用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW ...
go

聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW [複製鏈接]

本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學生入讀無可厚非, 但既然連INTERVIEW 機會都不給那些父母非校友、不是住在本區的學生的話,我覺得他們收晒報名費先講話無得INTERVIEW, 我覺得係呃錢LOR, IN 左話唔收就話啫, 宜家收左$40 先話INTERVIEW 都唔比, 咁佢咪好好賺?

heidya  SUPPORT U  發表於 14-11-4 13:49
   4    0    1    0

人哋講到明未必有得in,唔可以話學校貪心喎

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

車,人地叫你比$時都冩明非全部有面試機會喇
咁小家咪考學校自己教喇

引用:回覆+Annie888+的帖子 我估名氣吧!上年報

原帖由 潘白兔 於 14-11-12 發表
回覆 Annie888 的帖子

我估名氣吧!上年報名是因為他爸爸及爺爺在此堂領洗及畢業,太爺亦曾是主任牧師,本 ...
甘呢間學校係吾係鐘意收D文靜既小朋友?

引用:回覆+Annie888+的帖子 我估名氣吧!上年報

原帖由 潘白兔 於 14-11-12 發表

我估名氣吧!上年報名是因為他爸爸及爺爺在此堂領洗及畢業,太爺亦曾是主任牧師,本 ...
一切似乎神已作好安排。請問你小朋友讀了那間幼稚園?

我估名氣吧!上年報名是因為他爸爸及爺爺在此堂領洗及畢業,太爺亦曾是主任牧師,本想囝囝也加入這大家庭,奈何太多小朋友面試出色,結果不收囝囝,咁咪唔讀呢間囉!現在我囝就讀區內另—間,結果出乎意料的好!

回覆 gg33 的帖子

純粹個人意見,呢間學校巴閉咗,上年面試,老師,工友笑容欠奉,面試極速!

引用:Quote:原帖由+pppwong+於+14-11-08+發表Yes

原帖由 chenille_c 於 14-11-08 發表
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", m ...
Yes my son can't recognize those animals and then he got scared and didn't speak :( so I thought maybe we did too badly and the teacher cut the interview short!

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

每間學校都有行政開支,四十元是報名費。學校都講得好清楚。報名與否由家長決定。而我住紅磡,囝囝十月細仔都有得8-11面試。

引用:Quote:原帖由+chenille_c+於+14-11-08+發表

原帖由 currylamb 於 14-11-08 發表
我覺得佢lN家長多過小朋友
我都覺,我冇諗過有1part係問家長,我口啞啞,阿仔表現就ok,唉。。當買過經驗啦

引用:Quote:原帖由+pppwong+於+14-11-08+發表Yes

原帖由 chenille_c 於 14-11-08 發表
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", m ...
我覺得佢lN家長多過小朋友

引用:Quote:原帖由+babyhamster+於+14-11-08+發

原帖由 pppwong 於 14-11-08 發表
Yes very very quick...only build the blocks and ask what animals are there on a book. Is it because  ...
Oh yes... I think we went for the same table! The animal pictures in that book are very "cartoon", my son cannot recognize all!

回覆 pppwong 的帖子

今日見左幾間都係咁,我覺得佢地唔會SPEND太多時間,因為有好多申請者。

引用:回覆+chenille_c+的帖子 係好快的。我都覺

原帖由 babyhamster 於 14-11-08 發表
回覆 chenille_c 的帖子

係好快的。我都覺得快,不過覺得學校老師都好平易近人。 ...
Yes very very quick...only build the blocks and ask what animals are there on a book. Is it because we did too poorly?

回覆 chenille_c 的帖子

係好快的。我都覺得快,不過覺得學校老師都好平易近人。

引用:我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+

原帖由 潘白兔 於 14-11-03 發表
我囝上年考都唔收啦!囝囝爸爸係校友+堂友+太爺係主任牧師啦,又如何呢?
...
主任牧師都唔收?會唔會係學生唔讀呢間咋?

回覆:tiramisu627 的帖子

金巴倫都係,收左90蚊,細b冇得in,已經出哂offer比大b

引用:咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先

原帖由 jaz618 於 14-11-04 發表
咁我又唔係好明...如果佢話以學校機制優先次序....咁點解住港島東都冇得見但九龍區有呢?

...
可能人地報港島東地址呢

引用:本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學

原帖由 tiramisu627 於 14-11-03 發表
本來幼稚園優先給父母是校友、或住本區的學生入讀無可厚非, 但既然連INTERVIEW 機會都不給那些父母非校友、 ...
有好多幼稚園都係收了appl8cation fee 都未必有interview 的。

有很人都知道、只是你才剛上這课!

‹ 上一主題|下一主題