用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心救教!KV vs Vic vs KM
樓主: mazomi
go

真心救教!KV vs Vic vs KM [複製鏈接]

Mbbbs 發表於 15-12-27 01:58
回覆 mazomi 的帖子

用家? 我也是用家,但我也不知啊!那算好彩,我們級別的沒有轉吧!!Anyway, 如大家 ...
咁點解年年走,校長難夾?

引用:Kv+or+victoria. 想中文,數學好,多D規矩,

原帖由 superying 於 15-12-27 發表
Kv or victoria.
想中文,數學好,多D規矩,傳統D就kv.
小朋友自己自律,想返學開心自由D活動D,英普好就vic ...
我都agree.

回覆:Yanamami 的帖子

好多謝你的回答,正在念緊外出補英文容易還是補中文容易滴

回覆:Mbbbs 的帖子

會尽快考虑寫信放位出去

回覆:superying 的帖子

好多謝你回答,小朋友好學但耐心不足,念緊上vic就外補中文,上KV就外補英文,但Vic有小學backup,心大心細,唔肯定讀kv一定會考到比滬江維小更好的學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於KM轉老師問題

我大仔小三,响KM讀响四年,今時今日教過佢又仲教嘅嘅老師剩低兩位,咁算唔算好過份?自己諗~

至於中途轉老師,兩年前的確好嚴重,K1 am/pm各一班中途出現轉過4-6位老師之多!而今年K3 am亦有一班响10月轉過一次老師
在我,情況極嚴重,因為我細仔中哂!!!
但其他班無此情況,所以... 睇你好唔好彩啦~
基本上硬件課程齊哂,新請嘅老師有d都very good架!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

KM老師轉得咁快除了之前有挖角的傳聞外,本身學校多活動應該是另一重要因素。不過,事情有兩面睇,多活動會影響老師穩定性;但又真係可以讓小朋友的校園生活多姿多彩。

引用:KV+am:中數強,兩個本地老師,一禮拜只有一

原帖由 mazomi 於 15-12-25 發表
KV am:中數強,兩個本地老師,一禮拜只有一堂net上堂
何文田維記pm英粵班:英文好,三個老師(net、普通話、 ...
如果喜歡vsa, 維記比到晒你要嘅嘢你。包你同你小朋友開心愉快渡過3年

引用:Kv+or+victoria. 想中文,數學好,多D規矩,

小朋友自己自律,想返學開心自由D活動D,英普好就vic ...
Agree!
"英文外補易學過中文",
Twins KV K1 , kv有規矩、自理能力好,中數暫時教得不錯,英文只外出上phonics, 語境也不錯呀!
兩位小朋友好鍾意上學

請問可以分享一下victoria?

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-27+發表K

原帖由 winnie238 於 15-12-29 發表
Agree!
"英文外補易學過中文",
Twins KV K1 , kv有規矩、自理能力好,中數暫時教得不錯,英文只外出上pho ...
請問校規是否很嚴?我女有來年KV offer,而佢活潑好動多咀多手,擔心會否適合佢,先謝謝回覆

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-27+發表K

原帖由 betaruce 於 15-12-30 發表
請問可以分享一下victoria?
別擔心!victoria很出名!資源豐富。你可book參觀學校去了解下。

回覆:superying 的帖子

我朋友仔讀維記,現K2,晚晚飯後,自己敎中數+做練習補課,好彩自己做教書識下教

引用:Quote:原帖由+betaruce+於+15-12-30+發表請

原帖由 superying 於 15-12-30 發表
別擔心!victoria很出名!資源豐富。你可book參觀學校去了解下。
我女下年九月讀維紀k1,性格好動活潑,又socialable,又多野講,好主動。請問有沒有用家分享下維記?thank you

回覆:MELODY430 的帖子

Melody, 你朋友小朋友在維記學唔到野嗎?課程好淺?

引用:我朋友仔讀維記,現K2,晚晚飯後,自己敎中

原帖由 MELODY430 於 15-12-30 發表
我朋友仔讀維記,現K2,晚晚飯後,自己敎中數+做練習補課,好彩自己做教書識下教

...
又要馬兒好 又要馬兒不吃草,跟本冇可能,會不會佢要求太高呀?我完全覺得課程沒有問題,配合小朋友應有嘅程度....

回覆:betaruce 的帖子

其實個小朋友本身好smart ,學野快同記性好好,但維記終於教既野for IB 條路,可能f我friend 打算考私小同直資所以有的驚,她又不打算讀維小,所以K2想轉LH,有得in 但最後waiting, 唯有朋友自己谷番多的中,數,其實她説中文也不算很淺,但同其他名幼比又爭的,語境維記是好的

回覆:真心救教!KV vs Vic vs KM

語境方面,victoria小朋友可隨便可轉台,有自信,懂表達,對考直私也很有幫助,但家長一定要自己教及跟學術。如果家長忙,kv可一手包辨學術,咁就kv好D。

引用:Quote:原帖由+winnie238+於+15-12-29+發表A

原帖由 yuhehe 於 15-12-30 發表
請問校規是否很嚴?我女有來年KV offer,而佢活潑好動多咀多手,擔心會否適合佢,先謝謝回覆

...
我都係驚太嚴&傳統,令小朋友怕左番學

引用:Quote:原帖由+superying+於+15-12-30+發表

原帖由 betaruce 於 15-12-30 發表
我女下年九月讀維紀k1,性格好動活潑,又socialable,又多野講,好主動。請問有沒有用家分享下維記?thank yo ...
維記同kv 不同,家長的要求亦不同。
維記語境冇得complain, 中英普好,教學程度適中,功課量適中。英文program 非常好,中數較Kv 淺。功課不多重質為主,因ib 冇乜drilling 。維記著重小朋友個人發展,不會set 一個standard 要所有小朋友achieve ,所以有d叻的小朋友學的東西比跟唔到的小朋友多好多。
維記對啓發思維是很好的,如果家長跟得貼,可以好超前學習。
但如果家長好著緊k1每個月學到幾多個字,寫幾多字呢d可以量化的學習,維記就唔適合了。
維記最大的優勢是可以走local 或int'l sch 路線

‹ 上一主題|下一主題