用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: lingchai
go

Deleted   [複製鏈接]

lingchai 發表於 14-11-3 16:54
回覆 hkpapa852 的帖子

已肯定可以入的, 呢位人士是校董.呀仔也無須參加正式既面試,太多詳情不便透露.
唔需要透露太多, 反正你要諗既係:
1. 同間學校教學理念一唔一致。
2. 你自己谷唔谷得。千祈唔好「只」旨意補習進補。
3. 小朋友係唔係正正常常, 唔係遲遲鈍鈍或反轉間屋。

因為要諗長遠啲, 一條龍就12年, 你陪佢跑, 幾時可以放手? 課程太谷又放唔到, 你陪佢跑到去邊? 雖然現在其他學校只係waiting, 唔代表小朋友一定係唔適合讀傳統學校。一次咁多人in, 100個可能有99個都係相似, 但老師都要揀人。小朋友可以去到好盡, 但如果試咗一兩年, 小朋友追得太辛苦, 就真係建議跳番出嚟。

我哋做家長既從來唔講咩清高既說話, 咩嘢靠人士唔係靠實力等等, 只要適合小朋友, 幾樣衰幾面懵都會去做。我為咗對囡囡同個老公, 塊面揸足10吋面懵膏都得。啱就固然好, 如果唔啱, 只要到最後知所進退, 有為小朋友退落嚟既心理準備, 唔好為自己面子, 而係為小朋友幸福就得。但你要有承擔壓力既準備, 可以頂得起一片天既準備。

Chickee  講得好!!   發表於 14-11-4 17:17
Jane1983  講得好!  發表於 14-11-3 18:05
stepyau   agree!  發表於 14-11-3 17:45
BB312  agree no more  發表於 14-11-3 17:45
hkpapa852    發表於 14-11-3 17:14

lingchai 發表於 14-11-3 17:03
回覆 奥脫福 的帖子

也不是用錢買回來, 只用人事.
使唔使還人情? 還得起, 就梗係袋住先.

little_yolky  話明富豪, 點會咁小氣要還。   發表於 14-11-3 17:21

回覆 little_yolky 的帖子

回覆 巴士 的帖子

Yes, i agree

lingchai 發表於 14-11-3 17:18

你真係好犀利, 我唔係一個100分既媽媽, 我無放太多既時間係佢度, 也不想隨波逐 ...
唔係你唔好, 亦都唔係佢唔叻。如果幼兒階段無明顯地教學術嘢, 就唔好同佢報學術型既小學。我都係100分既hea媽。幼兒階段我唯一培養佢哋係閱讀興趣而已, 仲要衰到唔記得讀英文書。所以兩個小朋友基本上可以話無學術可言, 只係識睇書同畫畫。我報既學校, 各人只報4間, 大囡時經驗無咁好, 其中一間要筆試, 考到佢流眼淚, 我都好內咎。我報既學校一定會先刨熟學校網頁, 上EK打聽清楚好壞評語, 功課量, 有無校車到各方面資料, 除咗要適合小朋友, 也要適合我, 睇我自己跟唔跟得到。

有啲媽咪真係好犀利, 無時無刻都係在讓小朋友學習, 我自問做唔到, 我鐘意冥想(即發白日夢)。幼稚園揀間學自理出名的, 因為我唔想理。小學揀間唔谷的, 有聯繫的, 因為佢既才能唔响學術方面, 而且預計6年後升中又一輸撕殺, 揀間無乜人爭既, 進可攻退可守。

依家阿細都順利考入家姐間私校, 阿細好聰明, 但無論其他學校result點, 我都會俾佢入家姐間學校, 因為, 家姐間學校壞人讀變好, 好人讀唔壞。話唔定讀個名列前茅, 等我自己可以開心下都好。

無論如何, 揀學校一定要適合小朋友「同埋」適合自己, 唔可以太勉強自己。谷死咗自己, 小朋友無咗阿媽仲可憐。

樓主,係咪已了解學校會排名次?依家好多學校唔排名次,就算排又未必寫响成績表,有d就只排頭幾名,乜都有,但如果係龍校,我覺得未必排名次喎~
咁如果無名次,壓力會唔會無咁大呢?
其實名校家一樣有hea家長嘅,村校一樣有怪獸,所以唔駛諗咁多,試下先囉!
其實小朋友嘅世界無大人諗得咁複雜架!
隨遇而安

crispin 發表於 14-11-3 17:40
樓主,係咪已了解學校會排名次?依家好多學校唔排名次,就算排又未必寫响成績表,有d就只排頭幾名,乜都有 ...
"村校一樣有怪獸"

真係agree no more

全港只有4間一條龍私小  ( 唔計 女校 和 IS )
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
3. 蔡繼有
4. 國際音小

無邊間係超谷喎!

世上無難事,e加開始準備直到小一開學should be alright

AgapePa 發表於 14-11-3 17:59
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
你真係每一次都咁冷靜分析既........睇落又係喎, 會唔會係樓主搞錯直資/私小呀?

AgapePa 發表於 14-11-3 17:59
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校

可能唔係一條龍呢

回覆:有人事入一間出名私小, 但....

可能係有直屬中學的

tantanmama 發表於 14-11-3 18:20
可能唔係一條龍呢
樓主話係一條龍, 睇番 第 #6,

No harm to try.

引用:全港只有4間一條龍私小++(+唔計+女校+和+IS

原帖由 AgapePa 於 14-11-03 發表
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
終於有人發現到
我一睇到,亦覺得呢四間未必係好多人都好想入。

小曳人  我諗來諗去..估係cky  發表於 14-11-3 22:20
Yanamami  123都多㗎  發表於 14-11-3 20:35

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-11-03+發表全

原帖由 LL222 於 14-11-03 發表
終於有人發現到
我一睇到,亦覺得呢四間未必係好多人都好想入。

...

我都有差不多的煩惱,無論如何,試下無妨!樓主應該係怕唔夠實力入該校!如果唔得,都好容易插入津小,放心!

唔試又點知唔得,有好嘢一定去,再加上係一條龍6年後唔使再煩... 贊成 gogogo

引用:回覆+little_yolky+的帖子 你真係好犀利,+

原帖由 lingchai 於 14-11-03 發表

你真係好犀利, 我唔係一個100分既媽媽, 我無放太多既時間係佢度, 也不想隨波逐 ...
Take la! 一缐二缐三線學校都係咁谷,why not 揀一線?  

「你唔谷佢等如佢落後,得waiting/rejected等如落後」這兩句更加是大錯特錯!

‹ 上一主題|下一主題