用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何面對失敗⋯⋯
樓主: 麥子仲肥
go

如何面對失敗⋯⋯   [複製鏈接]

引用:Quote:echiang+發表於+15-11-20+17:13+回覆

原帖由 popeye_4488 於 15-11-20 發表
我情況同你一樣所有rejected, 1間waiting 依家等餘下1間等result。其實我同你哋諗法一樣,自問我小朋友係ki ...
大部份學校既面試模式,都只會係揀類似既小朋友,所以點解會有一班人有咁多2nd in同offer,有啲就一間都暫時未有。但一個人可以讀到咁多間?所以實有位放返出黎,唔好灰心!大家加油!

回覆 whitepurin 的帖子

佢係群體活動中會係慢熱少少。但只要佢一適應,會係最投入同多發問的一個。

回覆 echiang 的帖子

很明白你那失落的感受,如小兒是較中規中矩,我也不會太意外有這樣的結果。但現在落差真的很大。我也明白街外卧虎藏龍,報多間學校只求心儀的學校能進入2nd in,之後便等一班強者放位“執二攤”。
事已如此,唯寄望明天自行結果。

我不是說不能自我安慰,只怕其他同路人由安慰轉趨消極,各安天命。現只能哎緊牙關,戰鬥多一年罷。其勉之。

回覆 ngkka 的帖子

人人心中版本不同。我的定義,係當大家拿一堆非一線的學校作比較,而其中佢地永遠都係排最尾,有雞肋的感覺。

回覆:pc629 的帖子

其實有無諗過係考得太多學校?二十間 bo! 重有時要一日見三間。另外我考每一間都會介紹下該校有乜好處丶設施等,確保小女唔會攪錯學校名。

小女 in 到尾(第八間)都跌曬 watt, 連簡單生字都錯。

利申,我暫時只有一間好多人都有 offer 嘅小學。其他全部去到 final, 淨返兩間未公布但都應該係陪跑

回覆:pc629 的帖子

可能咁已經蝕底咗,咁短時間,咁多小朋友揀,first impression好緊要。我女都係咁,但呢個都唔係小朋友或父母教養的問題,人人性格都唔同,係咪外向d就叻d? 但interview就係咁。

回覆:如何面對失敗⋯⋯

我個女間間唔收,但我每次都會鼓勵個女,唔好覺得自己唔好或唔叻,只係大家唔適合,終有一間適合嘅會收你,唔需要介意

見近排好多選擇題目,我呢啲無得揀嘅又up吓個post,安慰吓自己。
傷心一會,又要振作,大家加油!

回覆:麥子仲肥 的帖子

明白無offer果種失落、無奈、擔心。其實小朋友已經好叻了,能夠參予那麼多的面試。他已努力了,別責怪他,反而還要讚賞他咁配合,亦盡了力。加油,相信總會找到合適的學校的。

引用:間間都冇2nd+in,+一封又一封rejection+lett

原帖由 麥子仲肥 於 15-10-23 發表
間間都冇2nd in, 一封又一封rejection letter⋯⋯
自問小兒學術不錯,不過性格比較古怪⋯⋯
The best is yet to come⋯be positive!

面試成功唔代表一切⋯加油!

引用:Quote:原帖由+麥子仲肥+於+15-10-23+發表間

原帖由 zczc0522 於 15-12-02 發表
The best is yet to come⋯be positive!

面試成功唔代表一切⋯加油!
Agree. 面試除了實力,運氣和合老師眼緣佔既比重亦很高。所以,我地千其唔好質疑小朋友的實力,一定要positive. 面試成功,不代表一切。最緊要不斷鼓勵小朋友,其實小朋友只得5歲,在面試中沒有哭和發脾氣,已好叻叻豬。大家加油!

wing.2bb    發表於 15-12-3 10:10

fa_chan 發表於 15-12-2 11:24
Agree. 面試除了實力,運氣和合老師眼緣佔既比重亦很高。所以,我地千其唔好質疑小朋友的實力,一定要posit ...
"運氣和合老師眼緣佔既比重亦很高", 絕對同意呀!!!!

我既情況亦不樂觀,但我唔覺得失敗,interview 既timeline 就切係5-6歳,有D小朋友in K1就已經開hui,有D要到小學階段先會有大部分小學要求既特質(除學術既就係要専注力,夠定,唔多咀同動作)
Timeline 是死的,我唔會責備我既孩子,如果只用一把尺去量自己既小朋友就對於長他人志氣而滅自己威風。
每個小朋友都一定有獨特長處,只是這個配對遊戲就係要5-6歳已經要有呢種氣質。相反,我會栽培佢旣專長令佢更有自信,同時亦告訴他只要他盡了力便可.
我跟他説了一個比喻,彩虹上都有不同顔色,有些小朋友喜歡紅色,有些喜歡藍色,有些喜綠色,就如有些學校喜歡這一類學生,有些喜歡那一類,沒有對與錯。不過當我告訴孩子有沒有offer時,我也強調大部分學校也喜愛專心和有禮貎的學生,這不關乎聰明與否。
我從來不會否定我孩子的能力,因我深知他只是未開花,但終有一天他定會鐵樹開花😍

wing.2bb    發表於 15-12-3 10:10

多謝大家的正能量。我兒12月細b,見了13家,1家waiting。好多人跟我說叫他造大b,但孩子說不想重讀幼稚園,明年升小學。學校校長主任就叫他重讀造大,班主任就話他OK只是慢,我亦見到他今年進步了很多。初期面試都是跟他說去玩,試後亦無追著問,成績出也接受到,只自己喑地觀察想瞭解原因去幫他。1)性格只跟喜歡的人才多說話,不會造討人喜歡的事。2)受壓力會週身旭。3)無進補,考學術太深不識。4)習慣扮聽不到指示,要先造完自己的事,就算聽到都零反應,不會告訴人自己造完事去造你分付他的,不明白指示又不問。1-3)項都是正常結果,唯獨第4項,我真的很認真地教訓他,因為此習慣會累他一生…失敗,自此常常發生磨擦⋯⋯到底如何幫他?

回覆 Heyheyjoyjoy 的帖子

其實學校老師,校長也叫他做大B, 點解不做? 小朋友的決定真我能作準嗎? 我不知道, 但如果係我,我會俾佢做大B, 但是要俾多年學費

引用:多謝大家的正能量。我兒12月細b,見了13家

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-12-03 發表
多謝大家的正能量。我兒12月細b,見了13家,1家waiting。好多人跟我說叫他造大b,但孩子說不想重讀幼稚園, ...
小朋友咁細個,應該由家長幫佢作選擇和決定。機會是家長打造出來比小朋友,而條路就由佢自己行。如果冇任何concern, 做大B會好好多,除了有利考學校,亦可以增加佢既自信心。

多謝大家的意見,其實我無幫他報自行,亦不會今年抽獎,就是讓他明年造大去考去抽,畢竟不是造大b就會考到。我其實在此分享所謂考小的失敗也是我們檢討孩子是否有改進的地方,現在不改,未來他只會碰到更多錯折。

好慘,CKY死埋,無學校收,好難過

luv2015 發表於 15-12-11 16:58
好慘,CKY死埋,無學校收,好難過
有冇學校係 waiting?  有 waiting 仲有機會!  不要氣餒!  

回覆 月亮免 的帖子

多謝你,有waiting,但一諗到要等到可能大抽獎之後,心情很灰

Ling2014  still have APS and KTS...ADD OIL  發表於 15-12-11 22:33
‹ 上一主題|下一主題