟唔上既,学校深又快,或功課做到有“厌字症”,好明顯係点谷点補都無用,只会每况越下。

所謂受谷果類,其实係中间,佢係有能力,你俾d压力佢又会有進步果批,其实先叫受谷,而唔係应付到快同深課程或做得切十样功課,但係度捱騾仔果d叫受谷。

Jane1983  其實係ga  發表於 16-5-20 18:50

聽話、肯自動做功課叫受谷

我細仔,未返學已經熱愛文字同數字,愛做功課愛抄寫(自己會抄字典、百科),做功課自動自覺又快手,俾額外練習照做,越有挑戰性越想去做。所以我知我細仔受谷,亦選左適合佢嘅學校。
後來小學入左出名谷同教深嘅私小,名列前茅

留名學野

我好唔明,點解孩子讀書一定要谷?受谷又如何? 証明自己孩子叻? 與別不同? 正正因為家長喜歡谷, 學校當然希望谷從而提升學校的地位,所以變得加倍谷;又或者學校本身谷,而家長又受,所以順理成章地谷。 香港讀書風氣變得太不正常了。 其實學校的角色除了教授新知識外,應該是要令孩子對讀書產生興趣,令孩子主動學習, 不停谷又何來產生興趣? 試想想你自己的公司,不停增加workload,  要你開ot, 然後同你講,做多d 嘢能提升你工作效能,令你不怕面對辛苦和挑戰,對你將來好架等等。。。你願不願意? 好老實講,有天賦(IQ130以上, 聽教聽話, 自動波) 的孩子占所有正常孩子幾多成? 一成好未,要迫所有正常的孩子和一成有天賦同步,又何苦呢。

ps: sorry,  可能離了題, 但不吐不快。

‹ 上一主題|下一主題