用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A 派 Band 2A
go

Band 1 A 派 Band 2A [複製鏈接]

有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是策略問題. 貼出來讓下屆家長小心. 這朋友自行第一志願是BAND 1 B, 第二志願是BAND 2A. 結果應該是自行階段給BAND 2A學取錄了, 根本沒有參加大抽獎.  但我又不明白, 為什麼老師沒有提醒我朋友.
所以, 來屆家長要注意.
   12    0    0    0

醒目開學勳章

没有得怪責别人,要怪只能怪責填表的父母
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

引用:有朋友個囝囝全級第一或二名,+結果派第4志

原帖由 kencecinata 於 13-07-10 發表
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是 ...
全級第一、二名,叩门一定叩得番band 1A/b

引用:如果唔係咁,+政府點可以公報首三志願有+89%

原帖由 ed6200 於 13-07-10 發表
如果唔係咁, 政府點可以公報首三志願有 89% 呀

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-7-12+00:35+編輯

原帖由 奥脫福 於 13-07-11 發表
不過再穩陣d, 保一,華英,張祝珊唔建議,同屬一線地區名校,要放一,二,執雞也要放非熱門b1,將軍澳4大,可立,何蔭松,銀禧機會會大些,希望越早執到雞,不用跌入保險線

回覆:奥脫福 的帖子

事實証明有很多人同區放第一熱門未必爭到,第二更渺茫,他區或有機會,我當年將他區放第一成功以為自己幸運,其實也有好多人執雞入
如b1 男生太多人想入聖言,五班都無可能夠分比觀塘區學生

安格斯媽媽 發表於 13-7-11 21:39
聖約瑟是最熱b2,位又不多自己有聯繫,校舍新很多男生愛

呢個咪就係佢小學部的一大賣點囉!有邊個家長敢拍心口自己的仔仔六年後
一定係 B1 生?!(不過應付到小學部的課程都已經大半隻腳入左 B1 區)

檢討番今次的排位,應該係放華英、保一等區外英中在第三至八位搏下大霧
;反正順天、觀官等在呢d位置都係無乜機會,再者有直屬B2中學守尾門
,點解唔擺全攻型?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Marco-ma+發表於+13-7-11+06:36+係呀

咁即係話 B2 生想入聖若瑟必須要放佢在乙一,乙二打後就無機會。
聖約瑟是最熱b2,位又不多自己有聯繫,校舍新很多男生愛

Marco-ma 發表於 13-7-11 06:36
係呀,佢第一志願是就是聖若瑟。

咁即係話 B2 生想入聖若瑟必須要放佢在乙一,乙二打後就無機會。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:安格斯媽媽 的帖子

有黃芴南也好,有些第二志願已無位了

引用:有同學把跨區的伊中放第一,只得兩個位,以為

原帖由 chun媽 於 13-07-11 發表
有同學把跨區的伊中放第一,只得兩個位,以為其他人唔敢搏,結果仍是不好,好彩派了第二的黃笏南 ...
他只是太心儀伊中,黃芴南都不太差

回覆:orangebb 的帖子

b2a 米好彩,萬一錯band連保險線都無埋,必定去b3,仲要無人要個隻

有同學把跨區的伊中放第一,只得兩個位,以為其他人唔敢搏,結果仍是不好,好彩派了第二的黃笏南

引用:有朋友個囝囝全級第一或二名,+結果派第4志

原帖由 kencecinata 於 13-07-10 發表
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是 ...
阿仔屬邊緣人,家長日取第二次呈分成績預備了1間聯繫英中,另1間b2中中,老師都建議改,中文成績麻麻都唔適合中中,唔比我仔揀,建議另外了三間英中給他,其實學校除想首三成功比率好外,還要入英中比率高,上年全級第三入b2學都一早預備叩門信,但結果應該失敗

回覆:orangebb 的帖子

其實老師同佢撐得好恆, 一定要佢填多幾間, 唔係真係碌到唔知邊到。太不知所謂的媽媽!

回覆:安格斯媽媽 的帖子

去咗band 2中。

引用:Quote:fion6406+發表於+13-7-10+18:33+確是

原帖由 orangebb 於 13-07-10 發表
我真係好同意你呢個講法, 真係平時乜都唔知, 乜都唔理, 就咁送咗個band 1小朋友去band 2 學校, 絕對係家長 ...
結果點?會唔會咁入了b3

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-7-11+00:44+編輯

係呀,佢第一志願是就是聖若瑟。
跟住就係基考羅陳梁季X 寧二五邑呢幾間放第二都蚊水的band2 , 再然後是王湘華(將軍澳)和聖文德(黃大仙), 結果派第八的聖文德。
我吾覺得佢運氣差架,第一聖若瑟勁多人填,吾得吾出奇,跟住二至六無位俾到你,王湘華在將軍澳可能又較為多人揀,結果就落咗去第八,聖文德吾會差過佢填的二至六喎,咁佢的運氣應該算好好才對。

PS 佢第一時間去咗聖若瑟叩門了,但吾樂觀啦!

iffman 發表於 13-7-10 22:18
唉,自行收生階段,必須揀兩間入到都不會後悔的學校,這是這階段的遊戲規則呀! ...

甲部三個志願都係呀, 填左就無得大抽獎番本區的位 (學校放比本區位會多過誇區位好多的)

甲部雖然位吾多, 但都係有機會中的, down grade 就中梗啦

d2343130 發表於 13-7-10 21:12
回復 bk_mommy 的帖子

請問,你填統一表時, 是不是甲部只填一間, 其餘2格空出, 而乙部就盡填.

對, 但乙部填吾盡呀, 因為 30 間喎, 填到 11 時, 已係 band 2A, 填哂 30 間,
咁要填埋 band 3 先夠數, 我填到 15 到  (因為囡囡係 band 1 生嚟的)

自行時揀左兩間, 但 in 完一間 1A 時發覺真係好鍾意,
所以另一間 1A 無去 in 啦 (因為 in 既日子在後啲), 同埋自行時交左佢係第一志願

到填甲部時, 將自行 in 果間再填第一志願,  第二同第三志願留空白

到 乙部時, 反而吾將心儀的填第一志願, 因為誇區既, 全區得兩個位, 只填第二志願,
因為本區第一志願果間, 填第二志願無意思的, 第一志願時一定比人搶哂。但係乙部時, 如果揀誇區既中學, 就算超熱既中學, 反而吾洗放第一志願都有機會入, 因為位實在太少,
本區個個同學都吾會放佢係第一志願, 你啱 banding 就可以放係第二到十志願都仲得,
但小心會失去攪本區多位學校的機會。

太多人搶的本區學校 (即 1A, 2A,3A) 吾洗填落第二志願架啦,白填的

自行收生就吾同, 因為學校係吾知你填係第一志願定第二志願, 收你就收你架啦~
聽講就算你交左志願表(自行), 無去 in (學校有設 interview), 都可能比學校收左架,
因為你在自行收生時交左表比中學, 該中學有權同教育局攞你兩次呈分試的成績次第睇,
如果中學知你成績好好, 你吾嚟 in 都會收你的。
有啲中學直頭無 interview, 你交表後, 佢地同教育局攞同學的成績次第, 收哂名列前茅既~

填自行收生同甲部時, 你 down 自己 grade, 就一定入啦

d2343130  謝謝你的解答.  發表於 13-7-11 16:08
‹ 上一主題|下一主題