用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 VS 德望
樓主: Chanhana
go

培正 VS 德望 [複製鏈接]

回覆:amoyresident 的帖子

培小要top個浸才走甩去top school. 如樓主好concern中中,真係要諗清楚。而且培正由kg讀到小學,跟同班同學做足9年同學,感情深厚,到時你女未必肯聽話轉其他英中。

回覆:培正 VS 德望

如果你過得到中中的心理障礙,就PC。

否則,GH。

引用:Quote:原帖由+uglyghost+於+16-05-07+發表

原帖由 lamhoilam 於 16-05-08 發表
同意。公主病係家庭的教育,唔關學校事
係公主病是父母, 長輩養成. 學校, 同學理得你死😆

引用:其實培正升中去向很不錯的,不上培中的小朋

原帖由 puichingforsure 於 16-05-08 發表
其實培正升中去向很不錯的,不上培中的小朋友也有去了top school including SPCC and DGS, 可見培小是ok的 ...
認同, 所以我都支持PC. 聽太多三姑六婆講GH 的"有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科場"故事. 相反, PC 就辛苦但穩定. 英文依樣野, 有心好多方法補習.

引用:+本帖最後由+Chanhana+於+16-5-7+19:38+編

原帖由 Chanhana 於 16-05-07 發表

唔好意思,想請教下大家讀邊間好。
GH

GH,除非你唔介意中中,或煩多次出去考其他英中。
同意樓上所講,公主係家教練成既,女校女生好多好獨立的。

GH, 你放棄GH 大把人多謝你

觀察了好多年,亦接觸過不少兩校的學生,都睇唔出 PC 比 GH 有明顯優勢,除非你好鍾意男女校。公主病……學校比你更討厭公主病啦

引用:觀察了好多年,亦接觸過不少兩校的學生,都

原帖由 B.B.BaBa 於 16-05-08 發表
觀察了好多年,亦接觸過不少兩校的學生,都睇唔出 PC 比 GH 有明顯優勢,除非你好鍾意男女校。公主病……學 ...
請問優勢指的是什麼?

中中和女校,睇吓你吾鍾意邊樣多d。

至於公主病,吾關學校事,好多女仔係學校乖巧聽話,返到屋企對住家人,即刻變左小魔怪。

你是但放一間我就多個希望。

回覆:Chanhana 的帖子

呢個問題年年有人問,上年我揀了PC,宗教/女校/小學太早/太僻靜也是原因,正常社會是有男有女,個人認為女校可能較多公主/tomboy,英文我自己教冇問題

好多謝咁多位熱心回覆啊!
多謝你地既意見,會同老公商量商量,應該會係培正交大訂前有個決定

如果再有有經驗家長有意見,無任歡迎,記住話我知啊

大埔之友 發表於 16-5-8 13:50
認同, 所以我都支持PC. 聽太多三姑六婆講GH 的"有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科場"故事. 相反, PC 就辛苦但穩 ...
我都聽過唔少, 個人唔太like GH

個人感覺培正校風比較樸實。但中文中學又係大多家長concern嘅個問題。不過之前睇個一個電視節目,好似培正中學的理科是英文授課、用英文書的,唔知有冇記錯?如有錯請更正。😅

Pc

引用:個人感覺培正校風比較樸實。但中文中學又係

原帖由 tam_bb 於 16-05-09 發表
個人感覺培正校風比較樸實。但中文中學又係大多家長concern嘅個問題。不過之前睇個一個電視節目,好似培正 ...
I am in pc  group , as other parents said , it is like this . English is not weak .

GH,英中同埋女校,不過可能有些人比較喜歡男女校

引用:回覆+puichingforsure+的帖子 哈哈,伸手

原帖由 Chanhana 於 16-05-07 發表
回覆 puichingforsure 的帖子

哈哈,伸手截的士容易啲係真
我是GH用家,公主病真係小之又小,GH小朋友係好溫文爾雅、自主獨立,因為學校看重個人素質培養,學術為次。例如k2,每日有分組時間,小朋友要在指定時間完成四項工作,包括功課起字頭、圖工、食茶點及玩玩具,老師會一次講曬四項活動,由小朋友決定活動的先後次序及時間分配,目的是要小朋友學習自我管理、分配時間、留心、訓練記性、培養責任感、互相幫忙,這樣的教育應不會養成公主病。當然,禮儀、儀容及談吐亦是學校教育的重點,但應只會培育成小公主,而非公主病。

如果你期望小朋友活潑好動,德望應未能配合,但若你期望小朋友溫文爾雅、大方得體、成為獨立自主的女性,可考慮德望。 我還有一個細女,出年考幼稚園,德望是我不二之選。

以上純粹個人分享,不能代表德望立埸,若大家有不同見解,歡迎友善的交流。

Thanks
‹ 上一主題|下一主題