用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得叩門信有用嗎?作用大嗎?
樓主: shirleyysy
go

大家覺得叩門信有用嗎?作用大嗎? [複製鏈接]

回復 小露比* 的帖子

從前有兩個朋友阿甲同阿乙由中二認識好老友,考HKCEE阿甲3A3B1C2D,阿乙1B3C(後面唔記得)去左第二間升中六,HKAL阿甲1A3B1D,阿乙2D3E.阿甲大學讀工程,阿乙讀Nursing 後來轉左Building service .畢業阿甲 同阿乙做番同讀書有關.約二年阿甲人工多阿乙40%.阿乙去左考EO入左政府.後來香港經濟不景,阿甲差尐失業,阿乙穩穩定定年年跳point及加人工.阿甲以前其中一個舊老闆叫佢過檔,加人工50%.又過幾年,阿甲年薪過百萬阿乙升左做SEO.

點算好 發表於 12-6-29 09:21
回復 小露比* 的帖子

從前有兩個朋友阿甲同阿乙由中二認識好老友,考HKCEE阿甲3A3B1C2D,阿乙1B3C(後面唔 ...
人生總有起跌,跌下時爬得返起身就好.... 相信宿命論之餘努力做好可以做的,其他的只好等命運的安排....

大熱個D學校, 閒閒地二三百人去叩門, 就算你封信寫得幾好, 校長都無時間去開黎睇.  唔係大熱個D就有機會.

我叩果間16X人叩門 .. 唔算大熱掛 ?
但都無回音囉............

小露比* 發表於 12-6-29 11:00
我叩果間16X人叩門 .. 唔算大熱掛 ?
但都無回音囉............
人數多與少又未必好關事,我小朋友同500幾個爭都入到2nd in,我諗佢表現都應該唔錯卦,點知去到2nd in見校長,聲都唔聲下,問極都係拎頭,最終都係收reject letter

所以係度諗寫咁多都無睇..........係咪即係無用..等運

小露比* 發表於 12-6-29 11:14
所以係度諗寫咁多都無睇..........係咪即係無用..等運
個人覺得唔好諗有冇用,只要有一絲希望,都唔好放過,盡力做你能力可以做既,不死精神,辛苦D,頂硬上....

小露比* 發表於 12-6-29 11:14
如果你個小朋友畫畫唔錯都可以畫張畫簡單寫幾個字寄比校長...

Since 2 June, I've written 5 different letters to my target school and hand deliver it by myself on the same day, same time.  

In the beginning, the security guard said "No use, no use".  But after seeing me 5 weeks, she seems to be more friendly and just accepting my letters easily.  I also noticed that there was over hundreds of envelope for the first 2 weeks and now reduced to only 2 letters today!

No matter it is useful or not, I will keep trying for my kids.

有人話我母校有2nd in 完左,,
但乜有咩........我只知我地九號面試完,,15號前知結果就16號去註冊
無理由有2nd in嫁....

小露比* 的帖子

想知可直接打去學校問,唔洗估估吓

有人話我母校有2nd+in+完左,,但乜有咩.....

原帖由 小露比* 於 12-06-29 發表
但乜有咩........我只知我地九號面試完,,15號前知結果就16號去註冊
無理由有2 ...
想知可直接打去學校問,唔洗估估吓

第1同第2封叩門信, 內容都有些不同, 但個portfolio封面係自己設計, 個老師話好靚喎...

jaycee_mami 發表於 12-6-29 10:47
大熱個D學校, 閒閒地二三百人去叩門, 就算你封信寫得幾好, 校長都無時間去開黎睇.  唔係大熱個D就有機會. ...
搵一兩個老師, 一兩個鐘已經可以screen晒百幾二百份啦, 分晒rank了. 高rank的, 咪花多兩錢肉緊, 睇深入d囉.

回覆:shirleyysy 的帖子

簽名被屏蔽

想問大家,求位信是幾時交架?

wbrenda 發表於 12-6-29 13:56
我叩到個間咩都不收,只收一張form and 派位表。
我都叩過一間係只收表,咩都唔收..

冬菇仔 發表於 12-7-2 13:18
想問大家,求位信是幾時交架?
派位前我已寫定頭果幾間既叩門信,上網有表既都印定填好,文件印定曬,相片準備了
之後派位衰左,就成疊交,但有d學校會check你果疊野有d咩,簡番封信出黎話唔收的
咁去in之前我又再寫定另一封信,話個女慢熱啊,面試可能表現唔到佢既實力等等,但係點點點
就去in之前寄出,咁in左之後果一兩日內學校就會收到,
之後有心的話,一個多星期又再寫,可能交代小朋友最新派到既成績表咁樣囉.

但每封也要有d唔同,唔好上網抄

小露比* 發表於 12-6-29 12:06
無理由有2 ...
我果日聽到有人講我呢邊有間有3rd in...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題