用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs MS
go

KV vs MS [複製鏈接]

5    0    0    0

回覆:cpychung 的帖子

回覆:大白兔糖 的帖子

回覆:KV vs MS

樓主如果目標清晰去考英華,咁MS真係唔係你杯茶。龍幼curiculam唔多唔少suits直升既小學,not prepare for考名小,你既choice應該好明顯啦

回覆 ronwong 的帖子

其實讀民生既有幾多個會去考英華呢? 如果以考英華既數字去睇,咁你不如話冇培正幼稚園既考英華?

回覆:Cutemom0808 的帖子

Wilma88 發表於 15-2-6 12:43
咁真是要考慮是否適合。YW  P1每日功課半小時,少功課過K,好輕鬆。上高小先係真正考驗。

...

可否講講YW初小和高小的功課量大約如何?

引用:Quote:原帖由+fwan1213+於+15-02-06+發表近

引用:近年好多名校收得多KV+&+SC+學生+(通常2×

原帖由 fwan1213 於 15-02-06 發表
近年好多名校收得多KV & SC 學生 (通常2×個), 但你有無諗個 KV 有5-600 人 & SC 有8-900人, 其實除開個數 ...
SC 好似都係6百幾人

fwan1213 發表於 15-2-6 13:10
近年好多名校收得多KV & SC 學生 (通常2×個), 但你有無諗個 KV 有5-600 人 & SC 有8-900人, 其實除開個數 ...

KV有>600人好多人都知,但除開個數係咪差唔多就真係唔知,所以樓主先問大家

引用:英華都勁谷,我有朋友個仔原本係精靈活潑的

原帖由 Hopeforb 於 15-02-06 發表
英華都勁谷,我有朋友個仔原本係精靈活潑的,上年仲好開心考上YW,去年九月開學之後,性情大變,經常發悪夢 ...
咁真是要考慮是否適合。YW  P1每日功課半小時,少功課過K,好輕鬆。上高小先係真正考驗。

Hopeforb 發表於 15-2-6 11:50
回覆 Cutemom0808 的帖子

係我聽升小一講座,個講者分享的

呢d係美化原因

回覆 Cutemom0808 的帖子

係我聽升小一講座,個講者分享的

Hopeforb 發表於 15-2-6 11:31
回覆 cpychung 的帖子

香港教育真的越搞越差!好似小學全日制咁,原意係有功課輔導,等學生係學校做埋功課 ...

乜有do甘既原意?我以為係以前出生率低縮班所致

回覆 cpychung 的帖子

香港教育真的越搞越差!好似小學全日制咁,原意係有功課輔導,等學生係學校做埋功課,少D帶返屋企做,e+反而仲多左功課,又少左休息時間!仲要一體一藝!好誇!

回覆 Hopeforb 的帖子

其實依家冇邊間名校係唔谷,以前好多名校既策略係5班,保兩班精英入硬3大,然後剩番3班就保合格(嗰3班就相對唔咁谷),兩班爭學業,剩番3班好多時就幫學校贏啲校際比賽,因為預科一般得兩班,而以前都係睇入u率,上得預科既都係精英兩班,咁就可以做到運動又掂,學業又勁,依家dse,入u率係全校去計,你唔5班都谷哂,入u率一定下跌到俾人覺得名校沒落咁....

英華都勁谷,我有朋友個仔原本係精靈活潑的,上年仲好開心考上YW,去年九月開學之後,性情大變,經常發悪夢,成日好緊張,仲勁咬手指,原來患上焦慮症。所以,真的不是人人都谷得!

當然,本身小朋友好醒,就不是問題,最重要以小朋友為本

其實如果入kv sc 係為左英華既話,點解唔直接ms 呢?ms真係咁得人驚嗎?除左佢出名谷之外,佢既dse 其實呢兩年都俾英華好,咁一邊係龍一邊得1/10機會都冇點解仲要揀kv sc 呢?
‹ 上一主題|下一主題