用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘二線幼稚園
go

九龍塘二線幼稚園 [複製鏈接]

仔仔今年報考K1,性格比較活潑,我唔想太谷又怕仔仔跟唔想,所以想選擇一啲九龍塘二線幼稚園,請問各位有咩建議?

0    0    0    0

回覆:九龍塘二線幼稚園

德信都不錯

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-07-08+發表Think

原帖由 alison_0919 於 16-07-08 發表
Think係有分local幼稚園同國際學校的!係行唔同課程,local幼稚園有藍田,美孚,九龍塘分校!但另外在界限 ...
講得非常正確

引用:九龍塘三個字真值錢

原帖由 adriantai 於 16-07-08 發表
九龍塘三個字真值錢
Agree.
唔知點解好多人咁執着"九龍塘"3個字。

引用:又一村如何? +

原帖由 pekovian 於 16-07-07 發表
又一村如何?
又一村幼稚園不是九龍塘,是深水埗區的

而且樓主仲要限定九龍塘......更加限制咗選擇.....

引用:仔仔今年報考K1,性格比較活潑,我唔想太谷

原帖由 盧豬 於 16-07-07 發表
仔仔今年報考K1,性格比較活潑,我唔想太谷又怕仔仔跟唔想,所以想選擇一啲九龍塘二線幼稚園,請問各位有咩 ...
其實樓主如果唔想太谷小朋友,應該從教學方法去選擇幼稚園,唔係一線定二線問題,好多二線其實都谷,因為想谷上一線......

引用:Quote:原帖由+盧豬+於+16-07-07+發表仔仔今

原帖由 OP妮歌 於 16-07-09 發表
金巴倫都可以試下,好多活潑型小朋友,唔算好谷
雖然金巴倫未上到一線,但係唔Hea, k1九月已經日日有劃線功課,好快開始跟虛線寫大楷英文字母,k1下學期開始寫中文字

引用:其實JORDAN區是否可考慮德信幼稚園?雖然我

原帖由 helenfu 於 16-07-12 發表
其實JORDAN區是否可考慮德信幼稚園?
雖然我唔清楚佢第幾線, 亦唔知道可否直上小學(男校), 但校風唔錯 ...
德信小學是津校

其實JORDAN區是否可考慮德信幼稚園?
雖然我唔清楚佢第幾線, 亦唔知道可否直上小學(男校), 但校風唔錯

回覆:tkinwong 的帖子

我當然不敢想到要去名校。。。只想找一間不太谷的直資或私小。

引用:我相信無論是啟小附幼還是啟思小學,要考名

原帖由 tkinwong 於 16-07-11 發表
我相信無論是啟小附幼還是啟思小學,要考名小和名中的家長,都一定要自己再出去補,這點樓主可要留意。如果 ...
對,說得完全正確!

我相信無論是啟小附幼還是啟思小學,要考名小和名中的家長,都一定要自己再出去補,這點樓主可要留意。如果只是普通私立或直資小學,視乎小朋友的個性,以及臨場表現,我認為唔洗特別谷都考到。

引用:Quote:原帖由+alison_0919+於+16-07-09+發

原帖由 tkinwong 於 16-07-10 發表
Think IS 唔知,但啟思小學有呈分試,我認為對升中來說比較多選擇。
Think IS無呈分,但可上學校網址看派位,過升中除了可升去國際學校外,還可升去華仁,協恩,蔡繼友,優才,真道,聖約瑟英中,聖約望書院,也有啟思中學等學校!學校雖無呈分,但如讀得好的話,依然會有好多好學校收,所以我個人認為同啟小也一樣,進可攻退可守!

回覆 bubuG 的帖子

半日加校車定全日?

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+16-07-09+發表可

原帖由 alison_0919 於 16-07-09 發表
真係好貴,成萬一個月,都係IB!學費同Think IS差不多,但啟思是中文小學,兩者比較,Think 的英文會利流好 ...
Think IS 唔知,但啟思小學有呈分試,我認為對升中來說比較多選擇。

回覆:99dogdog 的帖子

多謝你提議,我都有考慮過

引用:可考慮啓小附屬幼稚園,雖然不是很熱門,但

原帖由 99dogdog 於 16-07-09 發表
可考慮啓小附屬幼稚園,雖然不是很熱門,但我有朋友讀過都唔錯,今年都有朋友由另一間九龍塘校轉過去返K1, ...
真係好貴,成萬一個月,都係IB!學費同Think IS差不多,但啟思是中文小學,兩者比較,Think 的英文會利流好多,近乎native, 因爲始終是IS!所以真係睇自己想要乜而選擇!

可考慮啓小附屬幼稚園,雖然不是很熱門,但我有朋友讀過都唔錯,今年都有朋友由另一間九龍塘校轉過去返K1,就係貪佢happy school同語境,有小學backup(雖然比較貴)!

回覆:maxifoxy 的帖子

我都明白想法係有啲矛盾,所以想問下大家意見。。。

‹ 上一主題|下一主題