用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

回覆 23april23 的帖子

補充一下,如果你無幫佢地合併號碼,咁就算佢地志願次序係一樣,都有機會派去不同學校。

lingling326 發表於 16-6-17 09:06
講乜都冇用!由隨機號碼派俾你嗰刻已註定你大抽獎成敗!大家有冇留意今年份表個號碼,其實就係隨機號碼!
...
無可能,荒謬的流料,難理解怎會有人相信。。。

話明按隨機號碼派位,申請表號碼根本不是「隨機」

AC100209  exactly, 表格號碼不是隨機號碼  發表於 16-6-17 13:16

引用:我都覺得學校未必鍾意叻的,活潑的小朋友,

原帖由 sonanna 於 16-06-15 發表
我都覺得學校未必鍾意叻的,活潑的小朋友,反而較睇上眼一D文靜定D,乖巧D既小朋友。我小朋友叩門,2nd in ...
有d學校特別鐘意小朋友靜及乖!我女見叩過一間女校,面試完叫成班女孩子坐定定睇戲,我女話坐左好耐 (佢話半個鐘),睇一部大人的西片,無字幕,講一個男人偷嘢,跟住俾警察拉去坐監... 我完全可以想像我女當時係週身郁,結果當然係唔收我女,而同學仔,一向超文靜超乖果位就收offer

Bettylau 發表於 16-6-17 12:15
根本就係廢話,   係果到畢業生又如何 ? 同個仔女讀唔讀有咩關係 ?
等我做衰人畫出腸啦:
1) 教職員 / 兄姐加分: 目的為方便家長照顧。我認為好合理。

2) 校友加分: 其一係有D畢業生係學校仲有影響力,梗係想益自己下一代啦。其二係一D名校畢業生整體家庭收入同學識較高,咁自然資源多D同基因關係,D仔女咪叻D,學校想收多D囉。

3) 宗教加分: 以教會角度,D教友個個星期科金架喎。你乜都無咪想有着數。

qpalzm 發表於 16-6-17 09:37
抽獎就抽獎,無咩話公唔公平。

反而自行個度對於我地D非校友無信仰者就真係唔公平囉。我呢D得15分入到D咩? ...
無錯!!! 我嗰個校網基督教學校佔多數, 其次天主教, 無宗教信仰嘅極少, 邊條友諗宗教有5分加??? 攪到D家長明明唔係呢D宗教信仰嘅都推晒子女去受洗......

vpo0615 發表於 16-6-17 13:34
無錯!!! 我嗰個校網基督教學校佔多數, 其次天主教, 無宗教信仰嘅極少, 邊條友諗宗教有5分加??? 攪到D家長明 ...
其實司法覆核佢宗教加分呢樣野有冇得打?

qpalzm 發表於 16-6-17 13:29
等我做衰人畫出腸啦:
1) 教職員 / 兄姐加分: 目的為方便家長照顧。我認為好合理。

qpalzm

qpalzm 當前在線
在線時間60 小時 最後登錄16-6-17 國民生產力0  附加生產力200  貢獻生產力0  註冊時間13-11-17 閱讀權限10 帖子48 主題2 精華0 積分248 UID1379219

複式洋房

複式洋房, 積分 248, 距離下一級還需 253 積分

發表於 10 分鐘前 |只看該作者

Bettylau 發表於 16-6-17 12:15
根本就係廢話,   係果到畢業生又如何 ? 同個仔女讀唔讀有咩關係 ?

等我做衰人畫出腸啦:

2) 校友加分: 其一係有D畢業生係學校仲有影響力,梗係想益自己下一代啦。其二係一D名校畢業生整體家庭收入同學識較高,咁自然資源多D同基因關係,D仔女咪叻D,學校想收多D囉。

3) 宗教加分: 以教會角度,D教友個個星期科金架喎。你乜都無咪想有着數。

私人傳訊點評回覆 引用 舉報 返回頂部

唔係呀 ????

1 教職員方便照顧 ???  係咪上堂坐係隔離一齊聽書 亦或 小息幫手 除褲 大小二便方便照顧 ??

2 校友有影響力 ? 整體家庭收入同學 識較高 ?? 政付話你知定係某幾間係咁 ?  咁就要放大到去全港 ? 天水圍同村校校友都有分加 , 你覺得佢地收入同學識較灣仔同中環高咩 ?

