用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 iwff 於 10-1-14 13:40 發表
Kookoo,

我仔仔 d紅豆有幾豆出了芽啦, 不過都係好最步, 帶回校睇都冇用, 我仔仔又冇話要帶喎。

我今年同仔仔報了親子歷奇的活動, 希望抽到同阿仔回校玩下。

iwff

...

iwff, 睇黎只係我仔個班主任叫帶返去睇, 我冇報親子歷奇, 而家想同佢報啲英文課程學, 但仲十五十六

原帖由 KooKoo 於 10-1-14 14:26 發表

iwff, 睇黎只係我仔個班主任叫帶返去睇, 我冇報親子歷奇, 而家想同佢報啲英文課程學, 但仲十五十六

KooKoo,
我囝囝話明天帶嗰本紅豆報告回校俾余主任睇, 所以佢好緊張要印每日影個d相出嚟貼好佢.

原帖由 TSLiu 於 10-1-14 14:36 發表

KooKoo,
我囝囝話明天帶嗰本紅豆報告回校俾余主任睇, 所以佢好緊張要印每日影個d相出嚟貼好佢.

tsliu, 咦...今晚再問清楚佢先得, 係攞本報告/紅豆回校, 我仔只影左1次相咋, 好鬼懶, 唔得都要諗諗辦法....

原帖由 KooKoo 於 10-1-14 15:30 發表

tsliu, 咦...今晚再問清楚佢先得, 係攞本報告/紅豆回校, 我仔只影左1次相咋, 好鬼懶, 唔得都要諗諗辦法....

KooKoo,
其實種咗成個星期都無好大進展, 畫圖都得, 我囝囝就係懶得畫, 所以影相貼上去咋!  

TSLiu / Kookoo,

係呀, 手冊上寫了只帶記錄冊。今晚要回家PRINT d 相出來先, 其實一星期變化都唔大。

iwff

原帖由 TSLiu 於 10-1-14 15:40 發表

KooKoo,
其實種咗成個星期都無好大進展, 畫圖都得, 我囝囝就係懶得畫, 所以影相貼上去咋!  

原帖由 iwff 於 10-1-14 17:18 發表
TSLiu / Kookoo,

係呀, 手冊上寫了只帶記錄冊。今晚要回家PRINT d 相出來先, 其實一星期變化都唔大。

iwff

終於我仔都係print左啲相出黎, 貼上本記錄冊內, 今日帶返學校 , 到要出門口時又話想帶埋啲紅豆返校, 真係打得少 , 我話下次先帶啦

Kookoo,

d紅豆真係生長得好慢, 要有耐性才會慢慢大, 我估到時候帶返學校都未必會生長得好多呀!

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-1-15 09:51 發表

終於我仔都係print左啲相出黎, 貼上本記錄冊內, 今日帶返學校 , 到要出門口時又話想帶埋啲紅豆返校, 真係打得少 , 我話下次先帶啦 ...

iwff & KooKoo,
我地用膠杯種紅豆, 有時用d暖水浸隻膠杯, 好似好d, 有小小發芽.

原帖由 iwff 於 10-1-15 11:34 發表
Kookoo,

d紅豆真係生長得好慢, 要有耐性才會慢慢大, 我估到時候帶返學校都未必會生長得好多呀!

iwff

原帖由 TSLiu 於 10-1-15 11:55 發表
iwff & KooKoo,
我地用膠杯種紅豆, 有時用d暖水浸隻膠杯, 好似好d, 有小小發芽.

tsliu, 可以用暖水架? 另想問要唔要換水呀?

原帖由 iwff 於 10-1-15 11:34 發表
Kookoo,

iwff

同埋呢排啲天氣忽冷忽熱, 到交個日都唔知會生長到幾多

Kookoo,

我冇換水呀, 因為紅豆一直吸水, 我就加水入棉花囉, 冇換呀! 但可能要換棉花。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-1-15 13:35 發表

我都係加涷水入棉花, 冇換呀!  唔可以用暖水直接淋落d紅豆架, 所以用暖水浸住隻膠杯, 等d棉花暖d.

