用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吾計龍校,小學收生真係完全同讀邊間幼稚園冇關? ...
樓主: penguin8
go

吾計龍校,小學收生真係完全同讀邊間幼稚園冇關? [複製鏈接]

有d 幼稚園好似學之園咁, 會教小朋友點面試, 你睇學之園升小個 placement 靚到咁就明有無關係

penguin8 發表於 16-10-7 01:14
成日聽人講小學派位自行係計分, 大抽獎跟住址, 完全同讀邊間幼稚園沒有關係?
吾計龍校直上機會及舊生效應 ...

你所講既名小係咪私校

Danrice 發表於 16-10-11 17:45
有d 小學好似學之園咁, 會教小朋友點面試, 你睇學之園升小個 placement 靚到咁就明有無關係  ...

邊到有得睇

lingan  入去該幼稚園嘅網頁咪有囉  發表於 16-10-12 10:02
Danrice  好多幼稚園都會post 升小 result  發表於 16-10-11 19:11

回覆:Danrice 的帖子

我只知名幼知哥哥姐姐已在名津小很大機會收弟弟妹妹

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-10-11+21:55+

原帖由 Tintin926 於 16-10-11 發表

我只知名幼知哥哥姐姐已在名津小很大機會收弟弟妹妹 ...
又係生意策略,名津校,大既入到、細既必入,幼稚園又可以sell自己入到名津,直私既率幾咁高

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+16-10-11+發表

penguin8 發表於 16-10-11 15:23
我見好多間都吾要填父母讀邊間

培正要填父母及兄弟姊妹

mama01 發表於 16-10-11 23:04
又係生意策略,名津校,大既入到、細既必入,幼稚園又可以sell自己入到名津,直私既率幾咁高

...

本來睇昇小統計,就係要分開官津同直私睇。但普遍媽媽們唔係點理,都係聽人講姐。

penguin8 發表於 16-10-11 15:23
我見好多間都吾要填父母讀邊間

例子:
學記,維記都要申報父母小學資料,令人感覺除了想知家庭教育水平外還有其它考慮。
(有啲要填埋兄弟姐妹小學資料)

如樓主問讀邊間幼稚園係自行分配以及大抽獎有優勢,我相信係無,亦唔應該有 。

但之後考直私,扣門就另一個故事

大部份所識的"名幼"家長,是希望打好學術底子,因為而家嘅小一,無論咩類型學校,都比我地嘅年代深。在自行和統一,讀邊間幼稚園去抽都係睇運氣或睇分數,有運就可入到心儀嘅官津。萬一入唔到,就睇下有冇私校響手,考私校係睇學術;又或者要叩門,也是睇學術。所以點解話"名幼"有優勢,因為學校一睇某校,已經知大概嘅學術底子係點。如果你自己認為值得,咪揀"名幼" 囉。覺得唔抵,大可讀學劵幼,大把學劵學校都係好學校,自己衡量吧。

如果心仪传统学校,不伦是官津直私,KV应该是第一选择。当然,要保障的话,读龙校/半龙校就更理想。举个例子,听宣小家长讲,宣幼虽然可以有60个位升宣小,但最终升上宣小的人数都比较少,因为很多都可以升读其他名官津直。这样看来,这一类半龙就更有保障。

joysic 發表於 16-10-7 16:21
我感覚上有分別...因為自行交表時有問同好似mark低0左...
係有MARK底, 但自行如果同分要抽, 學校一係交比教育局抽, 一係請教育局D人來監察抽籤情況 (上年報小一時去聽津校講座果陣校長講的), 所以學校會MARK底, 多數係留紀錄~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

BBKDWLAM 發表於 16-10-7 09:05
會唔會係名幼收生時已經篩選了一批入名津機會高的學生呢?例如住址,父母兄姊的學歷,宗教及工作等。

...
名幼會唔會咁做就唔知, 但之前聽個一個幼稚園面試班既講座, 好明顯果位老師一聽到某D家長係名小畢業, 立即熱情好多, 而我地呢D地區熱門小學畢業既人就冷冷淡淡, 佢比我覺得係只要名小畢業, 仔女入名幼機會率大增, 佢話自己識好多名幼校長校董, 有D名幼截止報名左, 佢都可以幫手報名, 兼且話係佢學生就有分加喎!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:小寶貝兒 的帖子

Danrice 發表於 16-10-11 17:45
有d 幼稚園好似學之園咁, 會教小朋友點面試, 你睇學之園升小個 placement 靚到咁就明有無關係  ...

甚麼「靚成咁」!學之園的小一入學資料成績反覺很一般,神校按比例,成績一如既往
‹ 上一主題|下一主題