3  宗教分就無可口非,  非我族類同宗教信仰,  不過你話科金就牽強啦, 入咗去就一定要信同科水咩,  受洗咗都信有外星人啦,  仲全能天主咩, 何況信眾科水都未夠一間學校運作啦, 仲要去到全港 ? 唔通你+X捐學校就要係長和系員公家屬優先入讀咩 ?

Angel_BB 發表於 16-6-17 13:28
有d學校特別鐘意小朋友靜及乖!我女見叩過一間女校,面試完叫成班女孩子坐定定睇戲,我女話坐左好耐 (佢話 ...

所以叩學校門要認清楚學校類型同小朋友性格是否匹配,  之前有好幾位無 OFFER 嘅家長好唔開心, 成日話 IN 極都唔收, 問題好可能係呢到

Bettylau 發表於 16-6-17 13:47
[/td][/tr]
[/table]

你似乎get唔到2同3係反話喎...
1. 方便照顧主要係接送方面。呢個同政府要支援在職家庭政策一致,所以我覺得無問題。

2. 同 3. 我只係講出背後原因,無話認同。如果留意D諷刺用詞,就知我係反對。

qpalzm 發表於 16-6-17 13:41
其實司法覆核佢宗教加分呢樣野有冇得打?
律政司司長同教育局局長......我都唔知講乜好....
宗教加分可以點打? 又唔似得Ladies' night 咁可以夾硬話性別歧視, 唔通話宗教歧視咩?

vpo0615 發表於 16-6-17 14:04
律政司司長同教育局局長......我都唔知講乜好....
宗教加分可以點打? 又唔似得Ladies' night 咁可以夾硬話 ...
如果因為信仰原故受不平等對待,我認為可視作歧視。
由於津校受政府資助,政府有責任確保資源公平分配。

引用:+本帖最後由+AC100209+於+16-6-17+13:08+編

原帖由 AC100209 於 16-06-17 發表

呢個方式好似係自行時先有得填,大抽獎無個表無喎

咦,咁我又唔清楚原來得自行係咁,因為我無孖b,咁留返有經驗既人答

引用:+本帖最後由+dwkw333+於+16-6-14+21:33+編

原帖由 dwkw333 於 16-06-14 發表

..

dwkw333 發表於 16-6-14 21:29
謝謝你的提醒。但你亦可看看以下的連結去參考有關選擇以居住地址作學網的安排。

已向教署求証,家長是可以選擇以居住地址作學網的安排的。到小六時,如居住地址 (當然要有地址証明)與學校地址不同時,可在申請書上列明,表明需要跨區轉校網抽獎派位,基本上唔會唔批的。

希望各位新手家長在看到人家一些回覆後,如有懷疑不明,請自己再三求証,因為得益或受害最終都是自己,祝各位好運!

qpalzm 發表於 16-6-17 13:29
等我做衰人畫出腸啦:
如果要講唔公平, 點解行路番到學果d冇分加 (位於同一區議會選區), 要同另一d要坐車既同區學生去搶位??好啦, 去到叩門, 唔好講話小朋友表現啦, 正所謂識人好過識字, 你懂的

dwkw333 發表於 16-6-17 15:11
已向教署求証,家長是可以選擇以居住地址作學網的安排的。到小六時,如居住地址 (當然要有地址証明)與學校 ...
唔使咁認真去睇發明家D分享啦~~~

Click去中學部....大把高手話俾你知....係可以跟地址轉區既~~~

引用:Quote:dwkw333+發表於+16-6-17+15:11+已向

原帖由 mcl203 於 16-06-17 發表
唔使咁認真去睇發明家D分享啦~~~

Click去中學部....大把高手話俾你知....係可以跟地址轉區既~~~
你問我小學我就熟遮,中學就一知半解,小心求証好D...都係果句,得益始終係自己

popsy 發表於 16-6-17 15:12
如果要講唔公平, 點解行路番到學果d冇分加 (位於同一區議會選區), 要同另一d要坐車既同區學生去搶位??好啦, ...
個人認為教職員/兄姐加分同校友/教友加分有分別。
教職員/兄姐加分理念係好,只係點實行唔係人人同意咁解。

而校友/教友加分就其實用D好睇籍口去掩飾D背後利益關係。

我都係第一次 好同意樓主講法。 心裏很不舒服 好想勁哭
‹ 上一主題|下一主題