用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 選擇困難
go

選擇困難 [複製鏈接]

小兒現讀緊K2, 深知道香港田鴨式教育制度的特色,個人認為不太適合小兒,希望他在愉快學習中成長,打算為他申請IS.

問題係除了經濟上的考量外,IS課程要完成K2便轉讀,小兒PN 轉上K1已經轉校一次,本人實在希望他能完成K3幼稚園課程,但如果完成K3才插入IS的Y2,會否很困難?

更重要的是,他現在才4,5歲,如果這刻便為他作一個那麼長遠的決定(轉讀IS, 未來或許出國) ,未知是否對他是最合適。

另外,大家讓子女讀IS,是否都打算讓他/她出國留學?

謝。
   1    0    0    0

torunpoland 發表於 16-10-26 18:55
回覆 bearonweb 的帖子

你問到幾個問題,我分享一下我的看法:

講得好好,我本身已預咗一筆錢外國讀書,條件係我哋都要過埋去一齊生活。
所以一個孩子要洗三百萬唔係的。

你問到幾個問題,我分享一下我的看法:

(1) 經濟:這條數必須要計清楚。因為,孩子上了IS後,萬一家中經濟逆轉,付不起學費,他要去返本地學校,他會很辛苦。入了IS,假設他不上大學,淨係小學和中學加埋都12或13年,加埋之前的幼稚園呢?讀到大學呢?或者去外國大學呢?依一條數,我都未計inflation,學費加價......

(2) 適應:正常孩子一般都會有好高的適應力,男仔更加簡單,有得玩就咩都可以。

(3) 困難:完成K3係你的心願,孩子卻不知就裡。插班是否困難,視乎你報邊間,但一般而言Y2才入,會比較困難。實際情況,你真係要問你心水學校。

(4) 長遠決定的適合性:你依家做咩決定,讀LS或讀IS,都會對他頭10幾年生命會有影響,係咪對他最適合,呢個係任何父母作任何一個決定時的猶豫,根本沒有答案可言。容許我轉個方法問:讓孩子讀LS,也未知是否對他最合適啦,係咪?你上得國際學校版問,大部分家長都會支持IS,包括我。

(5) 出國留學:我家小朋友應該會到外國讀高中,如果他們能力夠(即讀得上),應該會在外國升大學。

(6) 建議:如果有心,請盡快報名。人家學校請孩子去面試,收了孩子,你才仔細衡量,到時就真係要作決定。面試的要求,間間不同,但小朋友要有足夠的英文能力,讓別人覺得他聽得明英文,跟從到英文指示。

bearonweb 發表於 16-10-25 19:40
其實我考慮緊Think

Think year 2,3相對都係較易入的。不過今年開始有中學,所以走的人也可能少了。可以打去問下如果想申請Y2,幾時可以申請

Giyo 發表於 16-10-26 08:49
關於4、5歳作長遠決定,我個人咁睇:IS係一條愉快成長之路,local係一條荊棘滿途,磨滅鬥志之路。我想法可 ...

我嘅想法同你一樣!喺經濟情況許可下選擇一條自己認為正確的路。女女而家先5歲,暫時佢大學會留港或出國仍是未知數。假若十多年後IB成行成市,可能non jupas 會再放寬或者另有途徑在港升學都未定,但當然出國升讀大學仍然是首選。不要誤會我意思,我並唔係覺得傳統之路唔正確,而係喺呢個年代並非人人挑戰得起,耐力鬥志耐性親子關係磨滅咗未必可以容易恢復;就算恢復了,我個人認為付出的(失去童真和愉快學習機會)和所得到的不成正比亦得不償失(當然入到神校廣交益友從而升讀牛劍長春藤另作別論)。

關於4、5歳作長遠決定,我個人咁睇:IS係一條愉快成長之路,local係一條荊棘滿途,磨滅鬥志之路。我想法可 ...

非常同意你的看法

bearonweb 發表於 16-10-25 15:27
小兒現讀緊K2, 深知道香港田鴨式教育制度的特色,個人認為不太適合小兒,希望他在愉快學習中成長,打算為他 ...

