用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 KooKoo 於 10-7-6 11:13 發表

我都好期待我仔學毛筆字, 但驚佢啲字會嚇c人 , 我想知, 而家啲墨有冇改良到呢, 以前我地用個啲墨滴左落衫到係洗唔luck, 唔知而家會唔會改良左係可以洗得luck ...

可以建議寫毛筆字時穿一下畫畫的圍裙…要不校服就會件件七彩啦!我仔連用鉛筆字寫都嚇人了,我想他寫毛筆字會更…

醒目開學勳章 王國長老

有無人去左ANNUAL PERFORMANCE呀?
今年個SHOW好好睇, 將戲劇同舞蹈加埋一齊, 好"大堆頭", 個個學生都有機會演出, 又攪笑, 氣氛好好
唔知幾時至會O係學校SHOW呢?

原帖由 small_cc 於 10-7-6 02:23 PM 發表

可以建議寫毛筆字時穿一下畫畫的圍裙…要不校服就會件件七彩啦!我仔連用鉛筆字寫都嚇人了,我想他寫毛筆字會更…

我個仔九月揀小學,其實都有興趣
呢間小學,但聽聞想入讀都有少少條件
1.  學生家長最好係大學生 或
2.  母親最好係家庭主婦

請問有小朋友現就讀既家長,你們是否
都是其中一點呢?  因為我兩樣都不是,
恐怕阿仔都不能入讀。

回覆 463# c21-off 的文章

2. I am not a housewife

My friend's kid got inside, both of them are not university graduates.

Don't worry.  Just apply and try your luck.

原帖由 c21-off 於 10-7-13 12:23 發表

恐怕阿仔都不能入讀 ...

唔好咁擔心, 我兩樣都唔係, interview 就只見小朋友, 家長唔使見

我兩樣都唔係.

睇簡介今年要 interview 家長.

原帖由 c21-off 於 10-7-13 12:23 發表

恐怕阿仔都不能入讀 ...

原帖由 Wunfung 於 10-7-20 22:09 發表
我兩樣都唔係.

睇簡介今年要 interview 家長.

唔係呀.....咁大整蠱

P3今天公佈分班了

係呀, 我仔仔同你囡囡唔同班了。不過阿仔的好朋友和他一班, 阿仔話好多同學佢都識喎 。分班認識多d 同學係一件好事。

iwff

原帖由 TomDog 於 10-8-9 18:19 發表
P3今天公佈分班了

唔好意思...

我個囡都係P.2升P.3 0架, 請問可以係內聯網邊道睇到分班資料嘅呢?

2r_ma

原帖由 2r_ma 於 10-8-15 12:32 發表
唔好意思...

我個囡都係P.2升P.3 0架, 請問可以係內聯網邊道睇到分班資料嘅呢?

2r_ma

終於搵到喇~ ^^

2B--->3A

原帖由 iwff 於 10-8-9 18:31 發表
係呀, 我仔仔同你囡囡唔同班了。不過阿仔的好朋友和他一班, 阿仔話好多同學佢都識喎 。分班認識多d 同學係一件好事。

iwff

我仔新個班, 佢都識得大約一半同學, 同佢一齊個班大約有6-7人, 我覺得好似係每班平均6-7人黎再組合新一班(唔知你地明唔明呢 )

請問你地有冇收到校車公司電話呀? 我地上星期去左旅行, 驚miss左佢地嘅通知

Kookoo,

冇喎,唔駛驚! 我有事想問你, 會email比你的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-8-18 10:04 發表
請問你地有冇收到校車公司電話呀? 我地上星期去左旅行, 驚miss左佢地嘅通知

hi 後日就開學啦 ~
你地有冇收到校車公司嘅email 呀? 我今朝check email 先知, 上落車時間和保母電話, 車牌都好清楚

時間表

請問P1第一天上課需要帶甚麼課本和穿甚麼校服?因好像沒有時間表?

原帖由 tiksilong 於 10-8-30 11:45 發表
請問P1第一天上課需要帶甚麼課本和穿甚麼校服?因好像沒有時間表?

沒有特別野要帶, 只需帶書包, 筆袋, 可以自行帶個膠folder, 裝一些通告和要交回嘅form, 等佢地唔好整巢 , 一些小食, 水, 穿整齊校服(恤衫+衭/裙衭, 白襪, 黑皮鞋/白波鞋), 返學第1日先會派上課時間表, 校曆, 手冊 等等....

Kookoo,

我收唔到校車公司的email呀, 係我今早自己打去confirm時間, 他們才同我講 , 因為我以往兩年只坐回程, 今年坐返雙程, 所以我要講清楚今年係坐來回程。

另外, 上星期五都收到班主任的電話, 她是教電腦及體育的。另外一個班主任係中文科新老師。

阿仔好想快d返學, 已經等得好心急。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-8-30 09:16 發表
hi 後日就開學啦 ~
你地有冇收到校車公司嘅email 呀? 我今朝check email 先知, 上落車時間和保母電話, 車牌都好清楚

原帖由 iwff 於 10-8-30 14:10 發表
Kookoo,

我收唔到校車公司的email呀, 係我今早自己打去confirm時間, 他們才同我講 , 因為我以往兩年只坐回程, 今年坐返雙程, 所以我要講清楚今年係坐來回程。

另外, 上星期五都收到班主任的電話, 她是教電腦及體育的。另外一個班主任係中文科新老師

阿仔好想快d返學, 已經等得好心急。

iwff

iwff, 係呀係呀, 上星期五晚上我仔個班主任都有打電話黎呀, 佢係教中文, 但我好失敗, 冇問另一個班主任會教乜和姓乜 , 你仔個班主任教晒兩科 , 我後日請假, 都係諗住去睇放學個轉校車, 今年校車公司用email 畀我地都幾好, 啲資料又詳細, 係電話度有時佢地講得好快, 我又要mark低, 都驚會有錯漏

Kookoo,

我剛收到校車email了, 又真係資料幾整齊喎

唔緊要啦, 你仔仔開學後會講返老師資料比你知的。我仔仔落校車後會自行回家, 佢自己要求的, 只係家的樓下落車, 好安全的。真係大個仔了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-8-30 14:50 發表

iwff, 係呀係呀, 上星期五晚上我仔個班主任都有打電話黎呀, 佢係教中文, 但我好失敗, 冇問另一個班主任會教乜和姓乜 , 你仔個班主任教晒兩科 , 我後日請假, 都係諗住去睇放學個轉校車, 今年校車公 ...
‹ 上一主題|下一主題