用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? ...
樓主: mphilwan
go

這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎? [複製鏈接]

引用:多謝各位既意見同提醒,佢感統既問題我地會

你所講其實2歲半發展範圍內,順其自然,我囡2歲,坦白講我都懷疑過我囡係資優,因為個腦轉得實在太快,但慢慢我覺得平常心,佢係叻,去到邊都可以表現到

依架D小朋友真係醒左好多..

mphilwan 發表於 15-4-9 05:18
依架D小朋友真係醒左好多..
我覺得係時代唔同, 環境唔同, 資源唔同, 好多野我地唔教其實周圍都接觸到, 佢地識既野我地以前父母唔教其實真係好難接觸到
如果話而家好多育兒心得, 配方奶粉, 人奶, 胎教, 睡眠學習, 音樂學習, 我相信係有用既, 如果係適量既話, 不過廣告效應令到件事有冇過量就唔敢講

假設牛頓, 達文西中年既時候突然黎到現代, 相信有排都學唔識用電腦, 唔通佢地好蠢? 因為佢地身處既時代環境資源完全唔同, 當然呢個假設性問題都係冇得比較, 當我亂up就得

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 mphilwan 的帖子

係又點,唔係又會點架?

manta_ray 發表於 15-4-9 14:29

係又點,唔係又會點架?
如果早D知,會有多D時間考慮,小學有無可能俾佢讀唔係傳統既學校。相反,如果其實係同同齡差不多,就唔洗擔心佢會悶,不用擔心佢因為D課程太淺而失去好奇心。
佢依架0係N 班係插班入又最細果幾個,可以適應到又跟到我已經好滿足。

其實教都係一樣咁教,依架了解多左 ,就會以遊戲方式訓練返佢D感統問題。

我囝囝跟你小孩一樣,愛說反話,但只針對媽咪~激死我老婆~
仲有記憶力不錯,歲半可併50塊puzzle~其他冇咩特別,應該是聰明,精靈那類!

回覆:mphilwan 的帖子

點解你有「佢只係比普通小朋友叻少少又未到資優」的希望?

torunpoland 發表於 15-4-13 22:20
點解你有「佢只係比普通小朋友叻少少又未到資優」的希望?
請問點解唔可以有呢個希望呢?願聞其詳

rafaelbaba 發表於 15-4-13 14:46

我囝囝跟你小孩一樣,愛說反話,但只針對媽咪~激死我老婆~
你仔仔都好叻呀,專注力應該十分好吧

回覆:mphilwan 的帖子

不是「可不可以」。而是「為何」。有時候,人的判斷會被希望左右。多少像心理學所說的self fulfilling prophecy.

torunpoland 發表於 15-4-16 12:28
不是「可不可以」。而是「為何」。有時候,人的判斷會被希望左右。多少像心理學所說的self fulfilling prop ...
為何有咁既希望?因為覺得呢樣係好野,自然有咁既希望
既然你講心理學,相信你應該有聽過「吸引力法則」
個人認為正面既諗法,係一件好事

客觀既原因:
兒子返育嬰園,未夠一歲時老師同我講:「嚇死我呀,佢無喇喇係度唱abc 同twinkle twinkle,我仲以為自己聽錯 。」
N班插班左幾日,老師又問我:「佢比同齡小朋友識講多好多野,你地點教架?」

經常去公園玩,一D唔識既家長有差唔多年紀既小朋友,從我仔仔既言行都以為我小朋友係哥哥...

不過依架我地反而會俾多D時間去了解佢既感統。
前幾日以講故事形式,話佢知,沙灘上既沙好鍾意同小朋友玩,會痴住小朋友D手仔腳仔,想小朋友帶住佢地周圍去,一齊去玩。話佢知,有D小朋友著住鞋踩住沙,D沙會覺得:「哎呀,好痛呀」
第二三日訓覺,佢話下次去沙灘,佢要唔著鞋玩沙。
我覺得已經好大進步。

回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

有時候我仔不嬲蕃薯,又唔講嘢,成日好似聽唔明指令,老師叫我仔係語障去做評估,評估中心姑娘居然話佢係社交障礙,眼神睇出佢好大機會資優,我同幼稚園老師都打個突!
行為上嘅嘢真係要靠專業人士去判斷最準

funbi0816 發表於 15-6-12 20:21
有時候我仔不嬲蕃薯,又唔講嘢,成日好似聽唔明指令,老師叫我仔係語障去做評估,評估中心姑娘居 ...

連眼神都睇得出係資優,個姑娘識睇相架?

聰明人的眼精係會銳利D,但唔可以咁就估係資優,你都係等評估完先算.

引用:Quote:funbi0816+發表於+15-6-12+20:21+有

原帖由 wan_sosin 於 15-06-13 發表
連眼神都睇得出係資優,個姑娘識睇相架?

聰明人的眼精係會銳利D,但唔可以咁就估係資優,你都係等評估完先算 ...
當然有叫佢玩砌圖之類佢先咁講

統感嘅現象,長大會自然改善,父母懂引導探索,產生動機,兒童會加快渡過。正因為資優兒比較敏銳,反應會來得誇張左少少。畀多少少耐性誘導同忍耐,不難解決。

回覆:這樣算理解能力高嗎?是資優機會大嗎?

還在學習。不論資優與否,做父母都係一步一驚心地走!就算係資優,都唔係唔洗教,可能更難教!

面對資優/早慧兒童,唔刻意去“教”,換個角色,做個生活導賞員可能會無咁大壓力
‹ 上一主題|下一主題