用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

回復 sai_lam 的帖子

我只是路過,以下純粹個人意見,不喜忽插
我小朋友都係堅真今年既畢業生,佢只係適齡,唔係大B,都能順利取得留位紙

我從來都唔知有送禮文化,起碼我K1&K2都冇送

最後係K3畢業時,所有野一早已經定哂後,我先有送份小禮物

因為我真心想多謝老師們,因為佢地真係好好

所以我完全唔覺得需要送禮,更加冇咩送禮文化

回復 edu_father 的帖子

真小已經冇學位剩

回復 spmok1999 的帖子

甘你囡囡有無直升真小呀? 定係去左中西區其他津小呢? 派得好吾好AR?

rinarina 發表於 13-8-30 17:13

你囡囡在堅真K3前你激讚堅真, 但自從學校派了留位紙比所有學生後, 你就在BK不斷發 ...
咁學校大致上都係一間好學校, 但有 d 個別人或事在某些情況下可能都會處理得唔係咁好, 當問題未發現之前你根本係唔會預計到, 但事情一旦發生想補救可能已經太遲? 過去o既o野唔好提啦, 依家唯有提示下讀緊o既或者將會讀或考慮報o既定家長知道, 起碼都有個心理準備o丫!

hugub 發表於 13-8-30 16:39
我從來無送禮
唔同時期有唔同做法, 依家咁多小朋友, 一個私小學位都爭崩頭, 家下 D 三四線津校由一班加到三班, 你夠膽o既就搏下大抽獎, 睇下有冇運行o丫...

你囡囡在堅真K3前你激讚堅真, 但自從學校派了留位紙比所有學生後, 你就在BK不斷發放堅真的壞消息, 究竟你囡囡發生了咩事?? 令你這麼不愉快?

我從來無送禮

我都聽過喎, 我朋友個女k1時買3份禮物, 兩份班主任, 一份校長, k2時, 5份禮物, 兩份之前k1個兩個班主任, 兩份k2班主任, 一份校長, k3...識計啦, 7份lor....佢話通常聖誕節送嘅......當然以家順利升到小一啦....不過....我朋友個女都好叻女嘅......

Sumyeema1 發表於 13-8-30 13:31
吓!?  要送禮........保學位
咁就唔一定o既, 但係人地做你唔做你會覺得點先? 尤其係男仔或較細o既女仔, 在多方面表現正常o黎講都冇大女咁叻, 如果就因為性別以及o個幾個月年齡差別而被標籤為問題兒童就唔係咁好啦... 唔好諗住o係坊間做d乜乜物物 test 去 support 你個小朋友, 都係冇咩用o架, 與其用 d $$$ 去做 test 倒不如買下小禮物朱古力糖果餅干...重實際...

之前講過 k2 係最關鍵時期, 過o左海就係神仙, 到時話之你反轉豬肚...

引用:真光小學部一年班仲有學位剩餘+http://www.

原帖由 edu_father 於 13-08-29 發表
真光小學部一年班仲有學位剩餘

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/class_13/p1.php ...
我反而覺得冇位剩。超收咗變大班㖭。睇番p2以上都係得30人左右。可能今年抽獎後冇真小咁好咪揀真小

引用:同老師搞好關係,+大問題會變小問題,+小問題

原帖由 spmok1999 於 13-08-30 發表
同老師搞好關係, 大問題會變小問題, 小問題會變冇問題, 過時過節禮多人不怪, 你對佢好d佢又對你小朋友關照 ...
吓!?  要送禮........保學位

同老師搞好關係, 大問題會變小問題, 小問題會變冇問題, 過時過節禮多人不怪, 你對佢好d佢又對你小朋友關照多d, k2 係一個關鍵期, 基本上 k2 已成定局, 唔好諗住到 k3 有得翻身, 但如果識做又可以放低自尊不厭其煩去求位可能都會施捨個小一位比你, 如果真係好決絕咁同你講你小朋友真係唔識合就真係莫強求啦! 比返小小尊嚴比自己, 條條大道通羅馬...

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

請問大坑真幼同真小男女比例係幾多?

真光小學部一年班仲有學位剩餘

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/class_13/p1.php

大坑真光D老師好有愛心架... 我囡都好洩成日發脾氣,但老師都冇投訴亦冇話學校唔適合佢...只係成日鼓勵佢唔好發脾氣,要忍耐..重話忍耐既過程唔好受但都要忍耐...

sai_lam 發表於 13-8-26 19:19
路過
堅真係第一輪派位前已派留位紙,好似~10月尾派

你講得啱, 我寫錯咗, 向其他堅道真光家長查實後, 應係11月份派留位紙, 原來比大坑真光還早一啲. 多謝提醒.

路過
堅真係第一輪派位前已派留位紙,好似~10月尾派

大坑名義上係100%上小學,但朋友既鄰居,讀完K 1已經bye bye
聽朋友講因為佢女女坐唔定,成日比老師投訴,不斷同佢媽咪講呢間學校唔適合佢
最終佢小朋友讀完K1就轉校,咁樣叫唔叫“西”選?真係見人見志

wankapo 發表於 13-8-25 14:15
大坑係咪德行好嚴格?
如我冇記錯, 據hugub所講, 大坑真光係100%升小一, 但堅道真光就唔係.

引用:Quote:wankapo+發表於+13-8-24+19:58+唉!++

原帖由 edu_father 於 13-08-24 發表
堅道會睇得嚴啲喎. 大坑會唔會好啲呢?
大坑係咪德行好嚴格?

wankapo 發表於 13-8-24 19:58
唉!  我阿女暑假上興趣都俾老師罰企,
我之前擔心可唔可以直上真小,
而家擔心可唔可以上k2  
堅道會睇得嚴啲喎. 大坑會唔會好啲呢?
‹ 上一主題|下一主題