原帖由 KooKoo 於 10-1-15 13:35 發表

上個星期六我老公終於換左棉花同水, 因有一粒發左霉, 啲霉又痴住啲棉花, 後又掉左兩粒, 而家得番7粒, 都發緊芽, 要出左葉先可以換入泥種, 再過兩個星期就要交啦, 唔知到時會唔會出到葉呢

Kookoo,

係呀, 我以前都種過豆的, 係需要時間才成長, 所以交回學校時應該都係冇乜大進展了。

我仔仔明天才去睇牙醫呀, 你仔仔睇左結果如何呀? 希望我仔仔唔駛follow-up啦

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-1-18 09:16 發表
上個星期六我老公終於換左棉花同水, 因有一粒發左霉, 啲霉又痴住啲棉花, 後又掉左兩粒, 而家得番7粒, 都發緊芽, 要出左葉先可以換入泥種, 再過兩個星期就要交啦, 唔知到時會唔會出到葉呢 ...

原帖由 iwff 於 10-1-18 15:17 發表
Kookoo,

係呀, 我以前都種過豆的, 係需要時間才成長, 所以交回學校時應該都係冇乜大進展了。

我仔仔明天才去睇牙醫呀, 你仔仔睇左結果如何呀? 希望我仔仔唔駛follow-up啦

iwff

...

iwff, 我仔個次睇完都冇乜事, 不過唔明點解係本手冊內話要會再約時間覆診

係咩? 明天睇下阿仔要唔要先。

阿仔話今天學校來了架講關於"性教育"的單層巴士, 要上去參觀睇資料, 我問佢明唔明, 佢話明但覺得好肉酸喎 都係時候要同佢解釋多d了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-1-18 16:42 發表

iwff, 我仔個次睇完都冇乜事, 不過唔明點解係本手冊內話要會再約時間覆診

原帖由 iwff 於 10-1-18 17:45 發表
係咩? 明天睇下阿仔要唔要先。

阿仔話今天學校來了架講關於"性教育"的單層巴士, 要上去參觀睇資料, 我問佢明唔明, 佢話明但覺得好肉酸喎 都係時候要同佢解釋多d了。

iwff

...

iwff, 昨日開始性教育週, 我仔昨日係第一場, 昨晚問佢, 講啲乜, 佢話唔想講 (後尾都有講少少), 問佢學到啲乜, 又話頭先講左個啲囉 , 唔知係咪佢覺得尶尬呢 , 不過佢又貼晒啲貼紙喎

Kookoo,

慢慢來啦, 佢地係學校一定已吸收哂d資訊, 可能唔係好識表達出來, 我仔仔佢都好明白, 仲好開心介紹d資訊我知(有對螢光手套佢好喜歡), 我仲問佢遇到"性搔擾"會點做? 佢即刻係咁答NO, 走了出房, 唔比我掂佢, 仲話有個熱線電話可以打的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-1-19 10:11 發表

iwff, 昨日開始性教育週, 我仔昨日係第一場, 昨晚問佢, 講啲乜, 佢話唔想講 (後尾都有講少少), 問佢學到啲乜, 又話頭先講左個啲囉 , 唔知係咪佢覺得尶尬呢 , 不過佢又貼晒啲貼紙喎:joy ...

原帖由 iwff 於 10-1-19 11:58 發表
Kookoo,

慢慢來啦, 佢地係學校一定已吸收哂d資訊, 可能唔係好識表達出來, 我仔仔佢都好明白, 仲好開心介紹d資訊我知(有對螢光手套佢好喜歡), 我仲問佢遇到"性搔擾"會點做? 佢即刻係咁答NO, 走了出房, 唔比我掂佢,  ...

iwff, 我仔都係對個對螢光手套好高興, 不過你仔仔都好得意同冷靜, say no出房, 仲話打熱綫電話, 我仔就仲係幼稚啲, 遇事都係唔係好識處理

iwff, 下星期五(29/1) 中默呀, 內聯網個手冊內有冇寫呀? 我仔個班主任昨日有係堂上寫手冊, 但個默書內容同內聯網度又有啲唔同, 我叫佢今朝返學校記得問清楚老師.
‹ 上一主題|下一主題