用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 沙呂小的頒獎大災難-7月6日
go

沙呂小的頒獎大災難-7月6日 [複製鏈接]

真的十分不滿意當天大會的安排,採排時間過長,表演的節目過多。真是難為了學生和所有員工,特別是懷孕的老師,實在替他、她們不值。
希望主能賜智慧給主辦人,災難不要再發生!
   0    0    0    0

引用:真的十分不滿意當天大會的安排,採排時間過

原帖由 qcutemum 於 12-07-09 發表
真的十分不滿意當天大會的安排,採排時間過長,表演的節目過多。真是難為了學生和所有員工,特別是懷孕的老 ...
學生當晚的晚餐是~~~~上海'痴'飯,我孩子食唔夠一半收埋袋入面,夾扁了,好核突。早知我準備飯比佢。

carensiu  咪係,仲要餓到11點幾先再食  發表於 12-7-11 15:40

引用:真的十分不滿意當天大會的安排,採排時間過

原帖由 qcutemum 於 12-07-09 發表
真的十分不滿意當天大會的安排,採排時間過長,表演的節目過多。真是難為了學生和所有員工,特別是懷孕的老 ...
上星期四去足一日,只係出過兩次場,其餘時間睇人。頒獎我都覺得時間好長,七點幾睇到十一點幾。我都坐得好辛苦

這個頒獎禮在於什麼?只是炫耀這個典禮如何盛夏?真正的目的是什麼?為什麼只有得奬及表演小孩才可出席?
鄧校長有句說話真的很好,請領獎小孩回校鼓勵沒獎拿之小孩,應該是全校一起分享得獎之喜悅及鼓勵沒獎之小孩要継續努力!

另外小孩由早上九點留到十一點,他們真的很累,受不了。

希望學校好好反省!

ElizaChicken    發表於 12-7-10 19:53

回覆:沙呂小的頒獎大災難-7月6日

引用:學校兩次派通告邀請家長/小朋友出席,去唔

原帖由 Yyfamily 於 12-07-10 發表
學校兩次派通告邀請家長/小朋友出席,去唔去係家長自己選擇吖!我身邊一樣有冇得獎的學生和父母出席

...
有冇選擇都要接返佢地走,鄧校長說得對,我覺喜悅不只與家長分享,還與其他同學分享。我個人覺得做show多d, 如果冇攞獎冇表演會唔會去?我一定唔去。

引用:Quote:原帖由+Yyfamily+於+12-07-10+發表學

引用:Quote:原帖由+多啦A夢+於+12-07-10+發表有

原帖由 Yyfamily 於 12-07-10 發表
禁都係家長你的選擇吖!正正坐我隔離有對父母和小女孩,小女孩都冇得獎吖,完全為了支持和同學打氣,佢都好 ...
你孩子是否低級生?可能你認識鄧校長未深,鄧校長首先關顧是學生的需要,即學生放係第一位。她每諗一件事都係為學生出發,天文館,泳池等,出錢又出力,得益是我們的子女,不是他自己。當天我好早就排隊劃位,身邊所有我認識都是因為子女有獎領或表演才買飛,還多多怨氣,不可以選擇有利位置,又要早早排隊劃位,不如學校一早編好座位,免家長一早去劃位

Flower

回覆:沙呂小的頒獎大災難-7月6日

Yyfamily 發表於 12-7-10 23:39
確信創校校長一定功德無量,不過她當晚的演詞,真係有點小家....可能我真係對她認識太少,理應以嘉賓身份給 ...
你咁都得呀?

Yyfamily 發表於 12-7-10 23:39
確信創校校長一定功德無量,不過她當晚的演詞,真係有點小家....可能我真係對她認識太少,理應以嘉賓身份給 ...

唉, 憑良心講小朋友之身心比一切更重要.  當晚的典禮的確精彩, 但時間要那麼長嗎?

既然知道呢D頒獎禮會OVER RUN, 更加要計算得好些; 孩子還小, 得著理應有..... 身心疲倦.

雖然鄧校長一番話是不太得體, 但這正正是很多家長與學生之心聲, 亦給當權者一個警惕; 若然是做得好, 讚到來唔切, 點會大部份一面倒.

值得檢討!

justtalk 發表於 12-7-11 02:03
鄧校長一D都唔小家,她當晚的演詞講得真係好,她指出了兩個重點;分享喜悅應該是全體同學的,另外,閱讀應 ...
絶對同意,無論高,低年班,家長都只是對事,做得唔好當然要受指責!
我想無人敢正面抽出這些問題,無奈地接受吧。

引用:鄧校長一D都唔小家,她當晚的演詞講得真係

原帖由 justtalk 於 12-07-11 發表
鄧校長一D都唔小家,她當晚的演詞講得真係好,她指出了兩個重點;分享喜悅應該是全體同學的,另外,閱讀應 ...
iPad的一番說話,台下掌聲特別大。相信家長是對事不對人,從不盲目跟隨。若要成功,應適當聽取別人的意見。~~~題外話,我孩子今早問我PPS增值未,否則老師話不派成績表,唉,我真有點不開心,我唔點正面解釋比佢聽,只係講已增值了

Flower

我無去到,可唔可以透露一下鄧校長講過咩?THX

對與不對,神會知道。
衹見開場前還有講有笑,致詞時卻硬失聲,連經文都忘記,
做了幾十年教徒都要被封嘴,願主賜她真心及智慧!一

‹ 上一主題|下一主題