我兒子是所謂的「超大仔」,去年報ESF時必需報Y2,QBS waiting list 排80(面試的機會也沒有),所以如果有心讀IS,盡量早點安排入讀較好,因為越高年級的面試越難。

至於出國讀書問題,我是個隨遇而安的(懶)媽媽,到時候看小孩的能力,家裏的能力,社會環境再考慮吧。

謝謝你的回覆。越近小一入學,越來越從身邊朋友感受到小一田鴨教育的可怕地方

引用:小兒現讀緊K2,+深知道香港田鴨式教育制度的

原帖由 bearonweb 於 16-10-25 發表
小兒現讀緊K2, 深知道香港田鴨式教育制度的特色,個人認為不太適合小兒,希望他在愉快學習中成長,打算為他 ...
關於4、5歳作長遠決定,我個人咁睇:IS係一條愉快成長之路,local係一條荊棘滿途,磨滅鬥志之路。我想法可能較極端,不過越理解兩者教學理念,施教方式,我嘅方向越肯定。所以於我而言不存在選擇,只要經濟許可便行了心裏認為「正確」的路。至於大學,冇詳細諗,太遠,亦冇計過是否夠錢出國。就算兩者只能選其一,我仍然會將錢花在從小讀IS上。個人認為從小個性嘅塑造,遠較張沙紙重要。

每人心裏都有把尺。試下列出兩者利㢢,再睇下你心裏認為邊樣最重要,自然找到答案。

回覆樓主:

我仔之前也是在A校上N,K1轉了B校,今年又轉c校year1,即本地K3。我经验係心儀的学校学位很少,esf系列亦不易考。英文一般要很流利。如果你有心轉,真係越早越好。因為其實两种学制对英文的要求好不同。所謂英普幼稚園的水平跟is要求己有一定距離。而且校園生活上也要適应。

bearonweb 發表於 16-10-25 18:41
謝謝你的建議。是否如果Y1不入讀,要完成k3才入讀的話,機會是比較微?

The schools that you mentioned (ESF, RC, Think, etc) have their own "feeder kindergarten". Applying Year 1 from outside kindergartens is going to be difficult.
If you can make it to meet the deadline for application to any of those schools, just apply and see how it goes.
If you pass all the hurdles and get any offer(s) for Year 1, then you can worry about making the decision.

bearonweb 發表於 16-10-25 21:21
如果英基的啟新呢?

我仔就是在英基的啟新就讀;近年所見,錯過了Y1的intake的話,要插班真的不易。最好先在其他國際學校就讀,確保英文水平,然後報考插班,有可能要等到高小甚至中學Y7.

bearonweb 發表於 16-10-25 21:21
如果英基的啟新呢?

RC 好難入,我都想小朋友入去讀,因為識朋友個仔係RC讀,同佢個傾過計,感覺好Smart好有主見同有組織能力,不過可能係佢個人能力,唔關學校事。

小朋友既適應力比我地想像中強,當然佢地既性格都會影響佢地既adaptability.  我大仔N +  K1 讀一間,K2 轉了重要全日,YEAR 1 又一間,去到YEAR 1 完了再轉了另一間YEAR 2。佢每次轉都SETTLE 得好好,最近呢次開學時佢有提無人同佢玩,兩、三星期之後有自己朋友。CLASS TEACHER 覺得佢SETTLE無問題。SO 唔駛咁擔心,同老師好好溝通,多關心支持。

ccjm 發表於 16-10-25 21:03
think似乎难度較低。易插一D

如果英基的啟新呢?

bearonweb 發表於 16-10-25 19:40
其實我考慮緊Think

think似乎难度較低。易插一D

Radiomama 發表於 16-10-25 19:32
看你情況,似乎你只留意ESF; 但這也限制了自己,ESF競爭激烈,你們又過了deadline, 在沒有priority的情況 ...

其實我考慮緊Think

bearonweb 發表於 16-10-25 15:54
其實經濟上負擔到的選擇對我來說並不多。
而剛剛10月尾便截止申請,所以現在正苦惱中。
...

看你情況,似乎你只留意ESF; 但這也限制了自己,ESF競爭激烈,你們又過了deadline, 在沒有priority的情況來說,Y2插班機會好微.

你還可以看看Anfield, Kingston, Think, KCIS這些學校,睇吓適合否。

bearonweb 發表於 16-10-25 16:00
謝回覆。
我想我們沒有移民的條件,我和我太太都是土生土長的香港仔/女,未有出國留學的經歷。非常同意你 ...

香港國際學校大部分高中行IB, 可經非聯招入本港大學。學費問題真要計清楚,每年加幅幾乎肯定高過人工升幅。若真未肯定,中學才轉亦是一方法。

考Yr 2 會難好多,Yr 5-6會較容易,因有d外國人會離開,但到時英文程度又係一個問題。
‹ 上一主題|下一主題