用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 選擇困難
樓主: bearonweb
go

選擇困難 [複製鏈接]

Giyo 發表於 16-10-26 08:49
關於4、5歳作長遠決定,我個人咁睇:IS係一條愉快成長之路,local係一條荊棘滿途,磨滅鬥志之路。我想法可 ...

謝謝你的回覆。越近小一入學,越來越從身邊朋友感受到小一田鴨教育的可怕地方

bearonweb 發表於 16-10-25 15:27
小兒現讀緊K2, 深知道香港田鴨式教育制度的特色,個人認為不太適合小兒,希望他在愉快學習中成長,打算為他 ...

我兒子是所謂的「超大仔」,去年報ESF時必需報Y2,QBS waiting list 排80(面試的機會也沒有),所以如果有心讀IS,盡量早點安排入讀較好,因為越高年級的面試越難。

至於出國讀書問題,我是個隨遇而安的(懶)媽媽,到時候看小孩的能力,家裏的能力,社會環境再考慮吧。

關於4、5歳作長遠決定,我個人咁睇:IS係一條愉快成長之路,local係一條荊棘滿途,磨滅鬥志之路。我想法可 ...

非常同意你的看法

我嘅想法同你一樣!喺經濟情況許可下選擇一條自己認為正確的路。女女而家先5歲,暫時佢大學會留港或出國仍是未知數。假若十多年後IB成行成市,可能non jupas 會再放寬或者另有途徑在港升學都未定,但當然出國升讀大學仍然是首選。不要誤會我意思,我並唔係覺得傳統之路唔正確,而係喺呢個年代並非人人挑戰得起,耐力鬥志耐性親子關係磨滅咗未必可以容易恢復;就算恢復了,我個人認為付出的(失去童真和愉快學習機會)和所得到的不成正比亦得不償失(當然入到神校廣交益友從而升讀牛劍長春藤另作別論)。

bearonweb 發表於 16-10-25 19:40
其實我考慮緊Think

Think year 2,3相對都係較易入的。不過今年開始有中學,所以走的人也可能少了。可以打去問下如果想申請Y2,幾時可以申請

回覆 bearonweb 的帖子

你問到幾個問題,我分享一下我的看法:

(1) 經濟:這條數必須要計清楚。因為,孩子上了IS後,萬一家中經濟逆轉,付不起學費,他要去返本地學校,他會很辛苦。入了IS,假設他不上大學,淨係小學和中學加埋都12或13年,加埋之前的幼稚園呢?讀到大學呢?或者去外國大學呢?依一條數,我都未計inflation,學費加價......

(2) 適應:正常孩子一般都會有好高的適應力,男仔更加簡單,有得玩就咩都可以。

(3) 困難:完成K3係你的心願,孩子卻不知就裡。插班是否困難,視乎你報邊間,但一般而言Y2才入,會比較困難。實際情況,你真係要問你心水學校。

(4) 長遠決定的適合性:你依家做咩決定,讀LS或讀IS,都會對他頭10幾年生命會有影響,係咪對他最適合,呢個係任何父母作任何一個決定時的猶豫,根本沒有答案可言。容許我轉個方法問:讓孩子讀LS,也未知是否對他最合適啦,係咪?你上得國際學校版問,大部分家長都會支持IS,包括我。

(5) 出國留學:我家小朋友應該會到外國讀高中,如果他們能力夠(即讀得上),應該會在外國升大學。

(6) 建議:如果有心,請盡快報名。人家學校請孩子去面試,收了孩子,你才仔細衡量,到時就真係要作決定。面試的要求,間間不同,但小朋友要有足夠的英文能力,讓別人覺得他聽得明英文,跟從到英文指示。

torunpoland 發表於 16-10-26 18:55
回覆 bearonweb 的帖子

你問到幾個問題,我分享一下我的看法:

講得好好,我本身已預咗一筆錢外國讀書,條件係我哋都要過埋去一齊生活。
所以一個孩子要洗三百萬唔係的。
‹ 上一主題|下一主題