用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽覺得太大壓力?
樓主: winnie1118
go

有無媽媽覺得太大壓力? [複製鏈接]

我都一樣好大壓力, 我仲要冇讀PN, 冇BACK UP,  好驚小朋友冇書讀.

winnie1118 發表於 14-10-27 10:37
我都唔想,上年都報左超過10間,所有屋企附近邨校無一間收pn。所以今年不容有失。
加上我確實唔想佢讀一間 ...
我同你一樣番學阿仔成日病,想幫佢退學。但退學又驚冇k1收,所以都大包圍,有其中一間心儀或學校firm左有直升k1就搞退學。我同你一樣都想佢讀好少少的學校,屋企附近幼稚園專收有問題(唔係唐氏)的兒童,有更好冇理由讀吧。

引用:不妨直言!大部份壓力都來至自已!+其實你報1

原帖由 kilim1017 於 14-10-27 發表
不妨直言!大部份壓力都來至自已! 其實你報16間應該不是沒有要求的人. 換另一角度睇!我見到你家庭人腳都好 ...
我都唔想,上年都報左超過10間,所有屋企附近邨校無一間收pn。所以今年不容有失。
加上我確實唔想佢讀一間太差的幼稚園,例如屋企附近有一間幼稚園,學校做的調查顯示有4成家長係父母都無業的,我只係唔想佢讀呢啲je...都咁難。

回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

如果比我會叫姐姐帶小朋友,盡量不見面!

回覆:winnie1118 的帖子

不妨直言!大部份壓力都來至自已! 其實你報16間應該不是沒有要求的人. 換另一角度睇!我見到你家庭人腳都好足夠.又有姐姐又有奶奶support! 問題是你如何運用? 當原校升K1時你可選am。Why not?
坦白講,當你決定要(高度)選擇參與這個遊戲時,壓力自然一定找上了你!

回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

加油!明白你的壓力,龍B好大兢爭,教育署的政策攪到interview 大撞期,現在煩選邊間去interview,一方面要收風間學校有乜強弱項,另一方面又要衡量入的機會率高低⋯你有k1位直升已有保險,至於其他人的閑話唯有當聽唔到

‹ 上一主題|下一主題