用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 語言環境 vs 學術深 幼稚園
樓主: fishstoneb
go

語言環境 vs 學術深 幼稚園 [複製鏈接]

引用:我唔prefer有默書測驗嘅幼稚園生活。 小一

原帖由 elvina_lmk 於 14-11-28 發表
我唔prefer有默書測驗嘅幼稚園生活。
小一雖然話考學術,但唔代表K已經要默書測驗。

...
Me too. 6歲前學語言重要好多, 這楷段學認字同寫簡單字或句子已很足夠

醒目開學勳章

真係唔駛咁細個人仔就默書!
一班小一同學裡面,有幾多個早已訓練默書?坦白講,一半都無!家長自己跟緊d,無必要小一初期就要同人爭一日之長短
更何況,如果小朋友係識隻字點寫,無試過默書都會100分!

如果要語境又要深,LH應該幾好,你見SFA咁鍾意收LH嘅學生,就知佢地底子好啦!

我小朋友的學校,班上有外籍老師加廣東話老師全天候在班上,中英文是全日接觸的,普通話就每日15分鐘,這是 ...
英藝都有你所謂兩文三語,每日有中英普堂,net 是欧美,語境好, 課程又算深

引用:Quote:原帖由+Franceschingyi+於+14-11-26+

原帖由 zebrabb 於 14-11-27 發表
即是語言是初階小朋友接觸比較好?之後大點才在語文下功夫呢?
Yes. 只要學好語文,再逐步培育創意思維,後期加上Logical thinking, 擴闊視野,在學業及工作就沒有問題!

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+14-11-27+發表即

原帖由 Franceschingyi 於 14-11-28 發表
Yes. 只要學好語文,再逐步培育創意思維,後期加上Logical thinking, 擴闊視野,在學業及工作就沒有問題!

...
謝謝您

咁我都係揀崇真英普, 希望佢可以多d 機會聽/講 eng & pth
廣東話中文字發音自己教
希望冇揀錯啦

引用:真係唔駛咁細個人仔就默書!一班小一同學裡

原帖由 kerkermui 於 14-11-28 發表
真係唔駛咁細個人仔就默書!
一班小一同學裡面,有幾多個早已訓練默書?坦白講,一半都無!家長自己跟緊d, ...
LH語境好,我贊同,但其實我唔覺得佢嘅嘢特別深。。。當然同Happy School比一定有分別,但同九龍塘嘅比,我唸都係咁上下,但起碼無默書測驗

fishstoneb 發表於 14-11-25 11:36
如果
幼稚園語言環境好好 (英普), 但課程淺, 唔谷, 唔會有formal 默書考試
vs
何不考慮語言環境好而學術又好的幼稚園呢?那就不用兩難了。

sbux 發表於 14-11-28 21:51
LH語境好,我贊同,但其實我唔覺得佢嘅嘢特別深。。。當然同Happy School比一定有分別,但同九龍塘嘅比,我 ...
LH K3開始默書,先是默詞語,逐漸默句子。

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+14-11-27+發表即

原帖由 Franceschingyi 於 14-11-28 發表

...
請問以您所知,有小學重視您提及個兩大重要元素嘛?謝謝

引用:Quote:sbux+發表於+14-11-28+21:51+LH語境

原帖由 hoihoima 於 14-11-29 發表
LH K3開始默書,先是默詞語,逐漸默句子。
真的嗎?謝謝更正

醒目開學勳章

sbux 發表於 14-11-29 15:20
真的嗎?謝謝更正
我怕遲d到有人同我講:KM K3要默書!
Are you ready?!

回覆:語言環境 vs 學術深 幼稚園

崇真一樣係K3開始有默書,先默詞語,之後默句子。

引用:Quote:sbux+發表於+14-11-29+15:20+真的嗎

原帖由 kerkermui 於 14-11-29 發表
我怕遲d到有人同我講:KM K3要默書!
Are you ready?!
嘻嘻,唔關禾樹

引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-11-27+12:02

原帖由 fishstoneb 於 14-11-25 發表

如果
崇真國際課程吾輕鬆架喎!
深架,有冇默書測驗我吾知,但比主流班深好多的。
這是從小朋友讀緊的家長口中得知。
或者,你去果版問下用家意見,好過自己斷估⋯

回覆:語言環境 vs 學術深 幼稚園

我會考慮埋課外活動,崇幼提供大量興趣班,包括 English Drama, mandarin drama, 英語拼音,漢語拼音,水彩畫,粉筆畫,數學班,足球班,芭蕾舞班,無火煮食等等,價錢便宜仲有校車接送,聖誕,復活節同暑假亦有各類半日及全日興趣班。對於要番工嘅父母嚟講係非常方便,唔洗擔心工人帶出去上興趣班有意外,小朋友所有活動都喺學校範圍內,唔洗周圍去咁辛苦。

引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-11-27+12:02

原帖由 fishstoneb 於 14-11-25 發表

如果
一定唔揀深的。讀落去追唔上,父母幸苦,孩受壓,全家感受挫敗,應响情绪。為乜?
2嵗未識
A b C
有乜問題,反正到5嵗都一定識。

K3 未識背乘數表又如何,反正大個D,理解能力高D,你唔迫佢背,佢都會明3+3+3=9= 3*3

學無前後,達者為先!

活在當下,幼兒時期學玩。小學時學小學的。冇可能為佢提早準備一切。

引用:Quote:原帖由+fishstoneb+於+14-11-25+發表

原帖由 picture 於 14-11-30 發表
一定唔揀深的。讀落去追唔上,父母幸苦,孩受壓,全家感受挫敗,應响情绪。為乜?
2嵗未識
A b C
再講,出名考私小成續好的S C , C C K G, 聖公會,Victoria, 都不是勁深的學校,反而小朋友活潑快樂自信更可取。

父母嫌淺咪自己就小朋友特性去加D訓練law.  起碼小朋友唔洗承受分數壓力。

引用:Quote:原帖由+Franceschingyi+於+14-11-28+

原帖由 kvvvcheung 於 14-11-29 發表
請問以您所知,有小學重視您提及個兩大重要元素嘛?謝謝
我未去認真探索小學,但最近見了啟思小學附屬幼稚園,看到辦學理念,加上他們是行IB課程,我地好鍾意,但暫時未收到該幼稚園offer。

另外,我分享我上司的教育方法: 上司及太太是七十年代尾港大畢業醫生,佢地自小培養仔女看中英文書,加上在家中跟仔女對話都會好開放,有討論辯論的氣氛,夫妻時常帶仔女去內地扶貧或到海外陪伴他們開會,女兒最後入了女拔,考到10A, 入本港大學,是一些不嬌縱的子女。

所以仔女的培養不得單靠學校,要自己多花時間心恩。

回覆 Franceschingyi 的帖子

Thanks for your sharing!
‹ 上一主題|下一主題