用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生真辛苦
樓主: sumyau1012
go

小學生真辛苦   [複製鏈接]

回覆:小學生真辛苦

引用:你仔真叻!晚飯+沖涼+三十分鐘搞掂,我家的

回復 joanthony 的帖子

回覆:hingning 的帖子

你仔真叻!晚飯+沖涼 三十分鐘搞掂,我家的小魔怪,一個五歲半,一個四歲,而家連食飯都仲要勞氣,三十分鐘食晒飯,要開香檳慶祝

引用:估唔到用咁多時間打字都會有人話我講極唔厭

原帖由 joanthony 於 13-10-17 發表
估唔到用咁多時間打字都會有人話我講極唔厭, 哈! 我相信作為家長, 除了教小朋友學業之外, 多D欣賞別人都好 ...
欣賞你夠坦白,肯分享

引用:回復+joanthony+的帖子 欣赏你的坦诚,不

回復 joanthony 的帖子

欣赏你的坦诚,不造作,全然不避忌地把儿子的学习公诸于世,很难得。当然,现在很多名校里面小孩的英文程度都很厉害,也不是什么很特别的事,但难得肯如此分享,很好!

可能有人会觉得你在晒0野,但我不觉得你有什么骄傲得戚,其实只是为了儿子的成绩感到欣慰,也想帮助有需要的家长而已。

儿女需要转校,兜兜转转,不容易,希望你儿子可以在合适的环境学习,继续更进步。

Turtle_MRSHO 發表於 13-10-16 21:19
excited...saw all yr sharing especially by joanthony
my son is k3 now...would like to ask  ...

如果會自動自覺做功課我就覺得唔需要, 唔識的就留返夜晚再問你.

希望每天開心渡過 ;-)

回覆:Turtle_MRSHO 的帖子

我女有上功課班,但由於我女易心散,所以係功課對我黎講,係無辦法之選。

excited...saw all yr sharing especially by joanthony
my son is k3 now...would like to ask whether should let kid to join 功課班?
我係在職媽媽,請大家指教一下,謝

回覆:barbie89 的帖子

我女今年小二,小一時成績都幾好。我希望我可以努力陪佢去適應.有無例子可以分享下。謝謝

回覆:sumyau1012 的帖子

引用:+本帖最後由+joanthony+於+13-10-9+23:27+

原帖由 joanthony 於 13-10-09 發表
The book "Comprehension skills" is not easy. Questions are very tricky.

joanthony  it's a good training.  發表於 13-10-14 20:35
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:我覺得小學生應該俾多些時間佢地看書,太多

原帖由 superccc 於 13-10-13 發表
我覺得小學生應該俾多些時間佢地看書,太多詞語抄寫,太多重覆補充,不必要。
培養閱讀興趣最緊好

...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 wister 的帖子

Same here...half day school is precious hope nowaday.  Though I am a FTM, I still hope my kid attends half day school, more time to relax...

回覆:wister 的帖子

好贊成
現在終於知道半日班的好處了

我都好心痛,但想小朋友好,都無辦法。希望政府快啲推行番半日制,等小朋友可以多個下午休息下,温習之餘又可以同家人有相聚一刻嘅時間(小小的奢望…)
‹ 上一主題|下一主題