用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁書院
樓主: Nickie09
go

皇仁書院   [複製鏈接]

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-12-16+11:28+老

原帖由 matsushima 於 16-04-06 發表
SPCC和QC在學術上是否叮噹馬頭,還是QC略高一線
如果比較狀元產量,QC可能會略高一線,如果只比較兩校頭30%學生,都有可能叮噹馬頭,如果比較全部學生,SPCC赢足一條街!

matsushima 發表於 16-4-7 02:20
王家爸爸前輩
我重成日以為QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符, SPCC 只能排在它們之後
我只會想SP ...
SPCC係運動方面無SJC、LS、DBS咁好,但係一定好過QC。

Band5 發表於 16-4-7 04:15
如果比較狀元產量,QC可能會略高一線,如果只比較兩校頭30%學生,都有可能叮噹馬頭,如果比較全部學生,SPC ...
聖保羅男女中學在2014年文憑試,有三名七優狀元,是全港最多

回覆 王家爸爸 的帖子

但皇仁年年出狀元,其他可能隔几年一單

王家爸爸  咸豐年前既事,其實唔係咁重要。  發表於 16-4-7 15:42

chrischeung 發表於 16-4-7 14:50
回覆 王家爸爸 的帖子

但皇仁年年出狀元,其他可能隔几年一單
讀書係睇將來,係估六年之後會點,所以好睇眼光。

matsushima 發表於 16-4-7 02:20
王家爸爸前輩
我重成日以為QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符, SPCC 只能排在它們之後
我只會想SP ...
"QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符" 如只計男校都可以咁講 (不過QC運動還是不用提了)

引用:Quote:Band5+發表於+16-4-7+04:15+如果比較

原帖由 王家爸爸 於 16-04-07 發表
聖保羅男女中學在2014年文憑試,有三名七優狀元,是全港最多
咁最近一年,兩年,三年總數,又邊間狀元多啲?

當然可以再比較埋咸豐年果啲!

其實我一向都唔喜歡以狀元數量選校,因為阿仔無論入到邊間,我都唔期望佢會做到狀元,即使第日做到狀元,都未必由入到邊間決定!

Band5 發表於 16-4-7 17:07
咁最近一年,兩年,三年總數,又邊間狀元多啲?

當然可以再比較埋咸豐年果啲!
其實我深信幾隻黑天鵝唔會令其他天鵝變黑,所以同你一樣,都係唔鍾意,亦唔會以狀元數量選校。

NeoMom 發表於 16-4-7 16:32
"QC, LS, DBS等, 才是學術和運動上最好的學符" 如只計男校都可以咁講 (不過QC運動還是不用提了)
...
運動上QC又唔係想像中咁弱,只係同啲文武全才既比較時有啲弱。

王家爸爸 發表於 16-4-7 09:47
SPCC係運動方面無SJC、LS、DBS咁好,但係一定好過QC。
謝謝王爸爸的解答,使我有多些了解這數間學校的各自優勝之處

matsushima 發表於 16-4-8 04:07
謝謝王爸爸的解答,使我有多些了解這數間學校的各自優勝之處
其實嗰幾間都係好學校,入到是但一間都值得開心。

王家爸爸 發表於 16-4-7 17:27
運動上QC又唔係想像中咁弱,只係同啲文武全才既比較時有啲弱。
個人意見, 想係體藝方面有更多D發展, 就唔好諗官校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-8 10:35
個人意見, 想係體藝方面有更多D發展, 就唔好諗官校
絕對同意,港島兩間著名男官校都唔注重體藝。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-8+10:35+個人

原帖由 王家爸爸 於 16-04-08 發表
絕對同意,港島兩間著名男官校都唔注重體藝。
KC 都注重音樂,至少有orchestra 同harmonica band
QC就

王家爸爸  QC都有  發表於 16-4-8 10:47

BallBallMaMa 發表於 16-4-8 10:44
KC 都注重音樂,至少有orchestra 同harmonica band
QC就
www.qc.edu.hk/clubs/muso/  

引用:Quote:BallBallMaMa+發表於+16-4-8+10:44+K

www.qc.edu.hk/clubs/muso/
算把啦,同QC講音樂?有年Open Day見識過,真係嚇親人。其實大家都知QC好好武功,為乜同個武狀元講吟詩作對?

JustAParent 發表於 16-4-8 12:12
算把啦,同QC講音樂?有年Open Day見識過,真係嚇親人。其實大家都知QC好好武功,為乜同個武狀元講吟詩作對 ...
佢哋每年都收啲音樂人,但係學校音樂表現一般,唔知係唔係唔係南橘北枳既原因呢。

想問下QC會唔會收軒小的BAND 2生?

babie2    發表於 16-4-9 18:41
babie2    發表於 16-4-8 15:32
王家爸爸  機會幾乎零   發表於 16-4-8 14:46

引用:Quote:JustAParent+發表於+16-4-8+12:12+算

佢哋每年都收啲音樂人,但係學校音樂表現一般,唔知係唔係唔係南橘北枳既原因呢。 ...
橘枳同科不同屬,橘係邊度種都唔會變枳既。北橘南枳唯一解釋,就係由第一日起,買辦已買錯貨

每間學校各有特色,入得QC,就專心讀書,係學術方面回報會超乎你想像。其他?咪搞咁多野啦。

QC都係最top嗰啲真係好勁,係可以衝擊狀元,但而家好多勁人都比直資搶左,之後嗰啲都幾參差,試想想一間小學通常最勁嗰三幾個先入到,但軒小有聯繫位,唔洗最top都入到,差異可以幾大。
‹ 上一主題|下一主題