用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳天主教小學 95網:將軍澳天主教小學程度如何?
樓主: 科學
go

95網:將軍澳天主教小學程度如何? [複製鏈接]

其實六月底時去聽另一小學講座時,有家長語帶批評地向校長發問的說:「妳地學校課程咁淺,幾年級先會提升番吖!」(備註這所學校是網上所謂架二線熱門小學)結果校長好nice好好態度咁回說:「其實所有學校課程都統一受教育局指引的,課本程度適中,只係近幾年的幼稚園教程深左,好多時老師教完,家長以為小朋友就識晒,其實唔係咁,小朋友可能表面識左,但未真係明同懂得運用。小學就係要強化佢地架認知同運用技巧。」

純個人分享引証校長此言非虛:
我仔有個同學,佢媽咩都要鬥贏我仔咁,K2見我教我仔數,佢又唔諗佢仔數感點,又唔理數學係一回咩事,一味操佢直式加減數,係呀!小朋友日做夜做,最後加減計得好快,快過我仔好多㖭!佢媽以為佢仔好叻,好自豪,但當問佢好簡單運算,佢就唔識,例如話六件蛋糕比二個小朋友食左,淨番幾個蛋糕吖!小朋友跟手呆站一邊,唔識。到K3見我都教中文,佢地又係咁教中文字,係呀!佢真係認到好多字,但唔係真係明個字架意思,叫佢做中文填充,好多唔識。

純個人見解,教學深淺反而次要,重點還是校授方法與學生資質...

回復 tungsfamily 的帖子

其實間間學差唔多,而且學校只係扶助性質,主要係睇小朋友資質,叻架去到邊都可以學到野,都可以發揮得好,冇咁叻架,比間最top你又點。選校其實應選校風,敎學、程序穩健就係可循序漸進地啓發學生架潛在力。過往數據係過往學生架,關d學弟學妹咩事,大抽獎同自選係吸入最多學生架,吸入架學生對學校冇保障,每年質量有好大參差,咁數據不就只成為數字遊戲,再講,學校又唔係今年先冇報實數,為咩入左先黎留意呢?
再講,幼稚園只係起步,私校村校又點,我醫生朋友以前讀村校架,依家咪又係大醫生,我細果讀私幼吖!咁又點,依家咪又係C9人地阿媽文職仔一名,只可以講私校術藝起步早囉!小朋友係海綿,只不過有分大細嚿啫,同提供比你盤水有幾大盤,應該影響力唔大,除非沙漠遇著巨海綿啦!但我諗應該冇可能發生啦!因家長一定會幫小朋友盡量選合適架學校的。

其實依家未到九月,要搵二線會難d,但三線應該有位,要轉重有機架,老實講,選間對你心理平衡到架學校係件好事,開心就自然扶助到你囡囡學習,學習愉快咪吸收好d,讀書自然叻d,咁Band One線幾多幾高幾低都對你無影響啦!加油哦!

(為人比較直,不喜勿插,謝謝!)

回復 tungsfamily 的帖子

算我笨吧!真係唔明你動機係咩喎!又唔係將天學生家長,又對呢間反感,但又要留意呢間學校???
間間學校都時刻去sell自己架啦!請教邊間冇呢!再講幼校攪呢,家長定必有權選擇參與與否,唔鍾意咪唔參加囉!點煩到你呢!大不了咪浪費少少力氣掉資料落回收箱啫!有必要咁勞氣?咁日後教囡點吖!(sorry多事左,人地點教囡唔關我事,只出自關心啫!)

重有點我唔太明架!學校透明大d,唔通入面d海綿就可變大嚿d,老實講佢條線喺邊,同點教小朋友有咩關係呢!頭一百人係Band one同頭50係Band one教法有咩唔同,Band幾係用分數黎達標架喎!分數係set死,人數係關資質咋喎!加海綿大細本定了,盤水最多又點 ,質吖谷吖有用咩!質嚿海綿,咪一樣不吸反流番d水出黎,正面對待小朋友,比佢地開心愉快地學習咪更有成效...

坦白講,起初真係唔覺意諗歪左,見你怨氣咁重,以為你派位唔入,考都考唔入,因愛成恨吖!當然你咁高貴又聰敏,又點會對呢間村校睇得上眼吖!放心,呢d村校,有我地d村仔去入讀,你就放心去讀d二三線小學啦!(不過我又真係唔知小學有Band分,謝謝你分亨我知喎!)
‹ 上一主題|下一主題