用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 iwff 於 10-2-2 10:50 發表
Kookoo,

其實都冇所謂的, 新年時棵紅豆應該更高大。

我未收到睇牙醫時間, 但我上星期四已請了假帶仔仔去了私家牙醫補蛀牙了(因為公司醫療保險包牙醫的)。若牙科保健約我時會再通知他們。

你咁醒有留意餐 ...

iwff, 其實我都未填架, 不過我通常會睇埋個 point b), 跟住自己又計下, 咁先睇到冇左3月26日, 班主任未覆我, 可能佢地都要同學校/聖雅各check 番

醒目開學勳章 王國長老

我女係高年班, 玩保旦, 尋晚佢好開心, 因為任務完成, 隻旦無爛呀

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-2 14:11 發表
我女係高年班, 玩保旦, 尋晚佢好開心, 因為任務完成, 隻旦無爛呀

hi charlotte_mom, 其實保旦真係幾辛苦, 日日都要帶返學校畀老師檢查, 日日咁拎黎拎去, 一個唔小心就真係 , 我仔今朝問唔知出年會種乜呢

原帖由 KooKoo 於 10-2-2 12:12 發表

iwff, 其實我都未填架, 不過我通常會睇埋個 point b), 跟住自己又計下, 咁先睇到冇左3月26日, 班主任未覆我, 可能佢地都要同學校/聖雅各check 番

我見老師冇覆, 頭先打去學校問左, 個日真係放半日, 個職員話遲啲會出通告通知放幾點, 點解今年放親半日都唔可以食埋飯先放學  

Kookoo,

係呀, 今年早放都唔會食埋飯的, 你仔仔的補習社都包飯嗎? 可能你會麻煩一點了。

我想問明天新年party, 是否可以著便服呀? 我記得舊年得的, 但今年好似唔覺有提, 定係我睇漏眼呀?

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-2-5 10:16 發表

我見老師冇覆, 頭先打去學校問左, 個日真係放半日, 個職員話遲啲會出通告通知放幾點, 點解今年放親半日都唔可以食埋飯先放學  

原帖由 iwff 於 10-2-8 10:44 發表
Kookoo,

係呀, 今年早放都唔會食埋飯的, 你仔仔的補習社都包飯嗎? 可能你會麻煩一點了。

我想問明天新年party, 是否可以著便服呀? 我記得舊年得的, 但今年好似唔覺有提, 定係我睇漏眼呀?

iwff

...

iwff, 我仔間補習社唔包飯, 不過佢地可以幫我買飯盒畀我仔食, 但就會貴8蚊(因補習社收$25), 學校之前有出通告(每月通告 - 二月事項)講明天嘅衣著: "為增添春節氣息, 同學可於當日穿著具中國特色的服裝上學"

Kookoo,

係喎, 唔該哂你, 他們明天一定玩得好開心了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-2-8 11:44 發表

iwff, 我仔間補習社唔包飯, 不過佢地可以幫我買飯盒畀我仔食, 但就會貴8蚊(因補習社收$25), 學校之前有出通告(每月通告 - 二月事項)講明天嘅衣著: "為增添春節氣息, 同學可於當日穿著具中國特色的服裝上學" ...

原帖由 iwff 於 10-2-8 12:41 發表
Kookoo,

係喎, 唔該哂你, 他們明天一定玩得好開心了。

iwff

iwff, , 今年假期勁課仲好快已知道, 仲唔使上網print出黎做 , 咁你會唔會放假陪仔仔去玩呀?

Kookoo,

係呀, 今年功課都唔係多, 可以開心放假。我只會放到初三, 初四都會返工了。因為工人復活節回家鄉放假, 我到時要請假, 暑期又打算去旅行, 所以要好好利用假期。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-2-8 13:27 發表

iwff, , 今年假期勁課仲好快已知道, 仲唔使上網print出黎做 , 咁你會唔會放假陪仔仔去玩呀?

原帖由 iwff 於 10-2-8 14:27 發表
Kookoo,

係呀, 今年功課都唔係多, 可以開心放假。我只會放到初三, 初四都會返工了。因為工人復活節回家鄉放假, 我到時要請假, 暑期又打算去旅行, 所以要好好利用假期。

iwff

...

iwff, 我會放埋個3日, 都係清埋個啲冇薪假, 所以放埋呢3日後, 之後要放就係要攞年假喇, 而家變左有啲唔捨得啲冇薪假

咦...咦....嘩.....差唔多成個月冇留言添

哈哈....iwff, please check email

醒目開學勳章 王國長老

有無人上次返學同校長輕鬆談呀?
有新消息(校長話講得架): 會申請加學費到$2100, 而家未批不過應該會係咁

Charlotte_mom,

多謝報料, $2,100我一個小朋友都ok既, 減少d課外活動囉!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-19 11:17 發表
有無人上次返學同校長輕鬆談呀?
有新消息(校長話講得架): 會申請加學費到$2100, 而家未批不過應該會係咁

醒目開學勳章 王國長老

我就"好事成雙"
原帖由 iwff 於 10-3-19 02:37 PM 發表
Charlotte_mom,

多謝報料, $2,100我一個小朋友都ok既, 減少d課外活動囉!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-19 17:09 發表
我就"好事成雙"mouth:" />

一加就加$300咁多嘅.....以往好似都係加$200, 咁我仔黎緊3年級學費+補習費就要$4,000

真係好幾重皮架......, , 這間學校又鬼咁多活動, 小朋友仲意的無話唔比佢學架... !~

其實, 除了課外活動外, 其餘的多唔多"自費活動"呢...., 例如: 什麼慶祝遊藝會, etc, 請報料 !~ cin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

cincin,

其實學校除了學費,校車,餐費外,課外活動都係幾十元到幾百元一個學期(大概十堂), 唔貴。單元課程絕大部份係唔駛錢,小二的游泳單元堂都係175元十堂(超值)。小三學生每年都可以免費去睇七人欖球賽。至於其他學校辦的遊藝會或嘉年華會都不用錢。

iwff

原帖由 cincin 於 10-3-22 15:03 發表
真係好幾重皮架......, , 這間學校又鬼咁多活動, 小朋友仲意的無話唔比佢學架... !~

其實, 除了課外活動外, 其餘的多唔多"自費活動"呢...., 例如: 什麼慶祝遊藝會, etc, 請報料 !~ cin ...

原帖由 iwff 於 10-3-22 16:19 發表
cincin,

其實學校除了學費,校車,餐費外,課外活動都係幾十元到幾百元一個學期(大概十堂), 唔貴。單元課程絕大部份係唔駛錢,小二的游泳單元堂都係175元十堂(超值)。小三學生每年都可以免費去睇七人欖球賽。至於其他學校辦的遊藝會或嘉年華會都不用錢。

iwff

iwff, 你講開嘉年華, 我就諗起今個星期五嘅英文嘉年華, 佢地又有 popcorn movie 睇啦, 我仔話帶神奇校車喎

Kookoo,

當日可以著唔同國家的服飾, 但我仔仔都冇, 都係著返校服算了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-3-23 09:51 發表

iwff, 你講開嘉年華, 我就諗起今個星期五嘅英文嘉年華, 佢地又有 popcorn movie 睇啦, 我仔話帶神奇校車喎

原帖由 iwff 於 10-3-23 13:20 發表
Kookoo,

當日可以著唔同國家的服飾, 但我仔仔都冇, 都係著返校服算了。

iwff

iwff, 我仔話著番中國服喎, 好彩未掉咋, 唔係又要同佢買過
‹ 上一主題|下一主題